Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün “ihtisas üniversitesi” olarak belirlediği üniversiteler bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ortaya koydukları ürünlerde markalaşma yolunda birbiriyle yarışıyor. Belirlenen 25 üniversitede teknolojiden enerjiye, gıdadan turizme kadar farklı alanlarda bulundukları bölgenin öz kaynaklarının değerlendirildiği projeler üretiliyor.
#Yükseköğretim KuruluÖdeme teknolojilerinin öncü şirketi Mastercard, yolculuk sırasında dijital ödemelerin avantajlarını yaymak için çalışmalarını sürdürüyor. Akıllı şehirler için yenilikçi ve güvenli ödeme çözümleri sunan Mastercard’ın Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Avşar Gürdal, “Şehir içi ulaşımdan otopark ödemelerine, tünel geçişlerinden köprü geçiş ödemelerine ve yakıt alımlarına kadar sunduğumuz ödeme çözümleri ile kurumlara kolaylık sunarken, tüketicilerin güvenle hareket edebilmelerini sağlıyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikDünyanın dört bir yanında büyük şehirler hem su kıtlığıyla hem de ani yağışların neden olduğu sellerle boğuşuyor. Buna bir de yükselen deniz suyu seviyelerinin kıyılardaki şehirleri tehdit etmesini eklersek suyun çağımızın en önemli problemlerinden biri olduğu ortada. Peki çözüm ne? İşte meseleye farklı açıdan bakan 5 alternatif proje...
#Su BaskınıYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme Hazırlık17 ton yardım malzemesi ile sabahın erken saatlerinde dev gibi bir nakliye uçağı olan A-400’le Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan hareket ettik. İlk işim, “Savaş nedeniyle Ukrayna’da kalan bu uçak mıydı?” diye sormak oldu.
#Deprem BölgesiBöyle bir dönemde 11 saat 30 dakika uçmak. Üstelik Amerika’ya. Günde 2 bine yakın insan COVID-19’un pençesinde ölüyor. Sadece Florida eyaletinde günlük can kaybı bazen 200’ü geçiyor. Uçakta sorun yaşamayacağımı biliyordum. Ama sonrası... O güzelim kentin kara bulutlu kargaşasında nasıl duracaktım. Denedik, şimdilik sorun görünmüyor. Ama henüz 14 günün başındayız.
#YAZARYılın bitmesine kısa süre kala, 2019’a hızlıca baktığımızda yapay zekânın öne çıktığını görüyoruz. Farklı sektörlerde dijitalleşmenin sıkça gündeme geldiği bu yılında sağlıktan otonom araçlara, eğitimden finans hizmetlerine yapay zekâ kullanımından sıkça söz ettik. 2019’un son çeyreğinde Güney Koreli “Go” şampiyonu Lee Se-dol’ün emekli olmasına sebep olan AI, o kadar hızlı gelişiyor ki 2020 yılında da gündemi meşgul edeceğe benziyor.
#TeknolojiASKİ tarafından hayata geçirilen ‘akıllı su sayacı’ uygulamasıyla, tesisatlardaki su kaçağı ve ani patlamalardan doğan yüksek faturaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Pilot uygulaması Batıkent’te yapılan yeni nesil su sayaçlarının, 4 yıl içinde Ankara geneline yayılması planlanıyor.
#AnkaraTaşradan gelmiş bir jokey, onunla bütünleşerek tarihi başarılara imza atan muhteşem bir at, sınıfsal farklılıklara karşın yaşanan ve amansız bir hastalığın gölgesinde yeşeren bir aşk... ‘Bizim İçin Şampiyon’, efsanevi yarış atı Bold Pilot’la jokeyi Halis Karataş’ın melodramatik unsurla bezeli başarı öyküsünü sinemaya taşıyor.
#Bolt PilotİSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER), hem depreme karşı güvenli yaşam alanları oluşturmak, hem de konut sahibi olmakta zorlanan orta ve alt gelir grubuna uygun fiyatlı konut sağlamak konusundaki çözüm önerilerini ‘Yaşanası Pilot Şehirler Projesi’ başlığı altında topladı. 2018’i ‘Depreme Karşı Seferberlik ve Yaşanası Pilot Şehirler Yılı’ olarak ilan eden İNDER, bu konudaki planlarını dernek üyeleriyle paylaştı.
#Gazetehaberleri