Beyaz Müzayede’nin son etkinliğinde satışa çıkan bir Nejad Melih Devrim eserinin sahte olduğu iddiası sanat camiasını karıştırdı. Galeri Nev’in kurucularından Haldun Dostoğlu’nun Twitter hesabından paylaştığı iddia üzerine 225 bine alıcı bulan eserin satışı durduruldu. Olayın taraflarıyla konuştuk. Uzmanlar, Türkiye’de sanat sahteciliğinin geldiği noktayı anlattı.
#Sahte EserlerRomanya’da polis, yolsuzluk iddiasıyla iki hafta önce istifa eden Sosyal Demokrat Maliye Bakanı Darius Valcov’un iki evinde üçü ünlü İspanyol ressam Picasso imzalı 101 tablo buldu. Rumen Anti-Yolsuzluk Dairesi (DNA), Picasso’nun yanı sıra bulunan eserler arasında ünlü Amerikan pop sanatçısı Andy Warhol ve Rumen sanatçıların çalışmaları olduğunu bildirdi.
#BakanMayısta 120 milyon dolara satılan ve dünyanın en pahalı tablosu unvanını alan Munch'ün Çığlık isimli eserinin sahibini Wall Street Journal ortaya çıkardı. 'Norveç dışındaki' tek Çığlık, 750 milyon dolarlık koleksiyonun sahibi Black'in olmuş.
Portakal Sanat ve Kültür Evi, daha önce tablo ve heykellerini sergilediği dünyaca ünlü çağdaş sanatçıların şimdi de özel tasarım mücevherlerini sanat tutkunlarıyla buluşturuyor. 12 Ocak Perşembe günü açılışı yapılacak sergide Anish Kapoor, Claude Lalanne, Damien Hirst gibi isimlerin tasarımları bulunuyor.
Yılbaşı yaklaştıkça hediye heyecanı da artıyor. Sevdiklerine hep aynı hediyeleri vermekten sıkılanlar için alternatif hediye dükkânlarını merak ettik. Çoğu ithal ve özel tasarım ürünler satan bu mekânların bazıları, yılbaşı için özel koleksiyonlar hazırlamış ya da indirim yapıyor.
Yılda 35 milyar dolarlık sanat eserinin satıldığı dünyada bunun 9.2 milyar dolarlık kısmını çağdaş eserler oluşturuyor. Bunda da zora giren yatırımcının farklı enstrüman arayışı etkili oluyor. Dünyada çağdaş eserlerin yıllık ortalama getirisi yüzde 18’i buluyor. Türkiye de ilk kez 1 milyon dolarlık etiket fiyatı ile en pahalı satış için Contemporary İstanbul’u bekliyor.
Oyun sahnelerinin tablolara konu olması Eski Yunan'a kadar uzanıyor. Bu resimler zar oyunlarını ya da bu oyunların atalarını konu alıyor. Muhtemelen 14. yüzyıl dolaylarında oyun kağıtları Avrupa'da yaygınlık kazanınca, ressamlar bu alanda ufuklarını genişletmiş ve Avrupa'da yaygınlık kazanan yeni oyunları da resmetmeye başlamışlardı.