Bu yıl okullar uyum haftası kapsamında okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 2 Eylül’de, diğer sınıflar için 9 Eylül’de başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma takvimine göre ara tatilin resmi başlangıç tarihi 11 Kasım Pazartesi olsa da öğrenciler ve öğretmenler için mola başladı.
#OKULÇok sayıda öğrenci, lise ve üniversite sınavlarına deprem felaketinin gölgesinde girecek. Peki çocuklar böylesine büyük bir travma altındayken derslere nasıl konsantre olacak? Uzmanlar, “Ders çalışmaya başladığınızda düşüncenizin odağı değişir, üzüntü ve tasadan uzaklaşırsınız” diyor ve şu tavsiyeleri veriyor...
#DepremKahramanmaraş depremi bölgedeki 10 ilde yaklaşık 13 buçuk milyon insanı etkiledi. Bu milyonlarca insanın büyük bölümü yakınlarını, evlerini, işyerlerini kaybetti. Deprem onlarda yıllarca kapanmayacak derin yaralar açtı. Diğer yandan gelişmeleri deprem bölgesi dışından üzüntü ve kaygıyla takip eden milyonlar depremzedelere yardım eli uzatabilmenin yollarını arıyor.
#KahramanmaraşEğitim ordusu için ilk ders zili yarın çalıyor. Uzun yaz tatilinin ardından yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile velilerine, ilk gün için önemli ipuçları verdi...
#Okul2022 üniversite yerleştirme sonuçları geçen hafta açıklandı. Sonuçlara göre bu yıl 2 milyonu aşkın lise mezunu bilinçli olarak ‘mezuna kaldı’. Yani tercih yapmayarak daha iyi bir puana ulaşmak için bir yıl daha çalışmayı seçti. Uzmanlar bu yıl ‘mezuna kalanların’ avantajlı olduğunu ve yılı iyi değerlendirirlerse hedeflerine ulaşabileceklerini söylüyor.
#2022 Üniversite Yerleştirme SonuçlarıYaklaşık 18 milyon öğrenci için bahar dönemi ara tatili bugün başlıyor. 11-15 Nisan haftasındaki ara tatilden en iyi biçimde faydalanmak için neler yapmalı, günler nasıl değerlendirilmeli? Bu soruları Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Cihangir Çankaya ve Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yelkin Coşkun Diker’e sorduk. “Zihnimiz hiçbir şey yapmadığında değil, her zaman yaptığımızdan farklı şeyler yaptığımızda dinlenir” diyen uzmanlar ara tatil önerilerini 10 maddede sıraladı.
#OkulCOVID-19 pandemisi ile birlikte okullarımızda yaklaşık 1.5 yıldır yüz yüze eğitime ara verilmiş ve bu dönemin başında yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde çevrimiçi olarak tüm kademelerde eğitime devam edilmiş olmasına karşın öğrenme kayıpları da ortaya çıktı. Çevrimiçi eğitimde hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz daha önce benzer deneyimler yaşanmadıkları için zorlanmış ve uyum sağlamakta güçlük yaşadılar.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiMark McCrindle tarafından ilk kez alfa olarak tanımlanan bu yeni kuşak 2010 ve sonrasında dünyaya gelenleri kapsıyor. Bu kuşağın belirgin özellikleri arasında tarihteki en yüksek eğitime sahip olmaları, bireysel olarak öğrenmeleri, paylaşım yerine sahip olmayı tercih etmeleri ve toplumsal normları reddetmeleri yer alıyor. Alfa Kuşağı geçmişte hiç olmadığı kadar özerk yaşamaya alışkın bir nesil.
#Prof. Dr. Mehmet Engin DenizYüz yüze eğitime sayılı günler kala okullar 1 Eylül’den itibaren normale dönmeye hazırlanıyor. Ancak yaklaşık bir buçuk yıldır yüz yüze eğitimden uzak olan, bazıları çok kısa süre okul yüzü görmüş öğrenciler de kolayca normale dönebilecek mi? Uzmanlar okula uyum için ipuçları verdi...
#GazetehaberleriAdayların iyi bir üniversiteye girmek için ter dökeceği 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı, Temel Yeterlilik Test (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda tamamlanacak. TYT sınavı 26 Haziran’da, AYT ve YDT sınavı da 27 Haziran’da yapılacak. Artık sınava geri sayım başladı. Son 15 günün çok kritik olduğunu belirten uzmanlar YKS’ye girecek adayların rutinlerini değiştirmemesi gerektiğini söylüyor.
#GazetehaberleriTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi süreci her kademeden 20 milyona yakın öğrenciyi ve eğitim-öğretim çalışmalarını olumsuz etkiledi. Yapmış olduğumuz araştırmalarda her yaş grubunun Kovid-19 korkusu yaşadığı görüldü. Dolayısıyla gençler de Kovid-19 korkusunu yoğun bir şekilde yaşıyor. Ayrıca ülkemizin genç nüfusunun fazla olduğunu düşündüğümüzde sayıca en çok etkilenen grubun gene gençler olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca aslında, üniversitelerin açılmasıyla eğitim biçimi ve bunların getirdiği hazırlık, ev taşıma, yurt ve maddi sorunların hepsi daha çok anlam kazanıyor. Pandeminin devam ediyor olması ise üniversite öğrencilerinin sırtındaki yükü arttırıyor. Peki bu süreçte ne yapmalı, nasıl hazırlanmalı?
#ÜniversiteMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), tatil takvimini yeniden düzenledi. Buna göre öğrenciler kasım ve nisan aylarında da birer hafta ara tatil yapacak. Böylece öğrenciler biri yaz, diğeri yarıyıl, ikisi de ara olmak üzere dört kez tatile çıkacak. Yaz tatili 11 hafta, yarıyıl tatili daha önce olduğu gibi 2 hafta, ara tatillerin süresi ise 1’er hafta olacak. Öğretmenler, ara tatillerde mesleki çalışmalar, zümre toplantıları, seminerler için okullarda bulunacak. Bakan Ziya Selçuk, 'Verimliliği arttırmak, öğretmenlerimizin nefes almasına fırsat sağlamak istiyoruz' dedi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda bölgelere göre tatillerin olabileceğini açıkladı. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla da görüştüklerini söyleyen Bakan Selçuk, “Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak” dedi.
#GazetehaberleriTEKNOLOJİNİN hızla geliştiği çağımızda özellikle çocukların bilgisayar, tablet gibi aletlerle erken tanışması ve sık kullanması anne, baba ve öğretmenleri zaman zaman tedbir almaya sevk ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz danışmanlığında, doktora öğrencisi Canan Oğuz tarafından ‘Çocuklarda Bilgisayar Bağımlılığı İle Depresyon ve Anksiyete Arasındaki İlişkinin İncelenmesi’ başlıklı tez hazırlandı.
#GazetehaberleriTaslağı ortaya çıktığı günden beri tartışmalara neden olan ‘Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerine nöbet tutma, sınavlarda görev alma şartı getirildi. Bu görevlerin öğrencilerin rehber öğretmene olan güvenini sarsacağını söyleyen eğitimciler, “Kaygılarımızın hiçbiri dikkate alınmamış” diyerek yönetmeliğe tepki gösterdi.
#AdayGeçmişi bin 700 yıl öncesine dayanan Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi, derin suların avcısı, Ege ve Akdeniz’de dalmadık deniz dibi bırakmayan, Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarında anlattığı ötelerin çocuklarından Aksona Mehmet, Bodrum’un değerine değer katıyor. Ama eski Bodrum’u özlediğini söylemeden de geçemiyor.
#1