Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserSon yıllarda korunmasız cinsel ilişkinin yol açabildiği sorunlarla ilgili farkındalıkta genel bir artış var. Her ne kadar genellikle etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak öne çıksa da prezervatif cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da efektif bir koruma sunuyor. İstenmeyen gebeliklerin ve hem kadınların hem de erkeklerin genel sağlığını tehdit eden cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi söz konusu olduğunda da hâliyle prezervatif kullanımı tercihten ziyade bir gereklilik olarak değerlendiriliyor. Bu haftaki köşe yazımda prezervatif kullanımının koruyuculuğu hakkında bilgi bulabilirsiniz, faydalı olması dileğiyle.
#PrezervatifSon derece yaygın olarak karşımıza çıkıyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor. Farklı tipleri bulunan HPV virüsü belirtilerine karşı dikkatli olmak da her zaman yetmiyor, kimi zaman aylarca ve hatta yıllarca kendini gizleyebilen bu virüse karşı tedbir almak son derece önemli. Bu hafta köşe yazımda HPV virüsü ile ilgili önemli hatırlatmalar yapacağım, faydalı olması dileğiyle…
#HPV VirüsüErken boşalma, kişinin istemi olmadan boşalması ve belli sıkıntılara yol açması durumudur. Erken boşalma penisin vajinaya girmesinden önce ya da hemen sonra gerçekleşir. Her 3 erkekten birinde erken boşalma sorunu vardır. Çok sık olmadığı sürece endişe yaratacak bir durum olmasa da tedavi edilmesi gerekebilir. Erkeklerde erken boşalma sorunu ve nedenleri ile beraber tedavi yöntemlerini de araştırdık.
#Erken BoşalmaTüm dünyada binlerce çift her gün çocuk sahibi olabilmek için sağlık merkezlerine, hekimlere başvuruyorlar. Doktorlar bu çiftlere uyguladıkları ilaç tedavileri ile çocuk sahibi olabilmelerine yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kimi zaman sadece ilaç tedavileri yeterli gelmiyor beraberinde cerrahi girişimler de yapılabiliyor. Tüm bu tedavilere yanıt alınamadığında aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri kullanılmaktadır.
#VazektomiEmziren annelerde yumurtlama genellikle ilk adetten birkaç hafta sonra başlar. Emzirme veya pompa ile sütün sağılması yumurtlama ve yumurta gelişimini baskılayan prolaktin hormonunu arttırır ve gebelikten koruyabilir. Bebek sadece anne sütü alıyorsa bu durum 6 ila 8 ay gebelikten koruyabilir. Fakat bebek ek gıda ya da mama alıyorsa doğumdan sonra 3. haftadan itibaren korunma yöntemi kullanmalıdır.
#Doğum Kontrol YöntemiGebelikten korunma ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı mutlaka kullanılması gereken prezervatif binlerce yıldır kullanılıyor. Peki prezervatifle ilgili neler biliyoruz? Prezervatif nedir? Prezervatif kullanımı ile ilgili dikkat edilmeli gerekenler nelerdir? Prezervatif nasıl takılır?
#PrezervatifCinsel yolla kolayca bulaşan genital siğillerin vakit geçirmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer, tedavide geç kalındığında genital siğillerin hızlı yayılma potansiyeline sahip viral bir hastalık olduğunu belirtti.
#Smear TestiCinsel yolla kolayca bulaşan genital siğillerin vakit geçirmeden tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer, tedavide geç kalındığında genital siğillerin hızlı yayılma potansiyeline sahip viral bir hastalık olduğunu belirtti.
#Genital Bölgedeki SiğilHuman Papilloma Virüs (HPV), deride siğile, özellikle genital bölge olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde kanser öncüsü (prekanseröz) lezyonlara ve kansere neden olabilen, 100’den fazla tipi olan DNA virüsüdür. Jinekoloji pratiğinde de HPV enfeksiyonu, genital siğil ve genital bölgede kanser öncüsü lezyonlara ve kansere neden olabilmesi açısından önemlidir.
#Hpv TedavisiSıcak havaların gelmesi ile birlikte kadınlarda vajinal ve idrar yolları enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Özellikle tatil zamanı ıslak mayo ile oturmak, dar kıyafetler giymek, hijyenik olmayan tuvaletler kullanmak hastalıklara davetiye çıkartıyor.
#Yazın Genital HijyenSıcak havaların gelmesi ile birlikte kadınlarda vajinal ve idrar yolları enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Özellikle tatil zamanı ıslak mayo ile oturmak, dar kıyafetler giymek, hijyenik olmayan tuvaletler kullanmak hastalıklara davetiye çıkartıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan, yaz aylarında genital hijyen için 10 öneride bulundu.
#Genital Duş NedirKadınlarda vajina mukozasının iltihaplanması durumuna vajinit deniliyor. Uzmanlara göre, kadınların üçte bir kadar çoğunluğu hayatlarının bir döneminde vajinit belirtileri göstermektedir. Bu hastalıktan muzdarip kadınlarda vajinit belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi almak amacıyla araştırma yapıyor. Peki, vajinit nedir? Vajinit belirtileri ve tedavisi neler?
#Vajinit Nedir?Son yıllarda artan cinsel hastalıklar ve istenmeyen gebelikler korunma yöntemlerini de yakından incelemeyi gerektiriyor. İstenmeyen gebelikten korunma yöntemlerinin başında gelen prezervatifler hem kullanım kolaylığı hem de pratik olması nedeniyle pek çok kişi tarafından cinsel ilişkide tercih ediliyor.
#Cinsel İlişkiEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Kadir Göktürk’ten cinsel hastalıklar, bulaşma yolları, risk altındaki gruplar ve tedavileri konusunda önemli açıklamalar geldi. Göktürk "Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en sık görülen bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. Cinsel ilişkide bulunulan partner sayısı arttıkça cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalık alma tehlikesi de artar" diye uyardı.
#CinsellikHürriyet ve TNS Piar Şirketi işbirliğiyle 17 ilde, yüz yüze görüşmelerle yapılmış dev bir araştırma verilerine dayanılarak hazırlanmış olan "Türkiye Cinselliğini Konuşuyor" kitabı Türkiye'nin cinselliğini çok net bir şekilde gözler önüne seriyor.
#Cinsellik