Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretTÜBİSAD, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2023 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri”ni açıkladı. Rapora göre sektör, TL bazında bir önceki yıla kıyasla yüzde 83 oranında büyüyerek 784,6 milyar TL'lik hacme ulaştı. İhracatını 57 milyar 590 milyon TL olarak gerçekleştiren sektörün istihdamı da 237 bin kişiye yükseldi.
#TÜBİSADLondra’da düzenledikleri ‘Türkiye Yatırım Konferansı’ ile Türkiye’ye artan ilgiyi teyit ettiklerini söyleyen Tera Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tezmen, “İbre tersine dönmüş durumda. Şimdi yabancı yatırımcılar bizi arıyor, Türk şirketleri hakkında bilgi isteyip görüşme talep ediyorlar” dedi.
#Tera YatırımSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırBorsa İstanbul, küresel borsa endekslerinden pozitif ayrışmasını sürdürürken; rekor üzerine rekor kırmaya da devam ediyor. Peki, Borsa İstanbul’da hala fırsat var mı? Hangi sektörler daha cazip hale geldi? Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ve Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulEBRD Yeşil Ekonomi ve İklim Eylemleri Direktör Yardımcısı Cristian Carraretto, "Hidrojen talebi şu anda ağırlıklı olarak Avrupa'dan kaynaklanıyor. Bu açıdan, Türkiye'de hidrojen üretimi yapılarak Avrupa'ya satılabilir" dedi.
#EBRD Yeşil Ekonomi Ve İklim EylemleriTürkiye’nin yapay zekâ alanında yaratıcı, üretken ve bu alanda geleceğe yön veren sayılı ülkeler arasında yer almasını sağlamak amacıyla kurulan Yapay Zekâ ve Teknoloji Derneği (YZTD), lansman toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye’de yapay zekâ ile ilgili araştırmaya dayalı doğru bilgi kaynaklarını oluşturmayı hedefleyen YZTD, farklı sektörleri hedefleyen çalışma komiteleri aracılığıyla eğitim programları ve kamu - özel sektör iş birliği gibi projeleri de hayata geçirecek.
#Yapay ZekaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'na canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, 'kimsenin geride bırakılmaması' ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız." dedi.
#HaberPandemi koşulları ve Uzakdoğu’daki kuraklık nedeniyle birçok sektörü olumsuz etkileyen çip tedarikindeki sıkıntı İSO’nun düzenlediği panelde tartışıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Yarı iletkenler odak sektörlerimiz arasında. En önemli amacımız, cari açığın fazla olduğu, katma değeri yüksek ürünleri yerli imkânlarla üretmek” diye konuştu.
#GazetehaberleriTürk tarımı, taze ve işlenmiş meyve sebze üretimi, hayvancılık, örtü altı üretim, su ürünleri üretimi, tohumculuk, helal gıda üretimi ve Tarım 4.0 gibi tarımsal teknoloji alanlarına yatırım yapanlar için cazip fırsatlar barındırıyor.
#TarımSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplumsal olayların fitilinin ateşlenmesini, provokasyonlara kapı aralanmasını avucunu kaşıyarak bekleyenlerin olduğunu belirterek "Boğaziçi'nden yeni bir Gezi çıkarmak isteyenlerin tuzağına gençlerimizi düşürmeyiz." dedi.
#Mustafa VarankBodrum’un turistik ve pahalı olduğuna dair bir önyargının varlığına dikkat çeken Başkan Ahmet Aras, “Bu yargı yerine, yılın 12 ayını dolu dolu geçirebileceğiniz, pek çok aktivite imkanı sunan bir Bodrum yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
#İzmirSon dakika... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak piyasaların merakla beklediği 'Yeni Ekonomik Programı' açıkladı. Bakan Albayrak "Ekonomik veriler güçlü V tipi toparlanmayı gösteriyor" ifadesinde bulunurken, işsizliğin de kademeli olarak düşeceğini ve 3 yıllık beklentileri açıkladı. İşte Bakan Albayrak'ın 'Yeni Dengelenme, Yeni Normal ve Yeni Ekonomi' temasıyla açıkladığı yeni yol haritası...
#Hazine Ve Maliye Bakanı Berat AlbayrakTürkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, "Kamu otoritesinden beklentilerimizin karşılanması durumunda mevcut kapasitemizi çok kısa sürede en az yüzde 20 artırabilir, yıllık üretimimizi 40 milyar dolardan yaklaşık 50 milyar dolara çıkarabiliriz." dedi.
#Hazır GiyimHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yapısal Dönüşüm Adımları’nda dikkat çektiği ikinci konu enflasyon oldu. Albayrak, enflasyonda en önemli sorun olan gıda için yapısal reformları hazırladıklarını belirterek, “Bu alandaki adımları Tarım Bakanlığımız ile Gıda Komitesi koordinasyonunda takip edeceğiz. Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli yapısal reformumuz ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ olacak. Tarım Orman Bakanlığı’nın çalıştığı strateji mayıs ayında kamuoyuna açıklanacak” dedi. Albayrak, ayrıca sıkı mali disiplinden asla sapılmayacağını ve vergide dönüşümün üç başlıkta sürdürüleceğini dile getirdi. Albayrak, bundan sonra da gelirleri daha da arttırmak için toplumun genelini etkilemeyen ve yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak ve enflasyona etkisi minimumda olacak bazı adımları atacaklarını vurguladı. Albayrak’ın açıklamalarıyla enflasyonla mücadele, bütçe disiplini ve vergi dönüşümü alanında atılacak adımların ayrıntıları:
#GazetehaberleriHer geçen gün hayatımıza giren yeni teknolojiler ile artan veri, bugün tahmin edilemeyen boyutlara ulaştı. Gittikçe artan veri kullanımı her sektörde farklı fırsatlar sunarken, GSM sektörü de bu alanların başında geliyor. Bugün operatörlerin toplam mobil hizmet gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasının veri transferinden geldiği gözlenirken, veri transferinin arkasındaki itici güç ise “video” olarak öne çıkıyor. Peki bu alanda Huawei ne yapıyor?
#HuaweiMersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, 2040 yılında iklim değişikliği ile değişen yağış modelleri ve artan nüfusla yükselen su talebi nedeniyle, dünya genelindeki ülkelerin yaklaşık olarak beşte birinde ciddi derecede kuraklık ve su sıkıntısı beklendiğini söyledi.
#2040Dünya Seyahat ve Turizm Örgütü’nün 2014 yılı rakamlarına göre Avrupa’nın gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) katkısı 780 milyar dolar olan yani GSYH’nin yüzde 3.4’ünü oluşturan turizm sektörü de bu yaz terör korkusuyla sancılı bir döneme hazırlanıyor.
#TurizmParis’teki kanlı saldırılar ve daha da geri giderek 1 Kasım seçimleri ardından Amerikalıların, Türkiye’yi nasıl gördüklerini soran çok. Şunu öncelikle belirteyim ki; Amerikan halkı veya siyasetçisi sadece güncel konulara bakar. Bizdeki gibi tarihin karanlık, karışık ve teorilerle dolu sayfalarına bakmazlar.