10 milyondan fazla kişinin elektriksiz kaldığı Küba, Rafael Kasırgası vurması nedeniyle yeniden karanlığa gömüldü. Kategori 3 seviyesine yükselen Rafael Kasırgası, 10 milyon nüfuslu Karayip Adası'nda karaya çıktı. Yetkililer, kasırga nedeniyle halkı sel baskınlarına karşı uyardı.
#KübaÖdüllü bir işkadını ve bir gezgin olan Günsel Ülkü’nün yeni kitabı ‘Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce’ bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat rehberlerinden biri. Tavsiye isteyen arkadaşlardan yola çıkıp günlüklerini ortaya döken Ülkü, tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi 50 ülke, 150 şehirde ne yapılır, nereye gidilir, ne yenir anlatıyor...
#SeyahatKüba denilince benim de aklıma hemen hemen herkes gibi; Havana, puro ve zamanın 50 yıl önce durduğu şehirler, film setini andıran sokaklar, renk cümbüşü evler ve eski arabalar, rengarenk elbiselere bürünmüş dans eden kadınlar, mutlu ve eğlenceli insanlar gelirdi. Küba’nın bu gerçekliğinin yanı sıra başka gerçekleri olduğunu da keşfettim...
#KÜBAMüthiş sahilleri, Havana’nın eğlence ve tarih dolu caddeleri, Trinidad’ın renkli sokakları... Hepsi unutulmaz birer anıydı. Ancak Fidel’in ülkesinde bundan çok daha fazlası var. Aynı zamanda doğa harikası bir ülke burası. Pınar Del Rio ve Vinales Vadisi tam da böyle bir yer.
#Küba GezisiVerandada sallanan sandalyeler, uçsuz bucaksız yemyeşil tütün tarlaları… Rengârenk evleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ile Mogotes adı verilen tepelerin çevrelediği Pinar Del Rio eyaleti Küba’nın çiftçiye verdiği önemi gözler önüne seren yemyeşil bir bahçe. İşte size Pinar Del Rio gezi rehberi…
#Küba GezisiKüba devrimin yurdu... Ancak günümüzde ‘Değişimin Ülkesi’ olarak anılıyor. ‘1950’lerin o muhteşem Amerikan arabaları, duvarları grafitilerle süslü tam bir renk cümbüşü içindeki sokakları, çiçek satan ve fal bakan kadınları, zarif ellerde sarılmış puroları, sabah kahvaltısında dahi içilebilen mojitoları, devrime gönül veren yürekleri ve eşsiz müzikleriyle artık tarih olacak endişesiyle turistlerin, seyahat programlarını değiştirerek öncelik sırası verdiği bir ülke halini almış durumda.
#HavanaÖzge Özçep (29) pazarlama uzmanı. En büyük motivasyon kaynağı, farklı kültürlere karışmak ve fotoğraf çekmek. Öyle ki televizyonda izlediği belgeseldeki yaşam tarzını merak edip yola koyulacak kadar fotoğraf tutkunu. Onun için önce seyahat geliyor, sonra iş... Bugüne kadar 20 ülke ve 52 şehir gezdi. En ilginç deneyimini Etiyopya’da Mursi Kabilesi’ni fotoğraflarken geçirdi. Hatta bu fotoğraflardan oluşan bir de sergi açtı.
#Dünya Turu Nasıl YapılırCemre havaya düştü ve bahar geldi kapımıza dayandı. Ilıman havanın etkisiyle rahat rahat gezmenin keyfini sürmek için tüm şartlar müsait. Yılın temposu sizi hafiften yorduysa ve hatta şimdiden tatil hayali kurmaya başladıysanız sizlere yurtiçi ve yurtdışı çok güzel bahar önerilerimiz var.
#ŞirinceYarım yüzyıllık yalıtılmışlığın ardından dünya turizminin gözbebeği oldu. Bunda yeni dünya düzeni karşısında anıt gibi duruşu kadar, ABD ile flörte başlamasının ardından sosyalizmin bu son kalesinin yıkılacağı endişesi önemli etken. Küba’ya seyahat, her adımda farklı ve renkli bir rüyanın içine girmek gibi.
#KübaRessam Suat Akdemir, 1997’de, 38 yaşında Bodrum’a yerleştiğinden bu yana bisikletle yolculuklara çıkıyor. Marmaris ve İstanbul yolculuklarını Almanya turu izledi. 2002’de, 11 haftada Türkiye’yi dolaştı ve 5500 kilometre yaptı. Ardından Küba’yı doğudan batıya bisikletle geçti, 24 günde 2500 kilometre yaptı. “Küba İşte Böyle Gezilir” adlı bir kitap yazdı. Akdemir, Santiago de Cuba ile Bayamo arasında üç günde geçtiği 300 kilometrelik zorlu parkuru anlattı.
Başkent Havana’yı Devrim Meydanı, rom ve puro fabrikaları, San Cristobal Katedrali, Real Fuerza Kalesi’nden ibaret sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kentin nabzı arka sokaklarda atıyor. Otel yerine bir ev kiraladım. Restoran hizmeti veren evlerde yemek yedim. Gerçek Havana’yla tanıştım.
Devrim adası Küba son yıllarda Karayipler’e giden Türk gezginlerin başlıca uğrak noktalarından. Bozulmamış doğası, rengarenk kültürü, uygun fiyatlarıyla gezginleri cezbeden ülke çoğunlukla Havana ve Santiago şehirleriyle anılıyor. Oysa iki kentin arasında keşfedecek birçok yerleşim var. Gezgin Attila Atasoy nisanda iki kentin arasında otobüs yolculuğu yaptı, izlenimlerini Hürriyet Seyahat okurları için yazdı.
Küba’nın başkenti Havana, İşçi Bayramı’nın en görkemli kutlandığı şehirlerden. Her yıl 500 bin Kübalı karnaval atmosferinde yürüyor. Dünyanın dört bir yanından onbinlerce kişi bu gösterileri izlemek, Fidel Castro’yu uzaktan da olsa görebilmek, dinleyebilmek için Havana’ya geliyor. Bu yıl Kübalılar devrimin 50’nci yılını kutlayacak.
Ona göre hem coşkulu hem de huzursuzluk verici bir ülke Küba, "tatlı-ekşi" diyor kitabının son sözünde. ABD’de yaşayan İngiliz seyahat yazarı ve gazeteci Christopher P. Baker Küba’ya bir seyahat rehberi yazmak için gitti. 1997’de bir rehber kitap yazdı ama asıl Küba macerasını anlatan kitabı "Küba’yı Keşfederken" 2001’de basıldı.
Herkes, kafasında farklı bir Küba imajıyla seyahate başlıyor. Ancak dönüş yolunda, Jose Marti Havaalanı’nda, hemen hemen aynı ortak paydada buluşuluyor: Burası, dünyada yaşam savaşı vermeye çalışan son birkaç sosyalist ülkeden biri olan Küba mı? Yoksa, biz yanlış bir yere mi geldik? Çünkü hemen herkesin zihninde, yarı kapitalist düşüncenin oluştuğu bir Küba portresi ortaya çıkıyor.