İşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal aldı. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını etkiliyor. Bu koşullar altında üniversite mezunu gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pişkin, gençlerin iş bulma şansını arttırmak için aktarılabilir beceriler sahibi olması gerektiğini söylüyor.
#Prof. Dr. Metin Pişkinİşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal alıyor. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Bu tür küresel faktörlere ulusal koşullar da eklendiğinde gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor.
#Konuk YazarGünümüzde çalışma yaşamı gittikçe daha karmaşık ve yarışmacı bir hal alıyor, gençler bu yaşama uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu süreçte başarıyı ve doyumu yakalayabilmenin güçlüğü, kariyer planlaması yapmayı ve gerçekçi stratejiler uygulamayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla çocuk ve gençlerin hem eğitimleri süresince hem de eğitimlerini tamamlayıp çalışma hayatına atıldıklarında ailelerinin de desteğine ihtiyaçları var.
#KariyerLGS'ye, yaklaşık 1.5 ay kaldı. 1 Haziran’da düzenlenecek sınav için hem öğrenciler hem de veliler heyecanlı. Adaylar, bu süreçte neler yapmalı? Son ayları nasıl değerlendirmeliler? Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Pişkin’e sorduk. Çalışmak için hâlâ zaman olduğunu belirten Prof. Dr. Pişkin, “İşi daha fazla ertelemeden bir yerden başlayın” diyor.
#LGSLisenin ilk yıllarından son sınıfa kadar hep üniversite hayali kuruluyor. Ancak buna rağmen hâlâ birçok aday, seçeceği bölümden emin değil. Kimi gerçekliği düşünmeden hayallerinin peşine düşüyor, kimi ailesi istediği ya da belli statüler için bazı meslekleri listesine yazabiliyor. Oysa tercih süreci en az üniversiteye hazırlık kadar önemli. Bu dönemde verilen her karar, ömür boyu yapılacak işi belirliyor.
#ÜniversiteYoğun geçen bir akademik yılın ardından yaklaşık üç ayı kapsayan yaz tatili geldi çattı. Şimdi dinlenme ve enerji toplama zamanı. Bazı gençler çok önceden yaz programlarını yaparken, bazılarının bu dönemi nasıl geçireceğini bilmediği de bir gerçek. Ancak gençler için yaz okullarına gitmek, staj yapmak, seyahat etmek, kitap okumak, yeni hobiler edinmek gibi birçok alternatif var.
#Üniversite