Paylaş
İnstitut Français, Fransa’nı Türkiye Büyükelçiliği’ne bağlı finansal otonomiye sahip bir kurum. Kurum; bu seneki Dünya Günü onuruna, çevrenin korunmasına yönelik faaliyet yürüten tüm sivil toplum kuruluşlarını desteklemek üzere bir çevre projeleri çağrısında bulundu. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından Fransa’nın Türk halkıyla dayanışmanın devamı niteliğindeki bu çağrı çerçevesinde, depremden etkilenen bölgelerdeki çevresel sorunlarla ilgili bir veya birden fazla projeye destek verilecek.
Dünya Günü; iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası bir gün. Her yıl Nisan ayının 22. günü Dünya Günü olarak anılıyor. Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri, ilk olarak John McConnell tarafından San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen ulusal UNESCO Dünya Konferansı’nda önerilmiş bulunuyor. Bu özel gün için önerilen ilk tarih 21 Mart idi ise de daha sonra çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’ un desteğiyle ve Denis Hayes organizatörlüğünde 22 Nisan 1973 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçti. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek çevre sorunlarına dikkat çekilmiş ve ABD’nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ile ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştı.
Institut Français’ in bu seneki Dünya Günü onuruna gerçekleştirmiş bulunduğu proje çağrısına başvuracak adayların, projelerini en geç 22 Mayıs 2023 tarihine kadar iletmeleri gerekiyor. Aday gösterilecek projelerin çözüm sunması gereken konular şöyle sıralanıyor:
· Biyoçeşitliliğin korunması
· İklim değişikliklerinin hafifletilmesi ve uyum sağlanması
· Çevre kirliliğiyle mücadele
Bu proje çağrısı kapsamında istenen koşulları sağlayan 3 ile 6 arası sayıda sivil toplum kuruluşuna 36.000 Euro tutarında bir destek verilecek.
Söz konusu çevre projeleri çağrısı, Fransa’ nın çevre diplomasisi kapsamında düzenleniyor. Bu konu ülkenin en önemli önceliklerinden. Özellikle aşağıda belirtilen başlıklarda gerek uluslararası örgütler nazarında gerekse ikili ilişkiler düzeyinde; iklim, biyoçeşitlilik ve çevre için verilen mücadelelerde üzerlerine düşen tüm sorumlulukların yerine getirildiği Fransız yetkililer tarafından ifade ediliyor.
· 2015 Paris İklim Anlaşması’nın hayata geçirilmesine destek vermek
· İlki 2017 yılında düzenlenen ve her yıl bir araya gelen One Planet Summit zirvesine destek olmak
· 2030 yılına kadar yeryüzündeki toprakların ve denizlerin % 30’unun korumayı kapsayan “30x30” hedefinin gerçekleştirilmesine doğru ilerlemek adına en geniş kapsamlı uluslararası seferberliği oluşturmayı hedefleyen ve eş başkanlığını Fransa ve Costa Rica’ nın yürüttüğü “Doğa ve Halklar İçin Yüksek Azimli Koalisyon”
· Avrupa Birliği'nin 2019 Yeşil Mutabakatı
İnstitut Français yetkililerinin ifadelerine göre; bu yeni proje çağrısı aynı zamanda, özellikle
· 2021 yılının Ekim Ayındaki Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması,
· Geçtiğimiz Kasım ayında Şarm El-Şeyh'te Türkiye’nin COP27’ye katılması
· Plastik kirliliği ile mücadele konusunda küresel bir anlaşma taslağının müzakerelerinde Türkiye’nin Fransa ile müşterek seferberliği
· 2024 yılında Türkiye’de biyoçeşitliliğe ilişkin COI6 toplantısının düzenlenecek olması
örneklerinin gösterdiği gibi, Türk makamlarının çevre konusunda ortaya koydukları çabaları da destekler mahiyette
Şimdi artık söz sırası, çevrenin korunmasına yönelik faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarında…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş