"Avrupa Pilot Kentler" Programı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2016 12:20

- "Avrupa Pilot Kentler" programı dahilinde ilk çalıştay İzmir'de yapıldı

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) tarafından başlatılan "Avrupa Pilot Kentler" Programı kapsamında ilk çalıştay İzmir'de gerçekleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, BM bünyesindeki Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Kültür Komitesi ve Avrupa Kültür Eylemi (CAE) tarafından yürütülen ve 2,5 yıl sürecek programa Türkiye'den İzmir, Hollanda'dan Maastrich, Macaristan'dan Pecs, Belçika'dan Namur, İngiltere'den Swansea, İspanya'dan Terassa, Romanya'dan Timişoara, Polonya'dan Lodz, Portekiz'den Lizbon, İrlanda'dan Galway, Bulgaristan'dan da Gabrovo kentleri dahil oldu.

- İlk çalıştay İzmir'de

Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından gerçekleştirilen organizasyon kapsamında Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü, UCLG Kültür Komitesi Uzmanı Doç. Dr. Serhan Ada, 2009 yılında düzenlenen İzmir Kültür Çalıştayı'nda alınan kararlar doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını sürdürdüğünü, yerel kültürel gelişime sürdürülebilir bir ivme kazandırma adına Avrupa Pilot Kentler Programı'na katıldıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Çalıştayda UCLG Kültür Komitesi Danışmanı Jordi Balta, programın amaçları ve hedefleriyle ilgili detaylı bir sunum yaptı.

Program kapsamında "Kültür İçin Gündem 21" eylemlerinin hayata geçirileceğini anlatan Balta, "100 eylemimiz var. Bu eylemler kültürel haklar, miras, çeşitlilik ve yaratıcılık, kültür ve eğitim, kültür ve çevre, kültür ve ekonomi, eşitlik ve sosyal içerme, kentsel planlama ve kamusal alan, enformasyon ve bilgi ile kültürün yönetimi olmak üzere 9 taahhütten oluşuyor. Şehirlerde birlikte yaşamanın bir kültürel boyutu var. Kültürel özellikler, sahip olduğumuz yani insanı insan yapan şeyler. Bunların desteklenmesi gerekiyor. Kültürün kalkınması için özel politikalar geliştirilmeli" diye konuştu.

Balta, 5 aşamalı bir program uygulayacaklarını, İzmir'in yerel durum analizini yapacaklarını anlatarak, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Kentin kültürel anlamda zayıf ve güçlü yönlerini tespit edeceğiz. Zayıf yönlerin güçlendirilmesi, güçlü yönlerin daha da geliştirilmesi için ne tür faaliyetler yapılması gerektiğine bakacağız. Diğer şehirlerin elde etmiş olduğu tecrübelerden faydalanmak, aralarında bilgi alışverişi yapabilmelerini sağlamak amacıyla şehirlerarası ziyaretler olacak. 2017 yılının sonlarına doğru nasıl bir ilerleme kaydedildiğini belirlemek için büyük bir konferans düzenlenecek. Son aşama ise yapılan tüm çalışmaların, alınan kararların gerek yerel gerekse uluslararası alanda tanıtımını sağlamak olacak."

- Yerel yönetimler ve kültür

UCLG Kültür Komitesi Kültür ve Kalkınma Danışmanı Catherine Cullen ise yerel yönetimlerin globalleşen dünyada birbirleriyle etkileşim içinde tecrübelerini paylaşmasının önem kazandığını belirterek, "2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 80'i şehirlerde yaşayacak. O yüzden yerel yönetimlerin farklı bir yapılanma içerisine girmesi gerekiyor. Devlet yönetimleri kültüre hak ettiği değeri vermese de yerel yönetimler kültürün ne derecede önemli olduğunu biliyorlar. Kültür, sürdürülebilir kalkınmada ekonomik, sosyal, çevresel faktörlerin yanında dördüncü ayak olmalı" ifadelerini kullandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!