Mikrop gözle görülemeyen, küçük bir canlı formudur. Bakteri, mantar, maya, virüs gibi canlıları kapsayan genel bir isimdir. Mikrobiyom ise bir topluluk halinde yaşayan mikropların tamamına denir. Örnek vermek gerekirse, bağırsağımızda yaşayan mikroplar. Bu topluluklara flora ya da mikrobiyota dendiğini de duymuşsunuzdur.
#Probiyotikli BesinProbiyotiklerin bağırsak sağlığımız için önemini artık hepimiz biliyoruz. İşte bu uğurda farklı markalar bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler piyasaya sürülüyor. Probiyotikli sodalar da bunlardan biri... Peki, gerçekten bu iddiaların altı dolu mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#Probiyotik İçeceklerBildiğimiz klasik sodaya daha sağlıklı bir alternatif olarak hızla popülerlik kazanan probiyotik sodayı belki hiç görmediniz hatta belki de adını ilk defa duyuyorsunuz ama özellikle Avrupa ülkelerinde bu içecekler oldukça popüler. Bağırsak sağlığını desteklediği iddia eden probiyotik ve prebiyotik gazlı içecekler gerçekten bu iddiaların altını dolduruyor mu? Günlük almamız gereken probiyotik miktarını bu içeceklerden alabilir miyiz?
#ProbiyotikGeçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!
#NohutVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganSağlık konusunda önemli olan unsurlar içerisinde Laksatif etki geliyor. Pek çok kişi ise bu etkinliğin olduğunu merak etmekte ve öğrenmeye çalışmaktadır. Peki, Laksatif etki nedir? Laksatif etki gösteren yiyecekler ve laksatif etki zararları üzerine merak edilenler.
#Laksatif Etki Nedir?AFYONKARAHİSAR Tabip Odası Başkanı Dr. Alev Türe, ramazan ayında vücut direncinin artırılması ve koronavirüse karşı alınacak tedbirlerin önemine işaret etti. Alev Türe, özellikle güneşte ve balıkta bulunan D vitamininin yanı sıra C vitamininin hem ramazan hem de koronavirüs sürecinde çok önemli olduğunu vurguladı.
#Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı100 yaşındaki Rukkiye Yalınalp, uzun yaşamanın sırrının doğal beslenme olduğunu söyledi. Yalınalp, tuzsuz yağı sevmediğini, tereyağı yerine ise don yağını (hayvanlardaki iç yağı) tercih ettiğini dile getirdi. Yakınları ise Yalınalp'ın genellikle serin yerlerde uyumayı tercih ettiğini ve suyu da mutlaka soğuk tükettiğini belirtti.
#Uzun Yaşamın SırrıBağırsakların, genel sağlık üzerindeki etkisi daha çok ortaya çıktıkça probiyotikler adından en sık bahsedilen ürünler haline geldi. Gün içinde çoğu öğünde probiyotikten zengin olan yoğurt tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Karaca, “Probiyotikler hemen etki göstermezler, etkilerini görebilmek için en az 2 hafta düzenli kullanılmalı” dedi.
#Probiyotik Besinlerİnsan ömrü 120 yıl yaşayacak kapasiteye sahip olmasına rağmen dünya ortalaması 72 yıl civarı. Fakat diğer taraftan tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile 1800’lerin başında 40 yıl olan yaş ortalaması %80 civarında uzadı ve probiyotikler sayesinde yaşam süresi daha da uzayacak.
#ProbiyotikRamazan ayı ile birlikte değişen beslenme düzeni ve uzun süren açlık sindirim sisteminde birtakım rahatsızlıklara neden olabiliyor. Gün boyu rahatsızlık veren bu problemlere karşı iftar ve sahurda masanızdan probiyotikli yoğurdu eksik etmeyin. Özellikle evde yapılan probiyotikli yoğurt, bağırsak floranıza destek olurken, sindirim sisteminizi de düzenler.
#Ramazanda BeslenmeBiliyorum ki çoğunuz kış yorgunusunuz. Fazlalıklardan kurtulma, hafifleme, enerji ihtiyacı içindesiniz. Ama aranızda bazıları var ki onlar için durum biraz daha acil, hemen sıkı ve etkili bir detoks yapmaları şart. Kim mi onlar? Sorunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki detoks testini yapmanızda fayda var derim.
#Osman MüftüoğluBuğday, tanesi ve yapısı bozulmadan tüketilirse ciddi bir sağlık sorunu çıkarmaz. Ama “rüşeym” içeren bir unu bugünkü unlar gibi depolayamazsınız. Ekmek de, “kabuk ve rüşeym” bölümü ayrıldıktan sonra glüten zengini boş kaloriden ibaret bir besindir ne yazık ki!
#Osman MüftüoğluÇoluk çocuk, genç yetişkin, kadın ya da erkek fark etmez, kalsiyum herkese lazım. Kemiklerin, dişlerin yapılanması, yaşlanınca bütünlüğünü koruması, destek dokunuzun gelişip sağlamlaşması ve yüzlerce kimyasal sürecin aksamaması için kalsiyum lazım. Doğru olanı da onu haplarla, şuruplarla filan değil, doğal yoldan kalsiyum zengini besinlerle temin etmek. Bunun yolu kalsiyum deposu besinleri bilmekten geçiyor. “Peki hangi besinlerde daha çok kalsiyum var hocam?” diyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluDaha çok yiyor, daha az hareket ediyoruz. Hepimiz “hata”da eşit de değiliz. Normal yiyip çok az hareket edenlerimiz, çok fazla yiyip pek az hareket edenlerimiz de var. Ama bütün bu “katmerli yanlışlar” bile başka yanlışların varlığını maskeleyemiyor. Ve zaten bu nedenle de sorunun çok fazla “başka” alt başlıkları da var. İşte onlardan bazıları...
#Osman MüftüoğluÖnce kısa bir “yeni yıl kutlaması” yapalım ve yazımıza “2017’de hepimize, herkese daha çok huzur ve sağlık” dileği ile başlayalım. Bugün sayfamızın üç misafiri var. Yaşasın Hayat beslenme uzmanları Nilüfer Bayram, Müge Başer Bozok ve Gözde Ateş. Bu ekip size yeni yıl için özel bir yılbaşı ve “ertesi gün” menüsü hazırladı. Ben pek beğendim. Umarım siz de beğenirsiniz.
#Osman MüftüoğluSağlığımız söz konusu olduğunda probiyotikler de, prebiyotikler de önemli ve her iki kavram da geç farkına vardığımız, önemlerini anlamakta geç kaldığımız son derece mühim sağlık belirleyicileri. İsterseniz önce “probiyotik ne, prebiyotik ne?” onu bir anlamaya çalışıp, daha sonra da aralarındaki farkı kavramaya bakalım...
#KelebekKilo vermeye çalışanların farkına varmadan tekrarlayıp durdukları “basit ama önemli” bazı hatalar var. Bunların her biri, kilo kaybının sürekliliğini ve hızını engelleyen hatalar. İçlerinden bazıları diyet yaparken bile “kilo almaya” yol açabilir. Beslenme uzmanları bu duruma “TAKILMA KİLOLARI” adını verir. Genelde akla bile gelmeyen ama pek çok diyetçinin çabalarını sabote edebilen o hataların ilk 6’sını beslenme uzmanı Nilüfer Bayram yazdı.
#YazarAlkali diyet kilo fazlalığından yakınanlar için yeni bir umut ışığı mı? Alkali beslenmenin eklem sorunlarını, damar sertliğini, kanser riskini azalttığı iddiasına zayıflatma becerisi de önüne eklenince epey geniş bir uygulayıcı kitlesi oldu. Peki mümkün mü böyle bir şey? Alkali beslenmek kilo verdirir mi? Buyurun...