İstanbul Karaköy’de restorasyon faciasına kurban giden 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi’ndeki ikinci restorasyonunda da ilginç görüntüler oluştu. Eski duvarları kesme taş ve alev tuğlalarından oluşan yapıya farklı boyutlarda, kesilmemiş taşlardan duvar inşa edildi. Esnaf “Pir Mehmed Çeşmesi yamalı çeşme oldu” dedi.
#GazetehaberleriÜzerine kaçak kat çıkılan, kitabesi çalınan, üstü grafitiyle kaplanan tarihi Pir Mehmed Çeşmesi, geçen yıl restorasyona alındığında da duvarı balyoz darbeleriyle çökmüştü. Etrafı levhalarla kapatılan tarihi çeşmenin restorasyonuna tekrar başlandı.
#GazetehaberleriRestorasyon faciasına kurban giden Pir Mehmed Çeşmesi’nde yaşanan ihmaller zincirine bir yenisi daha eklendi. İBB’den yapılan açıklamada “Sökülen özgün yapı taşlarının çeşme mahallinde yer almadığı görülmüştür” denildi. Mahalle sakinleri tarihi taşların moloz halinde çöpe atıldığını söyledi.
#GazetehaberleriTARİHİ Galata semtinde uygun olmayan bir yöntemle demir kafes içine alınarak hırsızlardan korunmaya çalışılan 700 yıllık Harup Kapı (Yanıkkapı) üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe için İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararını verdi.
#Gazetehaberleriİstanbul’un tarihi Galata semtine dadanan kitabe hırsızları, Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin’i harekete geçirdi. En son Mimar Sinan yapısı Pir Mehmed Çeşmesi’nin kitabesi çalınınca 700 yıllık Yanıkkapı üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe, demirden bir kafesle korumaya alındı.
#GazetehaberleriKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#Bursaİznik, Sarı Saltuk’un rüyası, Davud-u Kayserî’nin din-ilim aynası, Cem’in gerçekleşmeyen kehaneti, Şeyh Bedrettin’in Varidat’ı yazdığı ‘sessiz ev’i... Yazıya şöyle afili bir cümleyle giriş yapalım: İznik; Vatikan ve Kudüs’ten sonra Hristiyanlık dünyasının üçüncü kutsal kenti kabul ediliyor. Çünkü İseviliğin kurumsallaşması burada toplanan konsiller sonrası teşekkül eder. Burası aynı zamanda 1204 Latin işgali esnasında, Bizans’ın başkentliğini yapan bir şehir, Türklerin de Anadolu’daki ilk başkenti. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, hepsi bir arada, hepsi iç içe, bizlere ‘zaman kayması’ yaşatan bir matruşka.
#BURSAMuhteşem Yüzyıl Kösem Sultan Star TV'de bir başladı pir başladı! Star TV'de yayınlanan dizi yüzünden mercekler, Kösem Sultan'ın hayatına çevrildi. Kösem Sultan, Padişah 1.Ahmed ile evlenince Mahpeyker adını alır. Valide-i Kebire sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları IV. Murad ve İbrahim ile torunu IV. Mehmed döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuş bir Hanım Sultan’dır. İşte Kösem Sultan'ın filmlere ve dizilere konu olan hayat hikayesi...
#Kösem SultanEBU EYYÜB EL-ENSARİ HAZRETLERİ İLE AKŞEMSETTİN ARASINDAKİ MANEVİ BAĞ 21. YÜZYILDA DA UNUTULMADI. EYÜP’TEN AKŞEMSETTİN HAZRETLERİNİ ANMA ETKİNLİKLERİNE ÇOK SAYIDA VATANDAŞ KATILIYOR. BOLU GÖYNÜK’E GİDEN KAFİLEYİ EYÜP BELEDİYE BAŞKANI REMZİ AYDIN, SABAH NAMAZI SONRASINDA DUALARLA UĞURLADI.
Karadeniz’in bu en önemli kenti son günlerde medyanın dilinden düşmüyor. Birkaç kendini bilmez yüzünden yanlış tanınan Trabzon’un hem geçmişi çok renkli hem de bugünü çok lezzetli. Bu hafta güncel olaylara kulak tıkayıp size Trabzon’u ve ağız sulandıran lezzetlerini anlatmaya çalışacağım.
Bugün, İstanbul’un kuytularında, tarihin derinliklerinde kalmış tekke ve türbelere bir yolculuk yapacağız. Kentin çevresinde ilk Müslümanların oturmaya başladığı 1330’lardan 1925’e kadar toplum hayatında vazgeçilmez bir konumdaydılar. Osmanlı modernleşmesinin başlangıcından ve özellikle Tanzimat döneminden itibaren eski güç ve etkilerini kaybettiler.
Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerindeki en büyük rakibi, yine bir Türk devleti olan Karamanoğlu Beyliği idi. Karamanoğulu hükümdarı Pir Ahmed Bey, Fatih Sultan Mehmed ile giriştiği mücadeleyi kaybedip karısıyla çocuklarının da Osmanlılar tarafından esir edildiğini görünce dağdan atlayarak intihara kalkıştı ama kayaların arasından çıkan bir ağaca takılarak kurtuldu. Öldürmeyen Allah, öldürmüyordu. Pir Ahmed Bey sürgüne gitti ve birkaç sene sonra kahrından öldü.