Çorum’da pidecilik yapan bir esnaf, müşterilerinin fotoğrafını çekerek iş yerinin duvarlarına asıyor. 2010 yılında işyerini açtığını dile getiren Salim Çıplak, tüm müşterilerinin hatıralarını sakladığını kaydetti. Çıplak, “Fotoğrafları ölümsüzleştirmek istedim. İşyerime gelen herkesin benim için ayrı ayrı değeri var. İşyerinin bir bölümünü düzenleyerek fotoğrafların sergilendiği bir alan yaptım” dedi.
#PideciAnkara'da pide fırını işleten komşusundan güveç yapmasını isteyen şahıs isteği yerine gelmeyince pide fırınına saldırdı. Tülay Aşır, 'Ertesi gün öğlen saatlerinde yaklaşık 20 - 25 kişi yemek saatinde içeride müşterilerim ve çalışanlarım varken dükkanı bastılar. Eşimi öldürmeye gelmişlerdi. ‘Öldürmeye geldik' diye bağırıyorlardı. Herkes çok korktu.' ifadelerini kullandı.
#AnkaraAltındağ İskitler’de eşi ile birlikte yaklaşık 40 yıldır pide fırını işleten Uğur Karaca, Ramazan ayının gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri olan Ramazan pidesi yapacak usta yetişmediğinden dert yanıyor. Karaca, “İlerleyen dönemlerde belki Ramazan aylarının gelenekselleşmiş olan bu tadını yapacak usta bile bulamayacağız. Her eline kürek alan pideci de olamaz. Her işin bir yolu yordamı var” diyor.
#Ramazan PidesiMalatya Yeşilyurt’ta restoran ararken beni yemek yemek için bir kasaba götürdüler! Çok şaşırdım. Etler ve sebzeler bir kaba kondu; kabı karşıdaki fırına vermemi söylediler. Yemeği orada pişirdiler. Tattığım anda lezzetine bayıldım! Etin; domates, biber, sarımsak ve kuyrukyağıyla pişirildiği bu yemek, Malatya mutfağındaki favorim!
#PatlıcanAraba yolculuğu yaparken mola verenlerin, tatilde deniz ve güneşten karnı iyice acıkanların hayali, fırından yeni çıkmış, hamuruyla mest eden, içiyle damak şenlendiren iyi bir pide olur çoğunlukla. Bu hafta jürimize mutfağımızın bu kıymetli yemeğini sorduk: Bugünlerde herkes Ege’de, Akdeniz’deyken tatil yörelerinde en iyi pideleri nerede yiyebiliriz?
#PideKıymalısı, peynirlisi, kavurmalısı, pastırmalısı... Üzerine ne konursa konsun, sıcacık bir pidenin sadece kokusu bile iştahımızı kabartmaya yeter! Ülkemizde hemen her yörenin pidesi farklı, yani çeşidimiz bol. Peki, Anadolu’da en lezzetlileri nerede yenir? Jürimiz seçti.
#PideAFYONKARAHİSAR Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden (AFSÜ) Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı yaptığı araştırmayla, fırın ateşine, toza ve una maruz kalan fırın çalışanlarının, sağlıklı bireylere göre KOAH hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirledi. Balcı, "Fırında çalışanlarla normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk" dedi.
#Dr. Öğretim Üyesi Aydın BalcıSivas’ta pide fırını ve kasap dükkanı çalışanları her hafta dükkanlarının önüne gelen tilkiyi sokak kedileriyle birlikte besliyor. Yiyecek bulamadığı için kent merkezine kadar inen tilkinin kediyle birlikte beslendiği anlar çevredeki vatandaşlar tarafından video kaydına alındı.
#SivasÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet YaşinÖnce bir sis tabakası göründü. Ardından da hayal meyal yeşil tepeler, kırmızı kiremitli evler, bir nehir, yapraklarını dökmüş ağaçlar... Saraybosna, ince bir tülün veya bir gelin duvağının ardına saklanmıştı sabahın erken saatlerinde. Kış başlangıcında hep böyle gizlermiş kendini bu küçük kent. Sabah mahmurluğunu pek göstermek istemezmiş konuklarına.
#Mehmet Yaşin