Yüz binlerce öğrenci 2 Haziran Pazar günü Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda hayallerindeki lise eğitimi için ter dökecek. Hürriyet’e konuşan uzmanlar adaylara hem sınav kaygısını azaltacak hem de süreci doğru yönetecek altın niteliğinde tavsiyelerde bulundu.
#LGSİşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal aldı. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını etkiliyor. Bu koşullar altında üniversite mezunu gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pişkin, gençlerin iş bulma şansını arttırmak için aktarılabilir beceriler sahibi olması gerektiğini söylüyor.
#Prof. Dr. Metin Pişkinİşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal alıyor. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Bu tür küresel faktörlere ulusal koşullar da eklendiğinde gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor.
#Konuk YazarGünümüzde çalışma yaşamı gittikçe daha karmaşık ve yarışmacı bir hal alıyor, gençler bu yaşama uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu süreçte başarıyı ve doyumu yakalayabilmenin güçlüğü, kariyer planlaması yapmayı ve gerçekçi stratejiler uygulamayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla çocuk ve gençlerin hem eğitimleri süresince hem de eğitimlerini tamamlayıp çalışma hayatına atıldıklarında ailelerinin de desteğine ihtiyaçları var.
#KariyerLGS'ye, yaklaşık 1.5 ay kaldı. 1 Haziran’da düzenlenecek sınav için hem öğrenciler hem de veliler heyecanlı. Adaylar, bu süreçte neler yapmalı? Son ayları nasıl değerlendirmeliler? Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pişkin’e sorduk. Çalışmak için hâlâ zaman olduğunu belirten Prof. Dr. Pişkin, “İşi daha fazla ertelemeden bir yerden başlayın” diyor.
#LGSLiseye Geçiş Sınavı (LGS) için başvurular 14 Nisan’da bitecek. 1 Haziran’da yapılacak LGS sonucunda 1526 liseye 139 bin 120 öğrenci sınavla alınacak. Son iki aylık çalışmanın büyük fark yaratacağının altını çizen uzmanlar, öğrencilere bundan sonraki süreçte konu tekrarlarına başlayıp bol bol deneme sınavı çözmelerini öneriyor.
#GazetehaberleriLisenin ilk yıllarından son sınıfa kadar hep üniversite hayali kuruluyor. Ancak buna rağmen hâlâ birçok aday, seçeceği bölümden emin değil. Kimi gerçekliği düşünmeden hayallerinin peşine düşüyor, kimi ailesi istediği ya da belli statüler için bazı meslekleri listesine yazabiliyor. Oysa tercih süreci en az üniversiteye hazırlık kadar önemli. Bu dönemde verilen her karar, ömür boyu yapılacak işi belirliyor.
#ÜniversiteYoğun geçen bir akademik yılın ardından yaklaşık üç ayı kapsayan yaz tatili geldi çattı. Şimdi dinlenme ve enerji toplama zamanı. Bazı gençler çok önceden yaz programlarını yaparken, bazılarının bu dönemi nasıl geçireceğini bilmediği de bir gerçek. Ancak gençler için yaz okullarına gitmek, staj yapmak, seyahat etmek, kitap okumak, yeni hobiler edinmek gibi birçok alternatif var.
#Üniversiteİzmir’de okul müdürünün öğrencileri tarafından öldürülmesinin ardından gençler arasında yayılan şiddet gündemde. Her okulun risk tablosu çıkarması gerektiğini belirten uzmanlar, iyi gözlemle bazı önlemlerin alınabileceği düşüncesinde. Okul ve velilere de çok iş düşüyor.
#EğitimTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, eğitimde edebiyat tarihi yerine çağdaş edebiyata ağırlık verilmesine tepki göstererek, "Milli Eğitim Bakanlığı, dilde ırkçılık yapmaktadır" dedi. Çelik, Başbakan'ın adının Farsça, soyadının ise Arapça olduğunu belirterek, bundan rahatsızlık duyulmaması gerektiğini savundu.