Güncelleme Tarihi:
Tazeliği ve probiyotik bakteri içeriği nedeniyle probiyotik beslenme ile sağlıklı bir ramazan ayı geçirmenin mümkün olduğunu söyleyen Gıda Mühendisi Nurdan Baloğlu, probiyotikli yoğurdun faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi:
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte 11 ay boyunca alıştığımız beslenme düzeninin değişmesi sağlıklı beslenmediğimiz takdirde sağlığımızın olumsuz etkilenmesine neden olur. Ramazan ayında uzun süreli aç kalmak, iftar ve sahurda fazla ve hızlı yemek yeme reflü şikayetlerine, dispepsi denilen karnın üst tarafında gaz, şişkinlik, ağrı gibi şikayetler neden olabilir.
Ramazan boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek için birkaç noktaya dikkat etmek ve tüm ay boyunca devam ettirmek önemlidir. Gün boyu rahatsızlık veren gaz, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerine karşı iftar sonrası ilk iş soda, çay gibi içeceklerden medet umarız. Ancak bu gıdaların aşırı tüketimi de farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu gıdaların yerine daha doğal ve fazla tüketiminin zarar yerine fayda sağlayacağı probiyotik içeren yoğurt tüketiminin arttırılması gerekir.
Probiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilerin arttırılmasına görev yapar. Vücudumuza yararlı olan bakteriler, bağırsak florasının düzenli çalışmasına yardımcı olarak zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
Sindirim sistemimizin bu dönemde sağlıklı çalışmasına yardımcı olan probiyotikler anne sütü, yoğurt, kefir gibi canlı bakteri içeren ürünlerde bulunur. Tazeliği ve bakteri içeriği nedeniyle ev yapımı yoğurt tercih edilmeli. Ev yapımı yoğurtta ise mutlaka kullanılan mayaya dikkat edilmeli. Özellikle probiyotik içeren mayalar kullanılmalı ve tazeliğini kaybetmeden hızla tüketilmelidir.
Ev yapımı probiyotikli yoğurt içerdiği besin öğeleri ile uzun süre tok kalmanıza yardımcı olarak, rahat bir oruç dönemi geçirmenize destek olur. Öte yandan su tüketiminin azalması nedeniyle günlük tüketilen su miktarının geri kazandırılması önemlidir. Bu nedenle ramazan ayı içerisinde bol su tüketilmeli, eğer su içmekten çok hoşlanmıyorsanız ev yapımı probiyotikli yoğurdunuzu ayran haline getirerek tüketebilirsiniz.