Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Milas İlçesi'nde 'Karia'da Mermercilik ve Taş Duvar İşçiliği' ana temasıyla düzenlenen 9'uncu Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu başladı.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile TMMOB Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliği'nin işbirliği, Gazeteci Olcay Akdeniz'in organizasyonunda gerçekleştirilen Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu'nun 9'uncusu, bugün Milashan Otel'de düzenlenen sunumlarla başladı. Türk, Alman, İtalyan, Danimarkalı ve Fransız arkeologların ve kazı ekibi başkanlarının katılımıyla düzenlenen etkinliğin, bu yıl Prof. Dr. Ender Varinlioğlu'nun onuruna ve geçen yıl yaşamını yitiren ve Karia üzerine çalışmalarıyla tanınan Fransız arkeolog Prof. Pierre Debord'un anısına yapıldığı belirtildi.
Gazeteci Olcay Akdeniz, Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Ayşegül Keskin, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ve Milas Kaymakamı Fuat Gürel'in yaptıkları konuşmaların ardından geçen yıl yaşamını yitiren Fransız arkeolog Prof. Pierre Debord'un yaşamı ve çalışmaları, Labranda kazı ekibi başkanı Fransız arkeolog Prof. Olivier Can Henry tarafından, Prof. Ender Varinlioğlu'nun yaşamı ve çalışmaları ise Alman epigraf arkeolog Prof. Wolfgang Blümel tarafından sunuldu.
Prof. Varinlioğlu'nun "Karia'da arkeolojik yüzey araştırmaları", İtalyan arkeolog ve İasos kazıları eski Başkanı Dr. Fede Berti ve İtalyan mimar Dr. Diego Peirano "İasos ve Bizans döneminde kırmızı mermerler" konulu sunumlarının ardından sempozyumun sabahki bölümü sona erdi. Aranın ardından birinci gün programı saat 14.00'te Prof. Mustafa Hamdi Sayar'ın "Eski Çağda Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi arasında mermer ticareti ve sevkiyatı" konulu sunumu ve Stratonikeia gezisiyle sona erdi.
SEMPOZYUMDA YARIN
Sempozyumun ikinci gün sunumları yarın (cumartesi) sabah saat 10.00'da başlayacak. Program kapsamında saat 10.00'da Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgen Acar tarafından hazırlanan "Aphrodisias heykel okulu", İtalyan arkeolog Dr. Fulvia Bianchi tarafından "İasos'ta İmparatorluk dönemi agorasında mimari bezemeler: Dokular ve ustalar", Stratonikeia kazsı başkanı Prof. Bilal Söğüt "Stratonikeia'da taş duvar teknikleri ve örnekleri", Fransız arkeolog Labranda kazı ekibi başkanı Prof. Olivier Can Henry "Labranda'da Andron-A'nın yapım teknikleri ve restorasyon projesi", Burgaz kazı ekibi başkanı Prof. Numan Tuna ve Dr. Nadire Atıcı'nın "Burgaz (Palaia Knidos) yerleşimindeki Klasik Dönem taş duvar teknikleri", arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen'in "Duvarların diliyle Karia'da zaman" konulu sunumlarını gerçekleştirecek. Yarınki program sorular ve tartışmalar bölümünden sonra yapılacak olan plaket töreniyle sona erecek.
Oktay ÇAYIRLI / MİLAS (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF