Tedavisi henüz bulunamamış olan ARDS, Koronavirüs nedeni ile oldukça artış göstermiştir. Pek çok insan ARDS’nin ne olduğunu tam olarak bilmemektedir. Peki, ARDS nedir, belirtileri nelerdir ve tedavi sürecinde neler yapılabilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ards Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?'Pnömoni nedir ve ne demek?' Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son dakika açıklamanın ardından gündeme geldi. Türkiye koronavirüs günlük tablosunu açıklayan Koca, vakaların pnömoniye dönme oranının azaldığını söyledi. Akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması durumu olan pnömoni virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonları oluşur. İşte, Koronavirüsle anılan pnömoninin tıptaki anlamıyla ilgili bilgiler.
#Pnömoni Ne DemekCorona virüsüyle ilgili son durum değerlendirmelerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısıyla ilgili açıklama yaparken pnömoni ile ilgili bilgiler verdi. Bakan Koca'nın korona virüs ilişkisinde etkin olan pnömoni hastalığıyla ilgili açıklama yapması sonrası, pnömoni nedir? sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Vatandaşlar pnömoninin tıptaki anlamını sorguluyorlar. Peki, pnömoni ne demek? Tıpta pnömoni anlamı nedir? İşte, pnömoni ile ilgili merak edilen ayrıntılı bilgiler...
#Pnömoni NedirÇin'de hastanelerin dolup taşmasına neden olan 'Pnömoni Virüsü', Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülünce 'yeni salgın' endişeleri arttı. Uzmanlar tatil sezonu öncesi tedbir alınması yönünde uyarıda bulunuyor.
#PnömoniÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya, pandeminin başından beri Kovid'e karşı etkinliği ilk kez klinik çalışmalarla ispatlanan ilaç için uyarılarda bulundu. Kaya, 'Kovid ilacından fayda görmek için zamanında test yaptırmak şart.' dedi.
#KoronavirüsFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#ParainfluenzaBAHÇELİEVLER'de özel bir hastanede koronavirüs teşhisiyle tedavi altına alınan ancak bir ay sonra hayatını kaybeden Nermin Yılmaz'ın (68) tedavisinde ihmaller olduğu gerekçesiyle kardeşi Sevgül Değirmenci savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Nermin Yılmaz'ın cenazesinin hastanenin tıbbi atık bölümünden çıkarıldığını belirten ve bunu cep telefonuyla kayda alan ailesi, ihmalde sorumluluğu olduğunu söyledikleri hastane yetkililerin cezalandırılmasını talep etti.
#İstanbulNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Nipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü NedirHamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#HamileMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CGöğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Selvi, akciğer sağlığını korumanın genel vücut sağlığı için her zaman çok önemli olduğunun altını çizerek, “Sigara içmek, sağlıksız beslenmek, spordan kaçınmak, hava kirliliği gibi birçok nedenden akciğerlerimiz zarar görebiliyor. Ayrıca astım KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları hayatı olumsuz etkiliyor” dedi.
#AkciğerSon dakika haberi.... Sağlık Bakanlığı Corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 161 bin 125 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 713 kişiye hastalık tanısı konuldu, 153 kişi hayatını kaybetti.
#Fahrettin KocaSAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, "Koronavirüs sinir dokularına karşı da çok duyarlılığı olan, oralara yerleşmeye çalışan bir virüstür. Bu bakımdan Covid-19 sonrası kişilerde beyin dokusunda belli hasarlanmaların ve kayıplarının olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#Prof. Dr. Mustafa GerekTürkiye’yi mart ayından bu yana etkisi altına alan korona virüsü, günlük dil kullanımına yeni sözcükler ekledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı Öğretim Görevlisi Dr. Filiz Mergen danışmanlığında program öğrencisi Erdem Gürsu, "Koronavirüs salgını dil kullanımımızı nasıl etkiledi?" başlıklı çalışma hazırladı. Dr. Mergen, “yeni normal”, “sosyal mesafe”, “kontrollü sosyal hayat”, “temaslı hasta”, “uzaktan eğitim” ve “sürü bağışıklığı” gibi ifadelerin hayatımıza giren yeni sözcük ve tamlamalar arasında yer aldığını belirtti.
#HaberSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kritik Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca ölüm sayılarıyla ilgili olarak yapılan spekülasyonlarla ilgili "Skor arayışında olanlar sayıyı gerçekten yüksek göstermeye çalışanlar neye dayanak arıyor" ifadelerini kullandı. Bakan Koca konuşmasında ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir'deki son durumla ilgili olarak "Ankara'da vaka sayısı %24.8 oranında düştü. 3 hafta öncesine göre düşüş ise %60'larda. İzmir'de vaka sayısı %26 oranında düştü. İstanbul'da vaka sayısı %2.8 oranında düştü" dedi.
#Fahrettin Kocaİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Kasım-aralık aylarında koronavirüs aşısının çıkacağını öngörüyorum. Kasım-aralık, en geç Ocak 2021'de aşılama biter diye düşünüyorum. Çin ve Rusya'yla görüşmeler var. Çin'den gelen aşının denemeleri başladı. Bu çalışmaların içinde biz de varız. Gönüllüler yavaş yavaş tespit ediliyor" dedi.
#İstanbul Tıp Fakültesi DekanıSon dakika haberi... Salgında son durum ne? Yeni tedbirler gündemde mi? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası merak edilen soruları yanıtladı. Öte yandan Bakan Koca'nın açıkladığı son tabloya göre Türkiye'de son 24 saatte 112 bin 645 Kovid-19 testi yapıldı, 1771 kişiye hastalık tanısı konuldu. 'Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı?' sorusuna yanıt veren Bakan Koca 'Şu an için öyle bir durum söz konusu değil, Bilim Kurulu'nun bu yönde bir tavsiyesi olmadı' dedi.
#Fahrettin KocaKoronavirüs tablosu gündemde yer almaya devam ederken, son dakika bilgilere göre vaka, iyileşen ve ölüm sayısı takip ediliyor. Koronavirüs salgınında ülkemizdeki son durumu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı paylaşımlarla değerlendirirken Türkiye'deki koronavirüs son durum tablosunu paylaştı. 3 Eylül koronavirüs tablosuna göre, vefat sayısı 49 oldu, 1.211 kişi de iyileşerek sağlığına kavuştu. Bakan Koca 5 ildeki pnömoni hasta sayısı hakkında bilgi verdi. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır coronavirüs vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalar ile belli oldu. Bakan Koca yaptığı açıklamada, Ankara, Mardin, Şanlıurfa da vaka sayısının arttığını söyledi. Diğer yandan koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 26 milyon 214 bin 446’ya çıkarken, virüs saptanan 18 milyon 479 bin 770 kişi sağlığına kavuştu. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamaları ile 3 Eylül koronavirüs tablosu ve il il koronavirüs haritasında vaka sayıları...
#Corona Virüs