plastik kirliliği haberleri sayfasında plastik kirliliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 529 plastik kirliliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Plastik kirliliğinin tek başına çözülemeyecek büyüklükte küresel bir sorun olduğunu belirten BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Küresel sorunlarımızı çözmek için kolektif bir mücadele alanı yaratmalıyız” dedi.
#Plastik KirliliğiYapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan’ın üstlendiği, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunları konu eden “Sen De Fark Et” belgeselinin Türkiye lansmanı gerçekleşti.
#Plastik KirliliğiGeçtiğimiz hafta Birlemiş Milletler çatısı altında, Paris’te gerçekleştirilen görüşmelerle, plastik kirliliğini engellemek için küresel kurallar içeren bir taslak sözleşme geliştirilmesi kabul edildi. Bu adım, ülkelerin plastik kirliliğini engellemek ve denizleri korumak adına bağlayıcı kurallar içermesi adına ‘somut bir ilerleme’ olması açısından önem taşıyor.
#Birlemiş MilletlerSağlık sektörünün önde gelen isimleri, “Yaşlanan Türkiye’ye yeni sağlık liderleri lazım” diyerek SAGEL platformunu kurdu. Sağlıkta geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen platformun ilk mezunları sektörde önemli pozisyonlarda konumlandı. Bu yıl 10 aday kabul edeceklerini belirten Volitan Global Başkanı Ufuk Eren, “30-45 yaş arası yetenekleri seçiyoruz, bir yıl boyunca çeşitli eğitimlerden burslu olarak geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem Stanford gibi üniversitelerle anlaşmamız olacak” diye konuştu.
#SAGELTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkPlastik kirliliğinin tek başına çözülemeyecek büyüklükte küresel bir sorun olduğunu belirten BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Küresel sorunlarımızı çözmek için kolektif bir mücadele alanı yaratmalıyız” dedi.
#Plastik KirliliğiDavut Doğan ile 90‘ların başında tanıştığımda Çanakkale Biga’da Doğtaş markasını bölgeden çıkarıp bütün Türkiye’ye yayma fikri vardı. Yıllar içinde hepsi oldu. Üstelik Kelebek gibi markaları da alarak mobilyada sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın önemli oyuncuları arasına girdiler.
#1“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikYapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan’ın üstlendiği, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunları konu eden “Sen De Fark Et” belgeselinin Türkiye lansmanı gerçekleşti.
#Plastik KirliliğiDijital dünya 2010 ve sonrasında doğan Alfa kuşağının gerçeği. O dünyada sosyal etki yaratmak için yaklaşık 20 yıl önce kurulan Games for Change, bu yıl ilk kez BM’nin gündemine girdi. Oyun dünyasında farkındalık yaratma işi büyüyünce Beko da ‘oyuncu’ oldu. Alfa kuşağını iklim kriziyle ilgili harekete geçirmek için DOMINO: The Little One platformunu kurdu. Amaç, ‘Oynarken iyi etki yaratmak.”
#Alfa KuşağıBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanGeçtiğimiz hafta Çevre Koruma Haftası idi. 5 Haziran 1972 yılında, BM Stockholm Konferansı’nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. 2023 Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “#Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et” kampanyası kapsamında plastik kirliliğine çözümler bulmak olarak belirlenmiştir.
#Efsun DİNDARGeçtiğimiz hafta Birlemiş Milletler çatısı altında, Paris’te gerçekleştirilen görüşmelerle, plastik kirliliğini engellemek için küresel kurallar içeren bir taslak sözleşme geliştirilmesi kabul edildi. Bu adım, ülkelerin plastik kirliliğini engellemek ve denizleri korumak adına bağlayıcı kurallar içermesi adına ‘somut bir ilerleme’ olması açısından önem taşıyor.
#Birlemiş MilletlerHayatın hemen her alanında plastiklerle beraberiz. Bu ürünlerin en sık kullanıldığı alanlardan biri de mutfak. Dondurma kutusunda saklanan sarmaların hayali ile yaşıyoruz. Artan yemekleri için kullanmakla kalmayıp, çocuklarımızın beslenmelerini dahi plastik kutulara koyup gönderiyoruz. Ama bu büyük bir hata. Neden mi? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkAkdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı Üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaretini tamamladı. IFCA Slalom Dünya Rüzgâr Sörfü Şampiyonası’nın açılışına katıldıktan sonra Çeşme’den ayrılan Blue Panda, biyolojik çeşitlilik gözlemleri yapmak üzere Kuşadası’ndaki Dilek Yarımadası’na yelken açtı.
#1WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda yelkenlisi, WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı Üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti. Ziyaret nedeniyle düzenlenen etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in 2030 yılına kadar “plastik atıksız şehir” olmak üzere atacağı adımları içeren eylem planını açıkladı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise pilot ilçe olarak son iki yıldaki deneyimlerini ve kazanımları paylaştı.
#1Marmara’da bu yıl müsilaj olacak mı olmayacak mı diye tedirgin bir bekleyişteyiz. Çünkü her an olabilir... Müsilajı yaratan bütün koşullar olduğu gibi duruyor. Ancak gelin bu defa konuya tersten bakalım ve şu soruyu soralım: Marmara bugün tertemiz ve sorunsuz bir deniz olsaydı hayatımız nasıl olurdu?
#Müsilajİngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, geri dönüşüme girmiş plastik şişeler normal şişelerden daha fazla kimyasal içeriyor! Uzmanlar uyarıyor; "Çevreci diye gerçekleştirilen geri dönüşüm zehir transferi yapıyor.." Peki ne yapmalı? Tüm detaylar haberimizde...
#PlastikDünya iki yıldır koronavirüs salgınıyla boğuşuyor ancak gezegenimizi tehdit eden en büyük tehlike sandığımız gibi salgın bir hastalık değil. Son yıllarda giderek artan kirlenme, iklim değişikliği ve artan kimyasal atıklar yaşamımızı düşündüğümüzden erken mahvedecek gibi görünüyor...
#Kimyasal KirlilikÇin’deki Nankin Üniversitesi’nin Atmosfer Bilimleri Okulu’ndan araştırmacılar, Kovid-19 salgını döneminde 25 bin tondan fazla plastiğin okyanuslara atıldığını duyurdu. Bu plastik atıkların büyük çoğunluğunun ise insanların virüsten korunmak için edindiği tek kullanımlık ürünlerden oluştuğu ifade edildi.
#Plastik Atıklar