Sindirim sisteminin düzenli çalışması, sağlığın en önemli koşullarından biri. Buna yardımcı olan en önemli etken de bağırsaklarda bulunan flora bakterileri. Probiyotik ve prebiyotikler, bağırsak mikroflorasının sağlığının korunması ve işlevlerini yerine getirebilmesi için oldukça önemli. Peki probiyotik nedir, faydaları nelerdir? İşte probiyotik bulunan besinler...
#ProbiyotikKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça KayaSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#Sağlık"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSodalı ayran, vücudu rahatlatan bir karışım olarak ülkemizin geleneksel içeceklerinden biridir. Soda başlı başına vücuda fayda sağlayan mineralli bir içecektir. Ayran ise yoğurttan oluşan ve bol probiyotikli bir içecektir. İkisinin karışımından ise hem probiyotik hem de mineral ihtiyacını karşılayan bir içecek elde edilmektedir. İçerik anlamıyla zengin olan sodalı ayranın ayrıntılarını derledik.
#Sodalı Ayranın FaydalarıPrebiyotik ve probiyotik, vücut için gereklidir. Probiyotikler, bağırsak duvarını kaplayarak koruyucu bir tabaka oluşturur ve çeşitli sağlık problemlerine neden olan düşman bakterilere karşı doğal biyolojik barajlar inşa eder. Prebiyotikler ise vücutta bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir, hastalıklara karşı direnci artırır ve sindirim sistemine de iyi geliyor. Prebiyotik ve probiyotik zaman zaman karıştırılabiliyor. Peki prebiyotik ve probiyotik nedir, farkları nelerdir? İşte prebiyotik ve probiyetiklerin faydaları
#PrebiyotikDoğal antibiyotik olarak da bilinen manda yoğurdu içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde “süper gıda” kategorisine girmeyi hak ediyor. Manda yoğurdu hem çocuklar hem de yetişkinler için besleyici ve doyurucu bir besindir. Peki, manda yoğurdu hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte manda yoğurdu yapımı ile ilgili detaylar...
#Manda Yoğurduİnsanoğlu beş bin yıldan uzun süredir süt tüketmektedir. Yaşam mucizesi olarak nitelenebilecek önemde bir besin değerine sahip süt ve süt ürünleriyle alakalı her şeyi bilmek isteyen insanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Sizin için Süt ürünleri nelerdir? Fermente, konvensiyonel, fırınlanmış ve probiyotik süt ürünlerinin isimleri, özellikleri ve faydalarını derledik.
#Süt ÜrünleriYoğurt en önemli süt ürünleri arasında yerini almaktadır. Bireyler için de en önemli besin kaynakları arasındadır. Yoğurt laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilmektedir. Yoğurdun yapımında elbette ki süt kullanılmaktadır. Bilindiği gibi yoğurt katı halde biraz bekledikten sonra kendine has suyunu bırakmaktadır. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak yoğurt suyu faydaları nelerdir ve neye iyi gelir, yoğurt suyunun böbreklere, cilde ve faydaları nelerdir detayları ile derledik.
#Yoğurt SuyuKoyun sütü, ineklerin sütü ile elde edilebilen alışılmış yoğurda çok iyi bir seçenektir. Koyun sütü, aynı zamanda insanlarca tüketilen ilk süt çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Koyun sütünden yapılmış olan yoğurdun içerisinde çok sayıda yararlı besin maddesi bulunmaktadır. Koyun sütünün hangi hastalıklara iyi geldiğini, faydalarını, ayrıntıları ile sizin için derledik.
#Faydaları