HÜRRİYET Ege Bölge Gazetesi’nin başlattığı Temiz Çevre Yeşil Ege Kampanyası hızla büyüyor. Ege’nin her yerinden övgü dolu destek mesajları gelirken İzmir Valisi Cahit Kıraç da çevre bilincinin artırılması çalışmaları için yardımcıları Haluk Tunçsu ve Mustafa Aydın’ı görevlendirdi.
HÜRRİYET’E KUTLAMAÇöpler dönüştürülsün, piller, ilaçlar ayrı toplansın diye kampanya açan, çevre sorunlarını sayfalarına taşıyan Hürriyet Ege Bölge Gazetesi’ni kutlayan Vali Kıraç, İzmir Valiliği olarak komisyon kuracaklarını ve yapılacak toplantılara katılacaklarını söyledi.
İZLEME ÇAĞRISIVali Kıraç, kampanyamıza destek veren TÜRÇEV’le birlikte 14 Aralık’ta yapacağımız "Sürdürülebilir Turizm ve Mavi Bayrak" konulu toplantıyı tüm kaymakam ve daire müdürlerinin izlemesi gerektiğini belirtti.
Ege’de seferberlikTÜRÇEV Başkanı Ali Rendan, TÜRÇEV ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) birlikteliği ile yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye’nin mavi bayrak yapılanmasında dünya sıralamasında sonlardan, ilk 4’e yükseldiğini belirtti. Antalya’da sayıca çok fazla olan mavi bayraklı tesislerin geçen yıl yüzde yüz doluluk oranıyla çalıştığını belirten Rendan, "Ege’de mavi bayraklı tesis sayısı çok az. 2007 ortalaması yüzde 50 civarında kaldı. İzmir’de ilkini yapacağımız bu toplantılar Ege turizminin geleceği açısından çok önemli. Kıyılarımızda, denizlerimizde temizlik seferberliği başlatalım. Ege’deki turizm tesislerini mavi bayrakla donatalım" dedi.
Mavi bayrak nedirYüzülebilir temiz deniz suyu, temiz çevre, güvenlik, cankurtaran, tuvalet, duş gibi öğeleri içeren ve sürekli denetlenen plaj ve marinalara verilen mavi bayrak, sürdürülebilir turizm için çok önemli bir kriter olarak kabul ediliyor. TÜRÇEV ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) birlikteliği ile yapılan çalışmalar sonucu verilen mavi bayrak, yabancı tur operatörlerinin müşterileri için aradıkları tesislerde ilk özelliklerden biri oluyor.
Türkiye Temizdir Türk İnsanı DürüsttürHürriyet ve TÜRÇEV, Ege Bölgesi’nin turizm kalitesini ve gelecekteki turizm potansiyelini artırmak amacıyla 14 Aralık’ta İzmir Crowne Plaza Otel’de toplantı düzenledi. Saat 09.30’da başlayacak ve öğleye kadar devam edecek ve Medaratörlüğü’nü Hürriyet Ege Bölge Temsilcisi Hakan Tartan’ın yapacağı toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuşmacı olacak. Bakan Günay, Türkiye Temizdir, Türk İnsanı Dürüsttür Kampanyası’nın da startını verecek.
Toplantıya, TÜRÇEV Başkanı Ali Rendan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Yunanistan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Yiannis Evangelou ve birçok turizm yetkilisi katılacak.
Gedİz Havzası’nda su bitti, kirlilik akıyor. Daha 10-15 yıl önce su zengini olan Gediz’in mevcut kaynaklarının, hızlı nüfus artışı, endüstriyel gelişim, artan tarımsal üretim ve kirlilik nedeniyle yetersiz kaldığı belirtildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Su Kaynakları Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Müdürü Prof. Dr. Nilgün Harmancıoğlu, acil eylem planlarının hemen uygulanmaya konması gerektiğini söyledi.
BÜYÜK ARAŞTIRMAAvrupa Birliği, NATO ve British Council gibi uluslararası; TÜBİTAK, DSİ, EİE, IZSU, DEÜ ve DPT gibi ulusal kuruluşların havzanın kurtuluşu için yaptıkları çalışmalara destek verdiğini söyleyen Prof. Harmancıoğlu, "Çözüm yolu var ama uygulama için kuruluşlar arasında koordinasyon yok" dedi.
KURUMSAL KARGAŞAHavzada yönetim açısından karar verici mercilerin görev ve sorumluluklarının çoğu zaman çakıştığını ve bu durumun kurumsal kargaşaya neden olduğunu vurgulayan Prof. Harmancıoğlu, "Havzanın en önemli sorunu su kirliliği. Bu kirlilik evsel ve endüstriyel deşarjlar ile sulamadan dönen sulardan kaynaklanıyor. Yüzey suları ile birlikte yeraltı suyu da kirleniyor. Kirlilik nedeniyle kesilen cezalar ise çevre sektörüne dönmüyor, başka bir merciye gidiyor. Dolayısıyla, kirlilik kontrolü açısından görev ve sorumluluklar belli bir koordinasyon ve bütünlük içinde değil. Bu kuruluşlar arasındaki koordinasyon da kuvvetli değil. Bu açıdan kirlilik sorunun temelinde, yanlış ve eksik yönetim politikaları yatıyor" dedi.
HÜRRİYET / İZMİRNELER YAPILMALI
Gediz Havzası’nda su kalitesi ve talebi yönetiminin vakit geçirilmeden uygulamaya konulması istendi. Bu konuda yapılması gerekenler şöyle özetlendi.
Su Kalitesi Yönetimi
Yasa ve yönetmelikler hemen düzenlenmeli.
Kontrol mekanizması kurulmalı ve yaptırım uygulanmalı.
Yeni arıtma tesislerinin yapımı ve mevcutların işletilmesi sağlanmalı.
Su kalitesi konusunda eğitim verilmeli,
su kalitesi daha yakından izlenmeli.
Su Talebi Yönetimi
İletim sistemlerinde (sulama ve evsel su temini sistemleri) kayıplar azaltılmalı,
Sulama ve evsel su kullanımı açısından eğitim ve bilinçlendirme
çalışması yürütülmeli.
Yeni sulama teknolojilerine hemen geçilmeli.
Su kullanım miktarları yakından izlenmeli, israf edenlere fatura çıkartılmalı.
Bugün doĞa İçİn ne yaptIn?Küresel ısınma son günlerin en çok konuşulan konusu. Oysa sürdürülebilir hayat için yapmamız gereken bir sürü basit hareket var. İklim değişikliği, kuraklık ve su yetersizliği gibi konular gündemimize gelince aklımız başımıza geliyor ama sonra yine bildiğimiz türküleri okumaya başlıyoruz.
Yağmurlar yağdığında kimse susuzluktan bahsetmiyor. Havaların ılıman gittiği şu günlerde kaloriferleri yakıp keyif yapmanın faturasının bize nasıl çıkacak diye kimse hesaplamıyor.
Oysa boşa akan bir damla su, fazladan yakılan elektrik, fosil yakıtlar, çöplerden ayrıştırılmayan ambalaj kapları aslında hepsi de milli bir servet. Tekrar kullanmadığımız bir ton gazete 10-18 ağaç. Modası geçti diye attığımız mobilyalar bir orman.
DAĞA TAŞA AĞAÇ DİKİNGeçen hafta Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem’le konuşuyoruz. Ümit hoca çok dertli. Çöplerin dönüştürülmemesine isyan ediyor. Prof. Erdem, "Böyle hovardalık olmaz. Bu vatana ihanettir. Belediye başkanları görev yapmıyor. Ben özelleştirmelere karşıyım. Ama çöpler hemen özelleştirilsin. Her şehrimizde trilyonlarca servet çöp diye atılıyor" diyor. Prof. Erdem bir konuya daha çok önemli vurgu yapıyor, "Önümüzdeki yıllarda Türkiye çok büyük bir su problemiyle karşılaşacak. Herkes baraj peşinde koşuyor. Asıl barajlar ağaçlar. Kökleri tonlarca su tutuyor, Oksijen üretiyor. Yağmurları çekiyor. Her yangında kaç barajın kaybolduğunu kimse düşünmüyor. Herkes artık doğaya karşı sorumlu olduğunu unutmasın ve bulduğu her karış toprağa ağaç diksin" diye çağrı yapıyor.
Menemen’de mini GAP yaratalım
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura Çiğli’deki arıtma tesisinden çıkan suyun denize akıtılıp israf edildiğini, oysa o suyun sulamada kullanılıp bölgede mini bir GAP yaratılabileceğini ileri sürdü.
50-60 milyon dolar gibi bir yatırımla bu projenin hemen devreye alınabileceğini belirten Özfatura, "Büyük Kanal Projesi arıtma tesislerinden çıkan biyolojik arıtması yapılmış suyun miktarı Tahtalı Barajı’nın 1.5-2 katı. Bu su projeye göre Menemen Ovası’nda tarımsal sulamada kullanılacaktı. Küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün arttığı şehrimizde bu suyun boşa akıtılması büyük israf. Şimdi havalar yağmurlu. Kimse susuzluğun farkında değil. Yaz günlerinde bitkilerin susuzluktan kuruduğunu, mahsul veriminin düştüğünü unutmayalım. Vakit geçirmeden çözüm yolu bulalım" dedi.
ATIKSULAR NE OLUYORBüyük Kanal Projesi kapsamında İzmir’de oluşan evsel ve endüstriyel atıksular 24 saat aralıksız 22 pompayla Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne basılıyor. Saniyede 6.45 m3 olarak gelen bu sular Çiğli’de ileri biyolojik yöntemlerle arıtılarak İzmir Körfezi’ne deşarj ediliyor.
İsmail Sivri Ormanı için 3241 fidan bağışlandıİzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Onursal Başkanı merhum İsmail Sivri adına kurulacak orman için fidan bağışları 3241’e ulaştı. Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, Menderes Akçaköy’de kurulacak orman için yer hazırlığının sürdüğünü açıkladı. Gençol, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar’ın bin fidan için çek verdiğini belirterek, bağış yapmak isteyenlerin Ege Orman Vakfı’nın 0232-464 51 60 numaralı telefonlarını arayabileceğini söyledi.
Atık pil kutusu
koymayana satış
izni verilmesinBir tanesi bile 800 bin litre suyu kirletip, 4 metrekare toprağı zehirleyen doğaya bırakılınca içindeki katmiyum ve civa atıkları insanlara geçen ve amansız hastalıklara neden olan pillerin ayrı toplanmasına okuyucularımızdan da öneriler geliyor. Tuna Erinçler, "Atık pil sorununa çözüm için, uygar ülkelerde olduğu gibi, pil satan her dükkánın girişinde, en kolay görülür ve ulaşılır şekilde atık kutusu koyma zorunluluğu getirilebilir ve uygulamayanların pil satmaları yasaklanabilir" dedi.
KONFERANS PROGRAMI
Yer: İzmir Crowne Plaza Otel
á 09.30 Kayıt
á 10.00 Açılış töreni,
saygı duruşu ve İstiklal Marşı
açılış konuşmaları
á Ali Rendan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Başk.
á Hakan Tartan Hürriyet Gazetesi Ege Bölgesi Temsilcisi
á 10.15 TÜRÇEV’in sunumu (Mavi Bayrak)
Doç. Dr. Barbaros Gönençgil TÜRÇEV Başkan Yardımcısı
á 10.30 Mavi Bayrak’ın Turizmdeki Yeri
Başaran Ulusoy TURSAB Başk.
Yiannis Evangelou Yunanistan Seyahat Acenteleri Birliği (HATTA) Başkanı
á 11.00 Mavi Bayrak’ın Ege’deki Önemi
Aziz Kocaoğlu İzmir Anakent Belediye Başkanı
M. Cahit Kıraç İzmir Valisi
á 11.20 Türk Turizmi’nde Mavi Bayrak
Ertuğrul Günay Kültür ve Turizm Bakanı
á 12.00 Kapanış
Konu : Mavi Bayrağın Turizm ve Çevre Açısından Önemi
Yer: Travel Turkey İzmir Fuarı, 4. Salon (Konferans Salonu)
á 11:00 - 12:30
Moderatör:
á Güman Kızıltan
Turizm Bak. e. Müsteşar Yrd.
Gözlem Gazetesi Yayın Kur. Ü.
Panelistler:
á Prof.Dr. Ayşegül Pala
DEÜ. Mühendislik Fakültesi Öğr.Üyesi
Balık Üretim Çiftliklerinin Çevre ve Turizme Etkisi
á Prof.Dr. Ümit Erdem
EÜ Peyzaj Mimarlığı Öğr.Üyesi
Çevre Sorunları Kapsamında Türkiye’nin Geleceği
á Doç.Dr. Barboros Gönençgil
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi
İklim Değişikliği ve Turizm
á Erol Güngör
TÜRÇEV Genel Müdürü
Mavi Bayrak ve Turizmdeki Yeri
á İbrahim Irmak
Hürriyet Ege Yazı İşleri Müdürü
Medya ve Çevre
YEŞiL HATKampanyaya katkı koymak isteyenler, bilimsel ve uygulanabilir yöntem önerileri için telefon, faks ve elektronik adresimiz
Tel: 0232-4886500
faks: 0232-464 83 23
e-mail: iirmak@hurriyet.com.trGündoğan yeşerecekBODRUM’un Göltürkbükü Beldesi’nde temmuz ve ağustos aylarında çıkan yangınlarda tamamı kül olan, 300 bin hektarlık alan için ağaçlandırma kampanyası başlatıldı. Peynir Çiçeği-Gündoğan Gönüllüleri, Tema Vakfı ve Mavi Yol Girişimi’nin başlattığı kampanyayla, alana bugün bin 600 çam fidanı dikileceği belirtildi.
Nilüfer KANDIRMIŞ / BODRUM, (DHA)