'Faydalı bakteriler' olarak adlandırılan probiyotikler, bağışıklık sisteminde olumlu etkiler oluşturan besinlerin başında geliyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olması ise koronavirüs ile mücadele ettiğimi şu günlerde hayati bir önem taşıyor.
#ProbiyotikCovid-19 geçiren kişilerde bir süre sonra “ruhsal çökkünlük/depresyon, sisli beyin, bellek zayıflığı hatta felce kadar” ulaşabilen “psikolojik ve nörolojik sorunların” ortaya çıkabileceğini gösteren ilk işaretler, geçtiğimiz yıl tam da bu aylarda tartışılmaya başlanmıştı.
#KoronavirüsKış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
#BozaBağışıklık sistemini güçlendirmesinden sindirimi kolaylaştırmasına dek birçok faydası bulunan yoğurt, besin değeri açısından oldukça zengin bir besin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Yoğurtta bağırsak sağlığını koruyan bakteri sayısı oldukça fazladır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Araştırmalar probiyotiklerin soğuk algınlığı sıklığını, süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir” diyor.
#YoğurtDünyayı kasıp kavuran koronovirüs salgınına yakalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, probiyotik yönünden zengin beslenilmesi uyarısında bulundu, "Haftada bir ya da belli periyotlar halinde kefir, her gün 1 kâse yoğurt tüketmenizde fayda var. Bağışıklığınızı güçlendirmek için turşu ve bunun yanında fermente et ürünleri de tüketebilirsiniz" dedi.
#KoronovirüsKış kapıda. Nezlesi, gribi, tonsilliti, bronşiti olanlar artıyor. Her yıl tekrarlayan bu bildik kış kazalarından(!) korunmanın en etkili yollarından biriyse bağışıklık gücünü arttıran besinlerden daha sık ve bol istifade etmenin yollarını bilmek, o besinleri daha çok yiyip içerek bağışıklık sistemine güç-kuvvet vermek. Peki, neler o besinler? Hazırsanız buyurun...
#YazarlarAfyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde ODTÜ mezunu emekli kimya mühendisi Mustafa Koca, karaca ağaç, horoz ibiği kökü, söğüt kabuğu, aspir, hindiba ve laden gülü gibi birçok üründen turşu yapıyor. Koca, "Şu anda 498 çeşit turşu üretimi yapıyorum. Bizim turşularımızın farkı, her bitkiyi kendi mayasıyla mayalamamızdır. Yakın zamanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuruda bulunacağım" dedi.
#KimyagerTürk mucizesi olan yoğurtla ilgili son yapılan uluslararası bir araştırma, yoğurdun yeni bir faydasını daha ortaya çıkardı. İnsülini dengeleyen, protein kaynağı olan yoğurdun göbek yağlarını eritmede de faydası olduğu biliniyordu. Bu son yapılan araştırmada da yoğurdun depresyonu önleyebileceği ortaya çıktı.
Grip vakaları artıp domuz gribi telaşı yürekleri sarınca imkânı olanlar haklı olarak eczanelere hücum ettiler. Amaçları bağışıklık sistemlerini güçlendirebilecek bir doğal destek varsa bunlardan faydalanmak. Kafaların çok karışık olduğu bu alanda bazı bilgileri yeniden hatırlamanızda fayda olabilir. İşte en sık kullanılan bağışıklık destekleri.