İnsomnia ya da diğer bir ifadeyle uyuyamama sendromu, özellikle iş hayatının içerisinde yer alan bireylerde performans düşüklüğü olarak yansıyabilmektedir. Uykuyu kısaltan birçok etken olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun özellikle teknolojik gelişmelerle ortaya çıktığını öne sürmektedir. İşte, insomniadan şikayetçi olan kişiler için Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen'in verdiği bilgiler
#İnsomniaABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) araştırması, okulların sabah 08.30’dan önce derse başlamasının sağlık açısından uygun olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre, ülkede orta ve lise düzeyinde her altı okuldan beşi sabah ilk derse bundan çok daha önce başlıyor. Liselerdeki her üç öğrenciden ikisiyse günde sekiz saatten daha az uyuyor.
#Gazetehaberleriİnsomnia yani “uyuyamama sendromu”, uykusuzluğun kronikleşmiş hali. Elektriğin keşfi 100 yıl öncesine göre ortalama uyku süresinin azalmasına yol açtı. Bilgisayar, televizyon, iş hayatı, trafikte geçen zaman, görevler, ödevler, akıllı telefonlar, stres uykuyu kısaltıyor. Hatta insomniaya yol açıyor. Bazı basit önlemlerle uykusuzluğun, insomniaya dönüşmesini engellemek mümkün. Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
#UykuTürk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen, “Uykusuzluk çekenlerin büyük bölümünü ‘öğrenilmiş uykusuzluk’ hastaları oluşturur. Büyükşehirlerde ya da gürültülü yerlerde yaşayan, alkol, çay, kahve gibi içecekleri çok tüketen, şehir içi trafiği yoğun, iş temposu yüksek ortamlarda çalışan kişilerde daha sık karşılaşılan bir problemdir” dedi.
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen, uykusuzluk çekenlerin büyük bölümünü "öğrenilmiş uykusuzluk" hastalarının oluşturduğunu belirterek, "Büyükşehirlerde ya da gürültülü yerlerde yaşayan, alkol, çay, kahve gibi içecekleri çok tüketen, şehir içi trafiği yoğun, iş temposu yüksek ortamlarda çalışan kişilerde daha sık karşılaşılan bir problemdir" dedi.
HÜRRİYET’in dünkü Almanya baskısında ‘Gelişi sorunlu ama satıyoruz’ başlıklı ilginç bir haber vardı. Türkiye’den tarihi eser kaçakçılığının engellenemediği anlatılıyor. Bugün de Münih’teki Gorni&Mosch adlı antika galerisinde Türkiye’den getirilen bazı parçaların satışa çıkartılacağı anlatılıyordu.