Günümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerTürkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balkuv, hazır giyim ihracatında trikonun payının arttığını söyledi ve ekledi, Bu yıl da ihracat içindeki payı yüzde 10 civarında büyüdü. Triko ihracatında 2018 yılında 1.9 milyar dolara ulaşıldı.
#Türkiye Triko Sanayicileri DerneğiAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, perakende sektöründe ürün tanıtımı yapan saha çalışanı 125 bin kişiyle ilgili harekete geçti. Bu kişilerin tanıtımını yaptığı yerdeki şirkete bağlı çalışmadığını tespit eden bakanlık, satışın yapıldığı mağazanın sahibi şirkete ve saha personelinin ajansına ceza yağdırdı.
#GazetehaberleriABD’de makro ekonomik veriler iyi gelse de iş dünyasına bunun yansımasının şu sıralarda gözüktüğünü söylemek zor. Ekonominin nabzını tutan perakende sektöründe birçok zincir mağaza, mali nedenlerden dolayı kimi şubelerini kapatma kararı alıyor. New Yorkluların müdavimi olduğu papaya suyu satan Gray’s Papaya ise bir şubesini kapatmak zorunda kaldı. Sosisli sandviçleriyle de nam salan dükkanın yanı sıra son aylarda Macy's ve Wal-Mart gibi dev perakende şirketleri de bazı şubelerini kapatacaklarını açıkladı.
#AbdTeda Global Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karamollaoğlu, geçen yıl tanıtımı ve pilot uygulaması yapılan ''Teda Global Verimli Tedarik Sistemi''nin yurt çapında yaygınlaşması amacıyla 1 Nisan'dan itibaren bakkal ve marketlerde değişim ve dönüşüm harekatını tabela birliği çalışmasıyla başlatacaklarını bildirdi.
Sağlık nedenleriyle evlerinden çıkamayan ve işitme kaybı yaşayan bireyler için Duymer İşitme Cihazları Merkezi, önemli bir hizmet sunuyor. Duymer İşitme Cihazları Merkezi Genel Müdürü Av. Salih Baz, "İşitme kaybı yaşayan hastalarımızın yaşam kalitesini artırmak ve sağlık ihtiyaçlarını daha erişilebilir hale getirmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz" dedi.
#1Son yıllarda ürün satın almak yerine kiralama modeli giderek daha popüler hale geliyor. Başta teknolojik ürünler olmak üzere; giyim, spor ekipmanları, mobilya gibi pek çok araç gerecin kiralanması hem ekonomik hem de sürdürülebilir avantajlar sağlıyor. Fiyatların ortalama 79 TL’den başlayarak, 5 bin TL’ye kadar çıktığı sektörde Türkiye’de yıllık büyüme hızı ise yüzde 80’i buluyor.
#KiralamaHazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı faaliyet gösteren firmaları radarına alırken bir ay boyunca üretimin yoğun olduğu 29 ilde eş zamanlı 17 bin 258 mükellef denetlerken yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası verildi. Bakan Şimşek denetimlere vurgu yaparken, 'Yoğun saha denetimleriyle kayıt dışılığı azaltarak vergide adaleti güçlendiriyor, haksız kazançların önüne geçiyoruz. Vergisini ödeyenlerin hakkını korumak için kazandığı halde vergisini vermeyen tüm kesimlerin üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz!' dedi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıDünyanın en zenginleri sıralaması yine değişti. Fransız iş insanı Bernard Arnault Elon Musk ve Jeff Bezos'u geçerek listede birinci sıraya oturdu. Peki 'Kaşmir giyen kurt' lakaplı Arnault kim? Moda imparatorluğu LVMH'yi nasıl oluşturdu?
#Bernard ArnaultTürkiye ekonomisinin kanayan yarası olan taklit ayakkabı üretimine karşı harekete geçildi. Bu kapsamda sosyal medyada reklamlar engellenecek. Perakende noktalarında denetimler artacak. Kargo firmaları sahte ürünleri taşımayacak. Trendyol gibi pazar yerleri bu ürünlere dikkat edecek. Kaçak ve taklit ayakkabının ablukaya alındığını söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Artık kaçak ürünler daha rahat toplatılabilecek. Amacımız yerli üreticinin kazanması” dedi.
#Taklit Ayakkabı ÜretimiMali gücü yetersiz, tecrübesiz firmalarca yarım bırakılan birçok konut projesinin atıl beklediğini belirten Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Sadece İstanbul’da atıl, yarım kalmış ya da hukuki süreçlere takılmış 100 bin konut var. Çoğunlukla kaba inşaat da bitmiş öylece bekliyor. Bu konutları hızlı bir çalışmayla sisteme dahil etmeli, kullanıma açmalıyız. Arz sorunundan bahsediyorsak önce bunu çözmeliyiz” dedi.
#Süleyman Çetinsaya