Havaların soğuması, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar hastalıktan korunmak ve vücut direncini artırmak için, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunan portakal suyunun içilmesini öneriyor. Prof. Dr. Neriman İnanç, anlatıyor...
#Portakal Suyunun Faydaları“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarÇağımız dijital çağ olarak anılan ve son derece fazla olumsuz etkiler altında kalınan bir dönemdir. Kullanılan sayısız elektronik ürün, radyasyon yaymaktadır. Genellikle kapalı binalarda ve ortamlarda geçen iş hayatı insanın fiziki ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bir de buna hızlı ve doğal olmayan beslenme düzeni eklendiğinde başka sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Günümüzde modern devletlerin üst sıralarda yer alan sağlık sorunları arasında "obezite" gelmektedir. Kişiler bir miktar sağlıklı beslenme veya sağlıklarını korumak adına farklı arayışlara yönelmektedir. Televizyonlarda, basın ve yayın organlarında sıklıkla işitilen "detoks ve detoks suyu" kavramları da bunlardandır. İşte ilgiyle okuyacağınız detoks nedir, ne işe yarar zayıflatan detoks suyu tarifleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Detoks“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalTurunçgillerin nelerden oluştuğu merak edilmektedir. Özellikle Turunçgiller insan sağlığına da oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Turunçgiller narenciye olarak da adlandırılmaktadır. Bilimsel adları ise Citus olarak bilinir. Son günlerde Turunçgiller ile ilgili araştırma arama motorlarında artmıştır. Peki, turunçgiller nelerdir? Turunçgiller nelerden oluşur? Turunçgiller nerede ve hangi iklimde daha fazla yetişir tüm detayları ile derledik.
Portakal suyu; oldukça sağlıklı içeceklerin içerisinde bulunan ender alternatiflerden birisidir. Portakal suyunun sağlığa olan yararlarını alabilmek adına dikkat etmek önemlidir. Portakal suyunun taze bir şekilde sıkılmış ve dışarıdan hazır paketli olarak tüketilmemesi, portakal suyunun yararlarından en iyi şekilde faydalanmak adına önemli olacaktır. Peki portakal suyu nasıl yapılır? Evde kolay portakal suyu yapımı ve tarifi hakkında detayları derledik.
#Portakal SuyuVücudumuz için pek çok yönden faydası olan havucun faydaları saymakla bitmiyor. İçeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle vücudun günlük ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaya yardımcı oluyor. Peki havuç suyunun faydaları nelerdir, neye iyi geliyor? İşte havuç suyu yapımı ve kullanımı…
#Havuç SuyuYaklaşan yaz ayları ve açılmaya başlayan deniz, havuz sezonuyla birlikte, formda kalmayı ve aynı zamanda zinde olmayı isteyenler, limonlu su zayıflatır mı, gece yatmadan ve sabah aç karnına su içmek ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını arıyor. Cilde, böbreklere, kolesterole hatta saça pek çok faydası olan limonlu suyun aslında göründüğünden çok daha fazla faydası var. İşte limon suyu nasıl içilir, faydalı mıdır, zararları nelerdir diye merak ediyorsanız, gelin anlatıyoruz…
#Limonlu SuÜlkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, nar suyunun bağışıklık sisteminin güçlenmesine, tansiyonun düzenlenmesinde yararı olduğunu belirterek, "Ancak 'ilaç' gibi algılanıp fazla tüketilmesi doğru değil" dedi.
#Prof. Dr. Coşkun UstaKoronavirüs dünya gündeminin ilk sırasında olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarının ilerlemesi ve ilk uygulamaların birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlaması umutlarımızı artırdı. Koronavirüs aşılarının uygulanmasının ardından pandemi sürecinde kritik bir eşiği daha atlamış olacağımızı düşünüyorum. Devam eden süreçte kendimizi koronavirüsten kişisel önlemler alarak korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bu noktada koronavirüse karşı sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.
#KoronavirüsAslında bir koruyucu hekimlik sistemi olan ve yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapi; bitkilerin, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, sap, kök gibi farklı yerlerinden çeşitli yöntemlerle elde edilen uçucu ve sabit yağlar aracılığıyla bütünsel dengeyi amaçlar. Vücut ve zihni uyarmak yoluyla kişinin kendi kendini desteklemesi iyileşmesinin hızlanmasını sağlar.
#Aromaterapinin ÖnemiKORONAVİRÜSE karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen birçok kişi, vitamin haplarına yöneldi. Bilinçsizce kullanılan vitamin haplarının birçok hastalığa neden olabileceğini belirten Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "En sağlıklı vitamin, sebze ve meyvelerde saklı" dedi.
#Samsun Eczacı Odası BaşkanıFolik asit, B9 vitamininin sentetik bir şeklidir. Çocuktan yetişkine hamileden yaşlıya kadar her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin farklı iki formudur. Folat besinlerde B9 vitamini doğal olarak bulunur. Folik asit ise sentetik olarak üretilen türevidir.
#Folik AsitBöbrek taşı düşürmek, doğum sancısı kadar zorlu bir süreç. Hayat kalitesini olumsuz etkileyen, bıçak saplanır şekilde ağrıya yol açan böbrek taşı ağrısından bazı basit ama etkili yöntemlerle korunabilirsiniz. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ali Murat Gökçe, böbrek taşlarının ne olduğunu ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Böbrek Dostu BesinlerMaske tarifleri, cilt sağlığını ve güzelliğini önemseyen birçok kişi tarafından merak edilip araştırılan bir konudur. Yumurta akı maskesi de faydalarıyla son zamanlarda popüler olan tariflerden birisidir. Peki yumurta akı maskesi nasıl yapılır, yumurta akı maskesinin faydaları nelerdir?
#Maske TarifleriDoğada mucizevi özelliklere sahip olan binlerce şeyden bir tanesi de amberçiçeği. Özellikle son zamanlarda vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılan amberçiçeği oldukça faydalı bir bitki. Amberçiçeği hakkında meraklarını gidermek isteyen vatandaşlar, amberçiçeğinin faydalarını araştırıyor. Peki amberçiçeği nedir? Amberçiçeğinin faydaları neler?
#AmberçiçeğiYılbaşı akşamında menüler ne kadar zengin ve kalorili yiyeceklerle planlanmış olursa, kilo ve mide problemleri de o kadar kaçınılmaz oluyor. Yılbaşında doğru besinleri uygun ölçülerde tercih etmek seneye sağlıklı bir başlangıç yapılmasını sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Nazlı, yeni yıl akşamı için beslenme önerilerinde bulundu.
#YılbaşıKış meyvesi nar tezgahlardaki yerini almaya başladı, faydaları merak konusu oldu. Milattan önce 3200'lere dayanan belgelerle kanıtlı geçmişi olan cennetin yiyeceği olarak kabul edilen nar, hem taneleri hem de kabuğuyla tam bir şifa kaynağı. Peki narın faydaları neler? Nar kabuğu çayı nasıl yapılır?
#Narın FaydalarıHepimiz sağlıklı bir yaşam sürmek isteriz. Ve bunun için sağlıklı beslenmeye çalışırız. Besinlerden aldığımız birçok vitamin, vücudumuzdaki birçok faaliyeti başlatır ve sürdürür. Yani aslında vitaminler olmadan, sağlıklı bir yaşamdan bahsetmek imkânsızdır. Peki, günlük ihtiyacımız olan ve bizim için hayati öneme sahip vitaminler hangileridir? İşte her gün almanız gereken 5 çok önemli vitamin.
#Vitaminler