Covid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıKoronavirüs salgını uzun süredir hayatlarımızdan çıkmış gibi görünse de virüsün etkisi yıllarca bizimle kalmaya devam edecek gibi görünüyor. DSÖ Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, İngiliz basınına yaptığı özel açıklamada dünyayı henüz geçmeyen oldukça ciddi tehlike için uyardı.
#Uzun CovidAlmanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, salgınla ilgili uyarılarda bulundu. ‘Uzun Kovid’ ile ilgili sorunların hafife alındığını belirten Lauterbach, Twitter’dan yaptığı uyarıda her korona enfeksiyonunun uzun süreli olabileceğini, hafife alınmaması gerektiğini, hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon insanda Covid 19 sonrası vücutta devam eden şikayetlerden oluşan klinik tabloların gözükeceğini söyledi. Şener, "En kısa sürede bu hastalık gurubu için bir tedavi şablonu oluşturulmalı” dedi.
#KoronavirüsYataktan zorlukla kalkmak, kolunu kaldıracak hali olmamak... COVID-19’u atlattıktan sonra devam eden yorgunluk ve halsizlik hissi birçok kişinin ortak şikâyeti. Bu sorunlar günlük hayatı etkileyecek boyuta geldiğinde hekime başvurmak ve tıbbi kontrolden geçmek gerekiyor.
#CORONAKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsGünlük koronavirüs tablosuna göre son 24 saatte 61 bin 764 kişinin testi pozitif çıktı, 221 kişi yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, Omicron geçirenlerde nefes darlığı gibi solunum sıkıntılarının kendini gösterdiğini belirterek "Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor" dedi.
#KoronavirüsSAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca'nın, 1-7 Ocak haftasını kapsayan illere göre vaka haritasını paylaşmasının ardından İzmir'deki durumu değerlendiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, "Hastanemizde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90'ın üzerine çıktı. 'Omicron' hafife alınmamalı. Yarıyıl tatilinde dikkat edilmezse durumu daha kötüye götürme olasılığı var" dedi.
#KoronavirüsDünyanın önemli mühendislik haber sitelerinden biri olan “ENR” (Engineering News-Record) geçen çarşamba günü Çanakkale Boğazı üzerinde yapımı süren “1915 Çanakkale Köprüsü” ile ilgili ayrıntılı ve övücü bir yazı yayınladı.
#1915 Çanakkale KöprüsüKoronavirüs hastalığını atlattıktan sonra 12'nci hafta ve sonrasını kapsayan 'Post Covid' dönemde şikayetler devam edebiliyor. Uzman hekimler koronavirüs sonrası yaşanan sorunları anlattı. Prof. Dr. Canan Ağalar, "Halsizlik başta gelen şikayetler arasında. Bunu uyku bozukluğu takip ediyor" dedi
#Post CovidRutinlerimizdeki mecburi değişiklikler hem fiziksel hem de ruhsal olarak bizi fazlasıyla etkiledi. Doğanın uyanışını fırsat bilip vücudumuza iyilik yapmanın yani detoksun tam zamanı… Bağışıklığı güçlendirip hastalıklara karşı direnç sağlayan programlar da var, COVID-19 nedeniyle tat duyusu zayıflayan ya da kaybolanlara destek olanlar da...
#YazarKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, sigara içenlerde daha ağır seyrediyor. Covid-19 salgınının yaşamı tehdit ettiği bu süreçte uzmanlar sık sık sigarayı bırakma çağrısında bulunuyor. “Koronavirüs hastalığı seyri sırasında veya sonrasında sigara içmek yangına körükle gitmek gibidir” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#SigaraKoronavirüsü yenen hastalarda uzun süre baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, kaşıntı, tat ve koku kaybı gibi belirtiler devam ediyor. Tıp literatürüne "Post-Covid-Sendrom" olarak yerleşen bu durum için, alanında uzman isimler ne yapılması gerektiğini açıkladı.
#Korona SonrasıGünlük yaşamını dijital olarak sürdüren, dünyadaki dönüşüme ayak uyduran milyonlarca tüketici; şirketleri ve markaları da dönüşüme zorlamayı sürdürüyordu. İletişimden alışverişe, eğlenceden bilgi paylaşımına kadar geniş bir dijital deneyimden söz ediyoruz. Dijital tüketiciler online alışveriş yapıyor, sosyal medyadan, sitelerden yorum okuyor-değerlendirme yapıyor, film izliyor, WhatsApp’tan birçok işini çözüyor. Bu yeni dijital tüketici tipi, bir süredir şirketlerin yatırımlarını belli ölçüde etkilese de COVID-19 pandemisiyle şirketler; dijitalleşme, çevik olma, hızla durumu anlayıp, bilgi kaynaklarını değerlendirme, karar alma ve uygulamaya geçirmenin ne kadar önemli olduğunun daha da farkına vardılar.
#TeknolojiDünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hepimizin yaşam şekli ve alışkanlıkları değişti. Saatlerce maske takıyor, sürekli elimize dezenfektan sürüyor, takviyeler kullanıyor ve sosyalleşmiyoruz... Yaşadığımız bu olağanüstü durum yıllar sonra karşımıza ne gibi ruhsal ve fiziksel sorunlar çıkarabilir?
#GazetehaberleriDanimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, ülkesinin gıda atıklarının azaltılması konusunda bir rol modele dönüştüğünü belirterek, "Danimarka'nın gıda sürdürülebilirliği deneyiminden faydalanarak Türkiye ile bu alanda da iş birliğimizi ilerletebilmeyi umuyorum." açıklamasında bulundu.
#Nordic TalksDanimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, ülkesinin gıda atıklarının azaltılması konusunda bir rol modele dönüştüğünü belirterek, "Danimarka'nın gıda sürdürülebilirliği deneyiminden faydalanarak Türkiye ile bu alanda da iş birliğimizi ilerletebilmeyi umuyorum." açıklamasında bulundu.
#DanimarkaPandemi ile birlikte çalışma hayatı da tamamen değişti. Pek çok çalışan evden çalışmaya geçerken, bazı şirketler evden çalışma ve esnek çalışma modellerini kalıcı hale getirdi. PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “Önümüzdeki dönemde iş hayatında fiziksel etkileşimin daha az olduğu, toplantıların uzaktan bağlantı yoluyla yapıldığı, hijyenin ana gündem maddelerinden biri olduğu ve yeni çalışma modellerinin çalışan ve işveren arasında görüşülerek hayata geçirildiği bir süreç bizi bekliyor. Aslında günümüzden daha demokratik ve uygar, toplumun ihtiyaçlarına uygun yeni bir iş hayatı başlıyor” diyor.
#Gazetehaberleri