Podcast, son dönemlerin dikkat çeken medya ürünleri arasında yer almaya başladı. Genellikle radyo programlarına benzer bir şekilde devam eden ancak duraklatabilme özelliğine sahip olan Podcast, küçük kapsül anlamına gelen pod kelimesi ve yayın anlamına gelen cast kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Peki, Podcast nedir, nasıl yapılır, nereden dinlenir? İşte, o detaylar
#PodcastABD ve İngiltere'de yaklaşık 18 yıllık bir tarihi bulunan podcast, Türkiye'de ise yeni trendleşmeye başladı. Podcast dinleyicilerinin sayısının artmasıyla birlikte platform üzerinden yayın yapmaya başlayanların sayısı da artış gösterdi. Podcast sistemi sayesinde amatör radyo/televizyon programlarına abone olunarak herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazla izlenebilir. Peki, podcast nedir? İşte podcast kayıtları hakkında bilgiler...
#Podcast Nedirİnternet üzerinden otomatik olarak indirilebilen ve dijital formatta yer alan, müzik veya konuşmadan oluşan bir program olan podcast’in alternatif bir tür olarak ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Suncem Koçer, Spotify gibi küresel aktörlerin yeni yatırımlar yaparak bu alana girmeye başladığını söyledi.
#SpotifyABD’li aktris Christina Applegate, üç sene önce MS (Multipl skleroz) hastalığına yakalandığını duyurmuştu. Hastalıkla mücadelesi devam eden ünlü ismin 13 yaşındaki kızı Sadie Grace, annesinin podcast programına katılarak kendisine postural ortostatik taşikardi sendromu (POTS) teşhisi konduğunu açıkladı. Peki postural ortostatik taşikardi sendromu nedir? Gençleri mi hedef alıyor? İşte detaylar…
#Sağlık21 yaşındaki genç kadın yaşıtları gibi normal bir hayat yaşıyordu. Bir gün bayıldıktan sonra endişe içinde hastaneye koşunca duyduklarına ise inanamadı. Yaşadıkları sadece 2 bin 500 kişide bir kişinin başına geliyordu…
#Gizli HamilelikGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaAlzheimer hastalığı durdurulabilir mi? Yepyeni bir çalışmaya ve bu çalışmaya katılan iki Alzheimer hastasına göre cevap “evet”. Cici Zerbe ve Simon Nicholls adlı iki hasta, katı ama basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak öldürücü hastalığı önlediklerini ve hatta tersine çevirdiklerini iddia ediyor.
#AlzheimerOna gülmemek mümkün değil. Tam yeni nesil kafası. Yarattığı her tiplemenin ruhuna girebilen, bunlar için ‘alter ego’ diyen; yine kendisinin yarattığı müthiş hazır cevap, ilişki koçu ‘Tutkum Boğuşmak’ karakteri ile fenomenleri olan Utku Ergin ile bir araya geldik.Sürekli yeniliğin peşinde, düşünen ve güldüren bir isim olan Utku Ergin, yıllar öncesinde stand-up ve komediyle uğraşanlara ‘Açık Mikrofon’ platformunu kuruyor.İnsanlar kendi dilinde bile espriyi zor yaparlarken, yapsa da anlaşılmazken, Utku Ergin California’da İngilizce stand-up gösteriler yapmış.YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta işi güldürmek olan insanın iç dünyasına kapı araladık. Güldürmenin bile ne çok emek istediğini Utku Ergin ile fark ettik.Her şeye rağmen ve her şeye inat ‘gülmeyi sevenlere’ gelsin bu güzel sohbet...
#1Son dönemde her yerde karşımıza çıkıyor, herkes mindfulness’tan bahsediyor. Peki, nedir bu? Mindfulness Institute Türkiye kurucusu Prof. Dr. Zümra Atalay’a sorduk. Atalay hem yeni kitabı ‘Yeni Olasılıkları Mümkün Kılma Sanatı: Kabul’ü anlattı hem de bu yöntemle ilgili sorularımızı yanıtladı. Prof. Dr. Atalay: “Mindfulness’ın temel uygulaması meditasyondur. Buradaki meditasyon zihni boşaltmak veya rahatlamakla ilişkili değildir. ‘Gözünü kapatıp dur burada’ diye ilerlemez süreç.”
#MindfulnessFarklı sektörlerden liderlerle çalışan yeni nesil dönüşüm ve iletişim lideri Koray Bilici, ‘Geleceğe Işık Tutan Liderler’ adlı çalışmasında iş dünyasından 50 liderle yaptığı söyleşileri bir araya getiriyor. Bilici, geleceğin dünyasını belirleyecek üç kavramın duygusal zekâ, bilim-teknolojiye dayalı eğitim ve sürdürülebilirlik olduğunu söylüyor...
#Geleceğe Işık Tutan LiderlerDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripHae Min Lee, ortadan kaybolduğunda henüz 18 yaşındaydı. Cansız bedeni 1,5 ay sonra bir parkta gömülü halde bulundu. Polisin bir numaralı şüphelisi ilk günden itibaren masumiyetini savunsa da hayatının 23 yılını hapiste geçirdi. Bir podcast sayesinde ABD'nin ve dünyanın gündemine yerleşen bu olay, bu hafta başında bir kez daha manşetlere taşındı. Peki neler olmuştu, bundan sonra ne olacak? İşte 8 soruda Adnan Syed davası...
#Adnan SyedDünyada etkileri günden güne hissedilen iklim değişikliği ve gıda israfı konularında bilinç oluşturmayı amaçlayan Yemeksepeti’nin katkılarıyla, sürdürülebilirlik konusunda bilgilendirici içeriklerin yer aldığı “Aklımdaki Yarın” podcast serisi, Podbee platformunda yayın hayatına başladı.
#Aklımdaki YarınFelsefe ve sanat tarihi eğitimi alan, zihin felsefesi üzerine yaptığı doktorasına devam eden Pelin Dilara Çolak’ın YouTube kanalı ‘Dilozof’ 300 bin aboneye ulaştı. Kanalında hem “Hiç doğmasak daha mı iyi olurdu”, “Hakikat nedir” gibi büyük sorulara yanıt arayan hem de “Nasıl felsefi düşünülür”, “Felsefeye nereden başlamalı” gibi rehber içerikler paylaşan Çolak’la konuştuk.
#Pelin Dilara ÇolakZuhat Taşer ve Oğulcan Aydoğmuş... En çok dinlenen podcast programlarından biri olan ‘Bu Mu Yani’nin arkasındaki iki isim. Birçok ödülleri ve 2 milyonun üzerinde dinlenmeleri var. Z Kuşağı’nı arkasına alan podcast sunucuları “Ciddi konular konuşuyoruz ama aslında biz de bir şeylerin cevabını arıyoruz” diyor.
#Zuhat TaşerParalimpik Yüzme Dünya Serileri Yarışması’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’nin göğsünü kabartan milli sporcularımızdan Emine Avcu… Protez bacaklarıyla meraklı gözlerin ilgisini çekmeye çok alışık. Çoğu zaman kendini podyumda yürüyor gibi hissediyor. Ve tam da bu nedenle bir günlüğüne modellik yapmak istiyordu. Sonunda hayali gerçekleşti; gerçek bir moda çekiminde modellik yaptı. Avcu “Sürekli suda antrenman yaparken makyaj yap sil, küpeyi tak çıkar çok zor. Ama bir günlüğüne bunları yapmak çok güzeldi” diyor.
#Emine AvcuMerdiven çıkmak çoğumuz için zordur ve gözümüzü korkutur. Birkaç basamak sonra yorulur ve nefes nefese kalırız. Merdiven inmek ise çıkmaktan daha kolay gelir. Bu nedenle en çok kas yapan ve sağlığa en fazla fayda sağlayan şeyin en zor olan merdiven çıkma kısmı olduğunu düşünüyoruz. Peki gerçek böyle mi?
#SağlıkMagazin figürü olmadan ünlü olunacağının kanıtı gibi; “Bunu bana biraz da seçimlerim sağladı. Ama bir bedeli de var” diye anlatıyor. Yıllar önce ‘Özgür Çocuk’ olarak rol aldığı reklamlarla hayatımıza girip ardından sayısız önemli işte rol aldı. Yeteneği kadar, duruşu ve ses tonuyla da insanları etkiledi. Şimdi hem ‘Aşınma’ isimli tek kişilik oyunu hem dizisiyle gündemde olan Yiğit Özşener’le buluştuk: “Geriye dönüp baktığımda, hiçbir koşulda kestirme yollara sapmadan, dayatılanlara ve vasatlığa boyun eğmeden ilerleyebilmiş olduğumu görüyor, çok da fazla aşınmadığım için şükrediyorum.”
#Yiğit ÖzşenerGün geçmiyor ki Hollywood'dan geçmişe ya da günümüze dair bir taciz haberi gelmesin. Bir başka deyişle 2017 yılında başlayan #metoo (ben de) adı verilen hareket sayesinde "sinema dünyasının başkentinde" kapalı kapılar ardında yaşanan hiçbir taciz olayı artık bir sır olarak tarihin tozlu sayfalarına karışmıyor.
#Dakota JohnsonSekiz yaşından beri aktörlük yapan Rob Lowe, yeni projelerini Barbaros Tapan’a anlattı. Sektörün hızla değiştiğini, ayak uyduramayanların unutulmaya mahkum olduğunu anlatan Lowe, “çok yönlü olmalısınız, sadece oyunculuk yetmiyor” dedi.
#Barbaros Tapan