Bu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLAN12 bin yıl önce yapılan ilk ekmek (the oldest bread-en eski ekmek) yeniden üretildi. Çok da lezzetli oldu. 4-5 cm çapındaki küçük ekmekler THY’nin İstanbul-New York uçuşunda tanıtıldı. Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı.
#Ata EkmeğiYERLİ ve yabancı sosyal medya kullanıcılarının paylaşımları ve bazı medya organlarının yaptığı haberler kaynak gösterilerek Göbeklitepe kazılarının durdurulduğuna yönelik algı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Göbeklitepe - Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi.
#Göbeklitepe - Karahantepe KazılarıŞanlıurfa'da, 'tarihin sıfır noktası' olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'de, toprak altında bulunan yapıların üzerine ağaç dikildiği yönündeki sosyal medyada ortaya çıkan iddialara Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul tepki gösterdi. Prof. Dr. Karul, iddiaların üzücü ve utanç verici olduğunu ifade etti.
#ŞANLIURFATürkiye’nin kültür mirasına geri dönüşü olmayan zararlar veren define arayıcıları, bir de utanmadan kaçak kazıları sosyal medyada yayınlıyor. Harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, sosyal medya kuruluşlarından bu yayınların takip altına alınarak engellenmesini talep etti.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıInstagram, YouTube, TikTok ve Facebook’ta canlı yayınla kaçak kazı yapan define avcıları, önceden yerleştirdikleri sahte eserleri ilk kez buluyormuş gibi yapıyor. Böylelikle hem takipçi sayılarını artırıyor hem de dedektör satıyorlar.
#InstagramYaptıkları kaçak kazılarla Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olan kültür mirasına geri dönüşü olmayan zararlar veren define arayıcıları, sosyal medya platformlarına yönelik ürettikleri içeriklerle tahribatın boyutunu her geçen gün artırıyor. Başta Instagram, Youtube, Tik Tok ve Facebook olmak üzere, neredeyse sosyal medyanın tamamına yönelik içerik hazırlayan defineciler, 250-300 bine ulaşan takipçi sayıları ile dikkati çekiyor.
#DefineGöbeklitepe’ye 30 kilometre mesafede olan Karahantepe’deki yerleşimin 11 bin 500 yıl önce başladığı ortaya çıktı. Göbeklitepe - Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, mimari, teknoloji, sanat ve günlük yaşam konusunda çok fazla veriye ulaştıklarını söyledi.
#KarahantepeArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiTarihin sıfır noktası sayılan Taş Tepeler’de son bulunan gerçek boyutlu insan ve hayvan heykelleri, tüm dünyayı heyecanlandırdı. Ancak buluntular, beraberinde 11 bin yıl öncesine dair birçok soru işaretini de getirdi. Taş Tepeler’in kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Hürriyet’e merak edilen soruları yanıtladı...
#Taş TepelerTarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Göbeklitepe ve Karahantepe’deki kazılarda heyecan verici buluntular ortaya çıktı. Binlerce yıl öncesine ait 2.3 metre boyunda insan heykeli ve çok sayıda üç boyutlu insan başı bulundu. Ayrıca yaban domuzu ve akbaba heykellerine de rastlandı.
#GöbeklitepeGöbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, 'dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi'nde yapılan çalışmalar sırasında beton kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Karul, 'Göbeklitepe'ye beton dökülmesi söz konusu değildir.' dedi.
#Necmi KarulGöbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, 'dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi'nde yapılan çalışmalar sırasında beton kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. Karul, 'Göbeklitepe'ye beton dökülmesi söz konusu değildir.' dedi.
#ŞANLIURFATürk Hava Yolları Amerika’dan sonra İstanbul’dan gelip geçen Uzakdoğulu yolcuların da peşine düştü. Dünyanın en fazla transit yolcu taşıyan havayollarından biri olarak, transit yolcularını bir-iki gün ya da birkaç hafta Türkiye’de kalmaya ikna etmek için önce Seul’e sonra da Tokyo ve Singapur’a çıkarma yaptı. Tek amaç Türkiye’de sadece deniz, kum ve güneş değil insanlığın sıfır noktası gibi tarihi değerlerin de olduğunu anlatmak.
#Türk Hava YollarıBerlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen bir etkinlikte, insanlık tarihini yeniden yazdıran Göbeklitepe tanıtıldı. Göbeklitepe, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Büyükelçilikteki ‘Büyük dönüşümün coğrafyası-Taş Tepeler’ adlı panele On Asya Müzesi Direktörü Prof. Dr. Barbara Helwing, Almanya Arkeoloji Enstitüsü yetkilisi Dr. Lee Clare ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul katıldı.
#Göbeklitepeİngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe’deyim. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan, dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz. Bu kazı alanında olmak, Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz zihni zorluyor, düşündürüyor ve ‘İyi de nasıl yapmışlar?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Benim gibi bu sorunun peşine takılan 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.
#GöbeklitepeGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLGöbeklitepe Bilim Kurulu Üyesi ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe'deki yerleşik yaşamın, bugünkü toplum düzeninin temellerinin atıldığı süreci ifade ettiğini belirtip, "İlk kez insanların aynı noktada yıl boyu yaşadıkları yerlerden biri" dedi. Göbeklitepe'de kazıların uzun yıllar süreceğini söyleyen Prof. Dr. Karul, "Göbeklitepe oldukça büyük bir yer. Şu ana kadar kazı yapılan alan, tüm alanın yüzde 10'u bile değil. Yeni veriler elde edilebilir
#GöbeklitepeGÖBEKLİTEPE Bilim Kurulu Üyesi ve Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Göbeklitepe'deki yerleşik yaşamın, bugünkü toplum düzeninin temellerinin atıldığı süreci ifade ettiğini belirtip, "İlk kez insanların aynı noktada yıl boyu yaşadıkları yerlerden biri" dedi.
#GöbeklitepeGöbeklitepe’yi de kapsayan Taş Tepeler’de 12 arkeolojik alanın kazı başkanlığını yapan Prof.Dr. Necmi Karul, bölgede Neolitik çağa ilişkin elde edilen bulguları paylaştı. Neolitik çağda sığırlar iki misli büyük, koyunlar yünsüzdü. Ölen insanların kafatasları alınıp yeni yüz ekleniyordu. Bölgede, mimari anlamda devrim sayılan anıtsal yapılarla karşılaşıldı.
#Arkeolojiİnsanlık tarihinin 12 bin yıl öncesine ışık tutan, arkeoloji dünyasının en büyük keşfi Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin ardından aynı bölgede ‘Taş Tepeler’ adıyla 12 kazı çalışması daha hayata geçiriliyor... Dün bu kazılardan Karahantepe’nin tanıtımını yapan Turizm Bakanı Ersoy, “Göbeklitepe tek ve yalnız değildir. 12 kazı çalışmasıyla Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacağız” diyor...
#Arkeoloji