Güncelleme Tarihi:
ENFLASYON
Kooperatifler güçlenecek: Bölge ve ürün bazında bir makro arz, talep ve ticari planlama sürecinin kurumsal alt yapıları tesis edilecek. Tohumdan sofraya hakkaniyetli bir değer zinciri dizayn edilecek. Sahada operasyonel yetkinliğimizi kooperatif yapısının merkezde olduğu güçlü kurumsal alt yapılarla sağlayacağız. Bu kurumsal altyapı ürün ve bölge bazında sözleşmeli tarımın yaygınlaştırılmasını sağlayacak.
Sera AŞ kurulacak: Mevsimsel dalgalanmalarla enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera AŞ kurulacak. Sera AŞ bünyesinde 2019 yılında ilk etapta 2 bin hektar teknolojik sera inşa edilecek. Orta vadede 5 bin hektar üretim alanına ulaşılırken uzun vadede örtü altı sebze üretiminin yüzde 25’inin karşılanması hedeflenecek.
Küçükbaş sayısı artırılacak: Kırmızı et fiyat istikrarını Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi ile destekleyeceğiz. Verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız 4 yıl içinde 100 milyona yükseltilecektir.
BÜTÇE DİSİPLİNİ
44 milyar lira tasarruf: Sıkı maliye politikası bizim en temel politikalarımızın başında geliyor. Yeni Ekonomi Programı’nda 76 milyar TL’lik tasarruf ve gelir artırıcı önlemleri devreye alacağımızı ifade etmiştik. Şu ana kadar, 2019 bütçesinde bu rakamın 44 milyar TL’lik kısmını uygulamaya aldık. Bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf adımlarımız devam edecek. Mali tarafta sıkılaşma devam edecek. Büyümeyi ve istihdamı desteklemek amacıyla sorun yaşayan bazı sektörler bir kısım vergi teşvikleri sağladık. Ancak bunu yaparken de yılsonu bütçe hedeflerimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Bundan sonra da gelirlerimizi arttırmak için, toplumun genelini etkilemeyen ve yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak bazı adımları atmakta projeksiyonlarımız arasında yer almaktadır.
VERGİ DÖNÜŞÜMÜ
Yeni vergi mimarisi: İstisna ve muafiyetleri azaltacağız. Kurumlar Vergisi’ni kademeli olarak düşüreceğiz. Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi sağlayacağız. Özellikle beyannameyi yaygınlaştıracak ve gelir artışlarının sağlayacağı potansiyel ile dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız. Vergi Mimarimiz, dünyada çağdaş vergi reformlarının önceliklerinden olan, “İstihdam oluşturma” hedefine üzerine oturacaktır. İş yapma kolaylığı endeksindeki bulunduğumuz seviyeyi, atacağımız bu adımlarla daha da yukarıya çıkaracağız. Girişimciliğin ve yeni iş kurmanın kolaylaştırılmasını sağlayacağız.
Kayıt dışılıkla mücadele: Gönüllü uyum adı verilen bir sistem ile mükelleflerin beyanlarının esas olduğu ve ilk inceleme sonrasında sorun görülmediği takdirde süreçlerin tamamlandığı sadeleştirilmiş bir süreci hayata geçireceğiz. Ayrıca sahte ve yanıltıcı belge ile mücadele için, etkin yaptırım, teknik çözüm, e-fatura ve e-faturanın eş zamanlı takibi, benzersiz kodlu mal hareketi takip sistemi ile kayıtdışılığa karşı etkin bir yapıyı devreye almış olacağız.
Mükellef Hakları İcra Kurulu geliyor: Mükellef Hakları İcra Kurulu kuracağız. Mükelleflerin, vergi süreçlerindeki beyanları ile ilgili yazılı destekleri devreye alacağız. Mükellef memnuniyetini düzenli ve sürekli olarak ölçecek, süreçlerdeki eksikleri anında tespit edeceğiz. Ayrıca mükellef hakları bildirgesinin bağlayıcı hale gelmesini sağlayacağız.
DİĞER BAKANLIKLARIN AÇIKLAYACAĞI REFORMLAR
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Reformu’nu yıl içinde açıklayacak. Bu reform paketi ile; aktif/pasif oranının daha üst seviyelere çıkmasının sağlanması, prim gelirlerinin artması ve SGK’nın aktüeryal dengesini daha da güçlenmesi hedefleniyor.
YARGI REFORMU
Reform paketi Yargı Reformu Strateji Belgesi’yle Adalet Bakanlığı tarafından kamuoyu ile paylaşılacak. Strateji Belgesi aynı zamanda AB ile müzakere sürecinin de parçası olan teknik bir belge olacak.
LOJİSTİK MASTER PLANI
Varlık Fonu tarafından hazırlanacak ve eylül ayında ilan edilecek lojistik master planı Türkiye’yi uluslararası ticarette bölgesel lojistik üs haline getirmeyi hedefliyor. Planlanan hedeflerin gerçekleştirilmesi için yerli ve yabancı tüm paydaşlara kazan kazan modeline dönük işbirlikleri sağlanacak.
YERLİLEŞTİRME PROGRAMI
Sanayi Bakanlığı, bu program ile, Ar-Ge’den yatırım ve ihracata tüm adımların tek pencereden yönetildiği, arz-talep bileşenlerinin desteklendiği, öncelikli orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik stratejileri hayata geçirecek, 300 ürünün yerlileştirmesini ortaya koyacak bu programın mayısta paylaşılacak.
İHRACAT MASTER PLANI
Ticaret Bakanlığı planı ağustos ayında açıklayacak. Albayrak’ın verdiği bilgiye göre plan ile kısa-orta ve uzun vadede ihracat potansiyeli belirlenecek, sürdürülebilir bir strateji yürürlüğe konacak ve bu stratejiden sapılmayacak. İhracatın ithalatı karşılama oranının sürdürülebilir bir şekilde artırılması için stratejiler oluşturulup bunların uygulanması için gerekli adımlar ortaya konulacak. Plan ile katma değeri yüksek ürün ihracatının arttırılması için etki analizleri yapılarak ihracatta devlet yardımlarını yeniden düzenlenecek, hedef ürün ve pazarlara odaklanmış bir bakış açısıyla, birim ihraç fiyatlarının yükseltilmesi sağlanacak.
TURİZM MASTER PLANI
Turizm Master Planı Turizm Bakanlığı tarafından eylülde kamuoyu ile paylaşılacak. 4 yıl içerisinde 70 milyon turist 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşma hedefi için yol haritası olacak.
İSTİHDAM BAZLI EĞİTİM
Kurumlardaki eğitim ve istihdam verileri entegre edilerek, eğitim programı ve meslek bazında arz talep dengesi oluşturulacak. Milli Eğitim Bakanlığı da hazırlanan yeni reform programını eylül ayında açıklayacak.