Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiAydın’ın Germencik ilçesinde kurdukları Efeler Çiftliği’ne en sağlıklı inekleri bulabilmek için dünyayı dolaştılar. Batı Avustralya’dan getirdikleri 3 bin baş düve ile yola çıktılar. Bugün 7 bin büyükbaş hayvana ulaşılırken yıllık 30 bin ton çiğ süt üretiliyor. Bu çiftlikte hayvanlar ağır metallerden, toksinlerden uzak yemlerle besleniyor, tüm atıklar da biyogaz tesisinde bertaraf ediliyor. Markanın en büyük hedefi ülkenin en sürdürülebilir ve inovatif çiftliği olmak.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum müsilaj sorunu için atılan adımlar kapsamında 21 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı'nı açıkladı. Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara ekonomik destek sağlanacağını belirten Bakan Kurum, vatandaşlara en büyük deniz temizliği çağrısında bulunarak "8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma yapılacak" ifadesinde bulundu.
#MüsilajBu yıl tüm dünya, her açıdan ve hiç olmadığı kadar hızlı değişti... Bir virüs geldi ve milyarların yaşamını altüst etti.. Bir zamanlar bilimkurgu filmlerinde görüp de “Yok artık” dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Şimdi yeni bir yıla giriyoruz ama sadece 2021’e değil, geleceğe, önümüzdeki döneme bakalım; bundan sonra neler olacak... Fütüristler Derneği’nden uzmanlar 10 başlıkta geleceği yorumladı.
#Gazetehaberleri“Yeni Normali” ve Koronavirus döneminde öne çıkan değişimleri ele almakta olduğum yazı dizim kapsamında, bu süreci sektöründe lider, kanaat önderleri ile de tartışmayı ve onların görüşlerini de sizlere aktarmanın farklı bir bakış açısı kazandıracağını düşündüm. Bu doğrultuda ilk söyleşimi, benim için çok ayrı bir yeri olan; aynı zamanda Fütüristler Derneği YK Üyesi Sn. Birol Güven ile gerçekleştirdim.
#HürriyetAnkara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Elvan Gökçe Bulut, TÜBİTAK’ın da desteğiyle yaptığı çalışmada, dünyada ilk defa 3 boyutlu yazıcıda atıştırmalık tavuk eti ürünü üretti. Elvan Gökçe Bulut, ürünün literatürde ilk olduğunu söyledi.
#Üç Boyutlu YazıcıTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksekokulu, Şarapçılık ve Bağcılık Bölümü öğretim üyesi Burcu Öztürk (31) Arjantin’in dördüncü büyük şehirlerinden Mendoza’da düzenlenen ‘Dünya Şarapçılık ve Bağcılık Organizasyonu’na katıldı. Organizasyonda Türkiye’den yedi katılımcı yer aldı. Burcu Öztürk’ün gezilip görülmesinde fayda bulduğu, özellikle şarap konusunda özel ilgisi olanlara önereceği Mendoza ile ilgili notları şöyle...
Azerbaycan’da süt ve süt ürünleri üretmek üzere kurulan Atena Dairy’nin tüm üst düzey yöneticileri Türkiye’den transfer. Genel Müdür Cem Kurt’un oluşturduğu 17 kişilik yönetici ekibin 16’sı Pınar Süt ve UNO Ekmek’ten gelen yöneticilerden oluşuyor. Tüm yöneticiler daha önce birlikte çalışmış, eski iş arkadaşları. Hepsi işlerini ve ailelerini bırakıp Azerbaycan’a, Kafkasya’nın en büyük kapsiteli süt fabrikasını yönetmeye gitmişler. Onlar ‘ekip ruhu’nun güzel bir örneğini oluşturuyorlar.
Adıyamanlı Yaşar Günaydın, 1975’te geldiği İstanbul’da işportacılık yaparak işe başladı. 1980’de şirket kurdu ve ABD’li Igloo’nun Türkiye distribütörü olunca, ‘outdoor’ ürünlere odaklandı. Günaydın’ın şirketi Andoutdoor, şu anda 12 bin ürünle 10 milyon lira ciro yapıyor. Günaydın şimdi araç buzdolaplarını ve teknik tekstil ürünlerini Türkiye’de üretmeye hazırlanıyor.
Suya olan talebimiz hızla arttıkça dünyanın can damarlarını tüketiyoruz. Ucuz, küçük su pompaları ile kontrolsüz bir şekilde çekilen yeraltı suları çocuklarımızın geleceğini tehdit ediyor. Dünyaca ünlü popüler bilim dergisi New Scientist, yaklaşan küresel kuraklık ve açlığı önlemek için ne yapılması gerektiğini sorguluyor. İstatistikler çarpıcı sonuçları gözler önüne seriyor.