‘Mission Impossible’ serisinin yedinci adımı ‘Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm’de ana karakter Ethan Hunt, ‘Varlık’ adlı yapay zekâya karşı mücadele veriyor. Filmde Tom Cruise “61 yaşımda bile aksiyon yıldızı statümden taviz vermem” dercesine oynuyor. Ve oyuncu serinin geçmişteki adımlarından farklı olarak bu kez gökdelenlerin tepesinden inip Alpler’in tepesinde cirit atıyor.
#Mission ImpossibleTürk Edebiyatında, 1860 - 1895 yılları Tanzimat Dönemi olarak adlandırılır. II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle başlayan Milli Edebiyat Dönemi, 1923 yılına kadar sürmüş, daha sonra 1960 yılına kadar devam edecek olan Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 sonra hikaye özelliklerini örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimPostmodernizm akımı, 20. yüzyılın ikinci yarısında ve modernizme tepki olarak doğmuş olan bir sanat akımıdır. Postmodern edebiyatın kökeni ise, Dadaizme kadar uzanır. Bu sanat akımına bağlı eserler veren sanatçılar ''Büyük Anlatı'' geleneğinin yıkıldığını söyleyerek klasik anlatı unsurlarının tümünü reddetmiştir. Postmodern roman nedir, özellikleri ve anlatım teknikleri nelerdir sizler için derledik.
#Eğitimİkinci Yeni Akımı, 1954 yılında Cemal Süreya ve Ülkü Tamer öncülüğünde kuruldu. Garip Akımının benimsediği sanat anlayışına tepki olarak doğan bu akıma daha sonra Edip Cansever, Ece Ayhan ve Turgut Uyar gibi isimler de katıldı. İkinci yeni akımı nedir, temsilcileri ve kısaca özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitimİnsanların yaşama bakışı her yüzyılda farklılık göstermektedir. Yaşama bakış açısını değerlendiren felsefi ekoller bulunmaktadır. Bu ekoller ve içerdikleri anlamlar her zaman merak konusu olmuştur. Modernizm ve postmodernizm kavramları da felsefi ekoller arasında yer almaktadır. Birbiriyle zıt olan bu kavramların açıklamaları ile ilgili pek çok kaynak bulunmaktadır. Modernizm ve postmodernizm kavramlarının açıklaması sizler için derledik.
#EğitimYazar, eleştirmen pek çok dostum aynı zamanda yayınevi kurarak bu alanda da kültür dünyamıza büyük emek verdiler. Demirtaş Ceyhun, Fahir Onger, Muzaffer İlhan Erdost ve Hayati Asilyazıcı bunlardan birkaçı. Yazdıkları ve yayımladıkları kitaplarla bir kez daha hatırlatmak istiyorum onları.
#Demirtaş CeyhunGünümüz teknolojisinde pek çok kişini merak ettiği bir bölüm olan baskı sanatları bölümü yaygın olarak tercih edilmektedir. Baskı Sanatları bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı şekilde araştırdık ve derledik.
#Baskı Sanatları Bölümü Nedir?Türkiye’nin ilk ve tek polisiye edebiyatı organizasyonu “Kara Hafta İstanbul Festivali”, meraklılarıyla bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bir araya geliyor. Altıncısı düzenlenen festivalde, gençlerin ilgisini polisiye edebiyatına çekmek amacıyla geçen yıl başlatılan öykü yarışması bu kez de “İstanbul” teması ile gerçekleştiriliyor.
#Lu XinningPosrmodernizm mimaride ve edebiyatta etkili olmuş çağdaş bir sanat akımıdır. ''Modern sonrası'' ya da ''Modernizm Ötesi'' olarak tanımlanır. 19.yüzyılda ortaya çıkan bu akım, daha sonra birçok filozofu da etkilemiştir. Postmodernizmin özellikleri nelerdir, temsilcileri kimdir? İşte, tüm detaylar.
#Postmodernizm Nedir?Türk edebiyatına katkısı olmuş, eserleri günümüzde hala okutulan pek çok yazar ve şair bulunmaktadır. Türk edebiyatında ki o yazar ve şairlerden birisi de Oğuz Atay'dır. Oğuz Atay eserleri kitapları ve şiirleri en çok takip edilen yazarlar arasında olmasını sağlamıştır. Peki Oğuz Atay kimdir? Oğuz Atay'ın kısaca hayatı, eserleri (kitapları), sözleri ve şiirleri nedir? İşte Oğuz Atay'a dair merak edilenleri sizler için derledik.
#Oğuz Atay Kimdir?Akbank Sanat’ta açılan ‘Düzenli Delilik’ sergisi, sayısız ekran ve medya kanalıyla çevrelendiğimiz günümüz dünyasında bize sunulan bilgi anlayışını sorguluyor. İçinde yaşadığımız dünyada alternatif görüşler üretmek için gerçeklikle baş etmenin alışılmadık yollarını araştıran sergiyi küratörü Marcus Graf ile konuştuk: “Bu sergi, bilgi ve gerçekliğin günümüzdeki halini sorgulamakta.”
#Düzenli DelilikEmre Kongar’ın çalışma ofisi bir anılar galerisi... Her köşede bir hatıra; bir yazarın ona hediye ettiği bir resim; bir heykeltıraşın onun için yaptığı büst... Etkili bir toplumbilimci, gazeteci, yazar ve devlet adamı olarak, memleketin kültür dünyasında derin bir iz bırakmış Kongar. Aynı dünyanın onda bıraktığı izleriyse yeni çıkan ‘Yazarlar, Eleştiriler, Anılar’ isimli kitabında bulacaksınız. Orhan Veli’den Yaşar Kemal’e, Cemil Meriç’ten Aziz Nesin’e, hayatına değen veya yolunun kesiştiği yazarlarla anılarını kimseden esirgemediği sivri bir dille aktarıyor. Memleket edebiyatını iki grubun, Tahirilerin ve Eyyubilerin mücadelesi olarak sunarak da ilginç bir perspektif sağlıyor. Gözü gibi baktığı, sivriltilmiş kurşunkalemlerle dolu koleksiyonunun yanı başında konuştuk.
#Emre Kongarİtalyanların dünyaca ünlü yazarı, bilim adamı, eleştirmen, felsefeci, düşünür Umberto Eco, 84 yaşında hayatını kaybetti. Eco, “Gülün Adı” ve “Foucault’nun Sarkacı” gibi eserleriyle usta bir edebiyatçı olarak dünya çapında üne kavuşmuştu. Ortaçağ felsefesinden göstergebilime farklı disiplinleri romanlarında ustaca harmanlayan Eco, aynı zamanda kültürel eleştiri konulu makale ve denemeleriyle de tanınıyordu.
#Umberto Eco