Son günlerde hastaneler üst solunum yolu şikâyetleriyle dolup taşıyor. Influenza (grip), Rhinovirus, RSV, COVID gibi virüsler dolaşımda. Üstelik ABD’de yayılmaya başlayan Omikron’un Kraken varyantı da yeni bir dalga endişesine yol açtı. Peki bizi ülkece yatağa düşüren virüs hangisi? COVID miyiz grip mi? Yoksa Kraken de Türkiye’ye geldi mi? Uzmanlara sorduk; işte yanıtları...
#GripProf. Dr. Balık, daha fazla nüfusu hızla bağışıklama için vakit kaybetmeden ikinci dozları ötelenebilecek BioNTech aşısının yapılabileceğini ancak kalıcı ve etkili korunmanın sağlanabilmesi için mutlaka ikinci dozun uygulanması gerektiğini bildirdi.
#BiontechBioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşı, korumanın gerçekten güçlendirilmesini sağlayacaktır" demişti. Şahin'in bu sözlerini değerlendiren Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söyledi. Prof. Dr. Balık, ''Örneğin 2'nci dozdan 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapmak gerekecek. Çünkü salgın devam ettiği sürece bizim hatırlatma dozlarını da yapmaya devam etmemiz gerekiyor'' dedi.
#AmazonalexaAnkara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Biontech ile Sputnik V aşılarının birinci dozun 10 gün sonrasından itibaren belli ölçülerde bağışıklık oluşturduğunu belirleterek aşı tedarikindeki zorluklar nedeniyle daha hızlı aşılama için iki doz arasındaki sürenin uzatılabileceğini söyledi.
#Prof. Dr. İsmail BalıkKontrollü normalleşme sürecinde 3’üncü haftaya başlarken, Ankara’da sürecin başında 100 binde 35 olan vaka sayısı, 100 binde 68’e çıkmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm şehirler için, “Tedbirlere uymazsak yeniden kısıtlamaların gelmesi kaçınılmaz olacaktır” uyarısı yaptı. Uzmanlar ise vaka artışlarına ‘dur’ diyemeyen Ankara için yeni kısıtlamaların kapıda olduğuna işaret ediyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAmerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman BioNTech firmasının yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşı adayının, faz 3 çalışmaları kapsamındaki ilk aşısı, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde yapıldı. İlk aşı, İbni Sina Hastanesinde görev yapan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmettin Ünal'a uygulandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, "Beklediğimizin çok üzerinde gönüllü talep oldu. Kotamız 60 kişilikti, 500'ün üzerinde başvuru oldu. İlk başvuranları sıralamaya aldık'' dedi.
#AnkaraAnkara'da artan vakaların ardından, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu önceki gün yeni önlemler alındığını duyurdu. Risk grubundakilere sokağa çıkma kısıtlaması, toplu ulaşım ve törenlere ek önlemlerin yanı sıra, izolasyon kurallarına uymayanlara da para cezası ve adli işlem başlatılacak. Mahalle denetim ekipleri ise yakın kuralsızları denetlemek için bundan böyle sahada olacak. Peki bu önlemler vakaları azaltmak için yeterli olacak mı? Prof. Dr. İsmail Balık ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a bu soruyu sordum.
#ANKARAKent genelinde artan vakaların ardından, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu önceki gün yeni önlemler alındığını duyurdu. Alınan önlemlerin tek başına yeterli olmayacağını hatırlatan uzmanlar, bireysel tedbirlerle başarıya ulaşabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. İsmail Balık, tedbirsiz gençlerin yakınlarına virüsü taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise “Kuralsız kesime engel olmamız şart” dedi.
#ANKARACOVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriVirüsün yayılma hızı, yazın uzun güneşli günlerdeki UV ışınlarının etkisiyle azaldı mı? ‘Türkiye’de virüse karşı bağışıklık oranı tahmin edilenin altında’ deniyor, tahminler mi yüksekti yoksa virüs toplumda o kadar da hızlı yayılmıyor aslında ve bu iyi bir şey mi? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriOteller, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı kurallar doğrultusunda açılarak hizmet veriyor. Peki siz nelere dikkat etmelisiniz? Bir sıralama yapılacak olsa en fazla ihlal edilen ve vaka artışına sebep olan kural maske mi, mesafe mi, hijyen mi? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriYabancılara karşı savunma için bağışıklık sistemimizin ürettiği antikorlar cinsiyet ayrımı yapar mı? Israrla maske takmayan insanların sorunu ne? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, filyasyon çalışmaları süresinin 48 saatten 12 saate kadar indiğini söyledi. Bu ne anlama geliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriEtrafımdaki bir çok kişi evden çıkmaya korkar hale geldi. Dışarı çıkma korkusu olarak da bilinen agorafobi vakalarında artış var mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul ‘pik’i tamamlarken, Anadolu henüz birinci dalgada pik’e ulaşmadı” dedi. Bir kere pik’e ulaşan şehirler rahatlayabilir mi? Cenazelerde neden endişelenmeliyiz; merhumdan mı yoksa yakınlarından mı? İşte cevaplar…
#GazetehaberleriKoronavirüsle ilgili gelişmeleri yakından takip edenlerin en sık duyduğu şeylerden biri de ‘The Lancet’ oldu. “Lancet’te yayınlanan araştırma…”, “Lancet’te duyurulan haber…” Peki nedir bu Lancet? Bir işyeri sahibi, uzun süre evden çalıştıktan sonra ofise gelip konsantre olamayan çalışanlarından yakınıyor. Ne yapmalı? Virüsün testlerde tespiti en erken ne zaman yapılabiliyor? İşte yanıtlar...
#GazetehaberleriHamam, sauna, SPA, spor salonu arasında en güvenli ve risklileri hangileri? Bu ortamlarda nelere dikkat etmeliyiz? Çin’de yine neler oluyor; yeni bir virüs mü var yoksa bu bir ikinci dalga mı? Bir kişinin vücudunda antikor bulunması onu yeniden hasta olmaktan mı muaf ediyor yoksa bulaşıcılıktan mı? İşte yanıtlar...
#Gazetehaberleriİşyeri ve ofisler ‘yeni normal’de korona önlemleriyle çalışır hale geldi. Peki ya işyeriniz bir evse? Ev hizmetlerinde çalışanlar ve ev sahipleri nelere dikkat etmeli? Antikor testlerinin ne olduğunu artık hepimiz öğrendik de nerede ve nasıl yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Stres temelli hastalıklar bağışıklığı düşürdüğü için COVID-19’a da kapı açıyor. Korunma yöntemleri neler? İşte yanıtlar.
#Gazetehaberleri1 Haziran’da seyahat kısıtlamalarının kalkmasının ardından uçak seferleri yeniden başladı. Peki uçağa binmek zorundaysak nelere dikkat etmeliyiz? Son bir haftadır açıklanan rakamlar bize ne söylüyor. “İkinci dalga geliyor, mu gelecek mi” derken çoktan geldi mi? Koronavirüs tedavisinin böbrekleriniz üzerinde herhangi bir etkisi var mı? İşte cevaplar…
#GazetehaberleriBir vatandaş isyan ediyor: “Sakin bir insanım ama salgını umursamayanlara karşı kontrol edilemez bir öfke duyuyorum! Ne yapmalıyım?” Hangi klima, ne kadar güvenli? Bulunduğunda, biz aşı olunca riskli yakınlarımız da korunmuş olacak mı? Dünya Sağlık Örgütü’nün belirtisiz hastalarla ilgili açıklamaları kafa karıştırdı. Virüs bulaştırıyorlar mı, bulaştırmıyorlar mı? İşte cevaplar...
#GazetehaberleriSeyahat yasaklarının kalkması ve tatil sezonunun başlamasıyla pek çok kişi memleketlerine aile büyüklerine gidiyor. Bu ziyaretlerde nelere dikkat edilmeli? Bir ara COVID-19’un gençlerde de damar tıkanıklıkları ve beyin felcine sebep olduğuna dair haberler vardı. Bu bilgi doğru mu? İşe dönüş gerginliğine karşı ne yapılabilir?
#GazetehaberleriHavuzlar açıldı, açık havada sosyal mesafeye dikkat edeceğiz. Peki spor salonlarındaki kapalı yüzme havuzlarında nelere dikkat edelim? Annemiz bize hastalanmamak için veya hastaysak çabuk iyileşmek için düzenli uyumamız gerektiğini söylerken neden haklıydı? COVID-19’un Türkiye’de ortalama iyileşme süresi nedir? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriZeytin GÖRDÜ soruyor: Alanya’da çoğunlukla yabancıların yaşadığı bir sitede yaşıyorum. 90 dairenin yüzde 70’i yabancı. Sürekli otellerdeki tedbirler konuşuluyor ama mesela Antalya bölgesinde evi olan çok sayıda yabancı var... Dış hatlar açılınca yurtdışından yazlıklarına gelecek bu kişilerin takibi nasıl bir yapılacak?
#GazetehaberiBurcu ÇEKİN soruyor: Virüsün deniz suyundan geçmediği söyleniyor ama “Bu konuda henüz araştırma yok” ile “Kesinlikle geçmez” farklı şeyler. İnsanlar denize dalıp çıktığında ağzından, burnundan çıkan ne varsa denize bırakıyor. Aynı suya başkası da dalıyor. Yeri geliyor o su burna kaçıyor. Bulaşma nasıl olmaz?
#GazetehaberleriErdal ÖZ soruyor: Samsun’dan yazıyorum. Amasya’nın bir köyünde yaşayan annem ateşlenince 112 ekibine haber verdim. Annemi Amasya’ya pandemi hastanesine getirdiler. Şikâyeti sadece yüksek ateş ve ishaldi. Yapılan ilk test negatifti ama doktorlar “Bir hafta burada kalacaksın” diyerek testler yapmaya devam etmiş. Testi pozitif çıkıp 4 günde hastaneden taburcu olan insanlar var. Kalması doğru muydu sizce?
#GazetehaberleriSemra BİCİK soruyor: Bayan giyim mağazamızı belirtilen koruma kuralları doğrultusunda açacağız. Birkaç sorumuz var... Müşterinin, el dezenfektanı kullanarak raflarda veya askıda dokunduğu giysilerde sorun olur mu? Giysileri kabindeki denemeler sonrasında ne kadar süre kaldırmalıyız? Bu ürünler 100 derecelik buharlı ütü ile dezenfekte olabilir mi? Ne şekilde dezenfekte ile satışa sunabiliriz? UV ile dezenfeksiyon deniyor, bu nasıl olacak? Çalışanlarımızı nasıl koruyacağız?
#Gazetehaberleri