Zombi virüsü, son günlerde dünya çapında kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Fransa'nın Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetik profesörü Jean-Michel Claverie Kuzey Kutbu'ndaki Permafrost'tan alınan örnekleri test etti ve donmuş toprakların içindekilerin hala bulaşıcı olduğunu keşfetti. Bilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsüBilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsDünyanın dört bir yanı hızla ısınıyor. Ancak Sibirya'daki ısınmanın hızı dünyanın geri kalanının iki katı. Bunun sonucunda bölgede asırlardır donuk olan topraklar eriyor ve dünyanın tamamını ilgilendiren tehlikeler ortaya çıkıyor. İşte ayrıntılar...
#PermafrostOrtaya çıkma zamanı da sebebi de tam olarak belli değil, dolayısıyla hakkında pek çok rivayet dolanıyor. 10 yıldan fazla zaman önce yapılan bir keşif gezisi sayesinde turistlerin gözdesi haline gelen bu dev alev çukurunu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İşte ayrıntılar...
#Derveze KrateriBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostBilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonDünyanın koronavirüs ile mücadelesi son sürat sürerken Rusya'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Rus bilim insanları donmuş toprağın erimesinin potansiyel olarak ölümcül antik virüsleri ve bakterileri serbest bırakabileceğinden korkuyor. Rusya bu konuda ilk adımı attı ve tehditleri mercek altına almak için bir ekip kurdu.
#VirüsDünyanın en yeşil yerlerinden biri olan Sibirya aylardır cayır cayır yanıyor. Ülkemizdeki yangınların söndürülmesiyle şimdilik bir nebze olsun rahatladık ama hemen yanı başımızdaki bu yangınlar da sadece Rusya için değil dünyanın geneli için çok büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor.
#RusyaHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim krizinin etkilerini araştıran bir rapor yayımladı. Buna göre, gerekli önlemlerin alınmaması halinde okyanus ve deniz seviyeleri önemli oranda yükselecek. İstanbul ve İzmir, Avrupa’da bu durumdan en çok etkilenecek 3 kent arasında yer alıyor. Ege ve Akdeniz’de kıyılarda 50-75 cm yükselme bekleniyor. Emisyon salınımlarının azaltılması durumunda bu senaryo olumlu yönde değişebilir.
#GazetehaberleriBazen bir fotoğraf karesi, film veya kişi çeker sizi oraya. Gitmek istersin, önce hayalini kurarsın sonra nasılını düşünürsün. Aklına geldiğinde seni heyecanlandıran o yere plan yapmaya koyulursun. “Nasıl bu kadar farklı olabilir” diye merak eder ve kendine; “Gerçekten oraya gidebilecek miyim” diye sormaya başlarsın. Svalbard… Ötesi kuzey Kutbu, ötesinde yaşam yok, kışın doğmayan, yazın batmayan güneşin oyun oynadığı, kuzey ışıklarının tepesinde dans ettiği, soğuk kavramının yetmediği, kutup ayılarının anavatanı…
#SvalbardRusya'nın Yakutistan bölgesindeki sürekli donmuş topraklarda (permafrost) on binlerce yıldır donmuş halde bulunan 2 yuvarlak solucan bilim insanları tarafından çözünerek yaşama geri döndürüldü. Bu hayvanlar şimdi gezegenin en yaşlı hayvanları olarak görülüyor.
#BilimBilim adamları, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki (Arktik kuşak) permafrost topraklarındaki çözülmenin küresel ısınma sonucu artmasıyla bölgenin bu yüzyıl içinde karbon salımı kaynağı haline geleceği ve bunun atmosferdeki karbon miktarında büyük artışa sebep olacağı uyarısında bulundu.
#Kuzey KutbuSon zamanlarda Sibirya'daki permafrost arazilerde sıkça görülen dalgalanma ve köpürmeler dev deliklere neden oluyor. Toprak altında sıkışan gazın patlaması sonucu oluşan dev çukurlar etrafa yoğun metan ve karbondioksit gazı salınımı yapar. Esnek bir yapı olan toprakların insan gücüyle bile dalgalandığını gözlemleniyor.
#SibiryaTürkler tarih sahnesine, yaklaşık 2500 yıl önce, ilk kez bu topraklarda çıkmıştı. Rusya’nın Kazakistan - Moğolistan sınırındaki Altaylar 20 bin nehir, 7 bin gölle benzersiz bir coğrafya. Bu topraklarda ağacı, çiçeği, nehirleri kutsal kabul eden “Doğaya inanırım, korurum, o da beni korur” diyen bir halk yaşıyor.
PARIS - The world faces a growing risk of "abrupt and irreversible climatic shifts" as fallout from global warming hits faster than expected, according to research by international scientists released Thursday. Global surface and ocean temperatures, sea levels, extreme climate events, and the retreat of Arctic sea ice have all significantly picked up more pace than experts predicted only a couple of years ago, they said.
Bilim adamları Sibirya’da soyları tehdit altında bulunan hayvanlara ev sahipliği yapacak bir Pleistosen Parkı için harıl harıl çalışıyorlar. Amaç buz devrine özgü bir ekosistem yaratmak. Şimdilik 50 hektarlık bir alanda en büyük ve en ağır geyik türünden birkaç örnek ve yabani Yakutya atları koşuşturuyor.