Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat MilorEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkGüneşin yıl boyu sıcak yüzünü esirgemediği Taşeli Yarımadası’nın yaşam kaynağı Göksu Deltası... Akdeniz’in Anadolu bozkırlarına açılan kapısı Ermenek’e uzanan, sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz Göksu Nehri’nin peşinden. Dev testere dişlerini andıran yamaçlar, heykeltıraş titizliğiyle oyulmuş kaya mezarları, derin kanyonlar ve göz alabildiğine kayalıklar... Bol bol manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.
#SeyahatKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, Kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, Kasım ayında hangi balıklar yenir?
#KasımTapınakları, tiyatrosu ve çeşmeleriyle dev bir antik şehrin etrafına kurulu Side, yeni bir kimliğe kavuştu. Hakkında bugüne kadar bildiklerinizi unutun; o artık belli turist gruplarının tercih ettiği bir Antalya beldesi değil! Upuzun sahilinden tarihi dokuyu yaşatan çarşısına, fine dining restoranlardan meze ağırlıklı meyhanelerine silüeti tamamen değişen Side’den en yeni önerilerle geldik.
#SeyahatVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Ağustos'ta hangi balıklar yenir?
#AğustosBağlama kelimesi, yemek programlarında ve tarfilerinde karşımıza çıkıyor. Mutfakta önemli bir püf noktası olan bağlama işlemi için belirli malzemeler kullanılıyor. Ayrıca belli noktarada dikkat edilmesi gerekiyor. İşte yemekte bağlama işlemi ile ilgili bilgiler...
#Bağlama İşlemiBalık genelde akla ilk gelen deniz ürünü. Izgarası, kızartması, ekmek arası ve daha pek çok farklı haliyle sofralarımızı süslüyor. Ancak balık dışında çok çeşitli deniz ürünleri de sofralarda kendine yer buluyor. Pavurya da bunlardan biri. Peki pavurya nedir? Pavurya nasıl pişirilir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#PavuryaVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Temmuz ayında hangi balıklar yenir?
#BalıkVücudumuz için oldukça önemli bir besin kaynağı olan balığın lezzeti mevsime göre değişiyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Bazı balıklar bazı aylarda çok daha lezzetli oluyor. Peki, Haziran ayında hangi balıklar yenir?
#BalıkKelimelerin çoğu; iki harfin oluşması ile beraber oluşmaktadır. Bununla beraber Türkçe çok zengin bir dildir. Kelimelerin başlangıcı ile araştırma yapan birçok kişi bulunmaktadır. Bu yüzden bu konu hakkında bilgi vermek önemli olacaktır. Pa ile başlayan kelimeler araştırılmaktadır. Peki pa ile başlayan kelimeler listesi - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli pa ile başlayan Türkçe kelimeler nelerdir sizler için derledik.
#EğitimSağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmezi olan balık, içerdiği minareller, folik asit, fosfor ve kalsiyum gibi maddelerle sık tercih edilen besinlerden biri olmaya devam ediyor. Mevsimsel özellikler ve hava durumunun da balığın lezzeti ve kalitesine etki ettiği bilinen bir gerçek. Vatandaşlar Mayıs ayında hangi balıkların yenilmesi gerektiğini araştırıyor. Peki, hangi balık hangi ayda yenmeli? Mayıs ayında hangi balık tüketilmeli?
#MayısKışın hamsi, istavrit, mezgit, levrek, kalkanla başlayan sezon, havalar ısındıkça barbunya, tekir, kılıçbalığı, sardalya, lüfer, palamut, çipura ve uskumruyu tezgâha taşır. Bu tezgâhlarda tazesi dışında tütsülenmiş çirozu, salamura lakerdayı da bulmak mümkündür. Gelin balık pazarlarını turlayıp alışveriş yapalım...
#TazeKasım ayında yemesi en lezzetli olan balık türleri, sofraların baş tacı balığı bu ay bolca tüketmek isteyen kişilerce yoğun olarak sorgulanıyor. Bu konuda uzmanların görüşüne başvurmak isteyen vatandaşlar, kasım ayında yenmesi önerilen balıkları sorguluyor. Peki, kasım ayında hangi balıklar yenir?
#BalıkHer mevsim sofralardan eksik olmayan balık bahar aylarında da severek tüketiliyor. Hem lezzeti hem de uygun fiyatı nedeniyle kış boyu sofralara konuk olan balık, nisan ayında da sofraları şenlendirmeyi devam ediyor. Peki, nisan ayında hangi balıklar yenir?
#Nisan'da Hangi Balıklar Yenir?Severek tükettiğimiz balık eti kırmızı ete oranla daha az yağlı, beyaz ete oranla da daha fazla besleyicidir. Balık, omega 3’ün yanı sıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin ve 100 gramı bile A vitamini gereksiniminin yüzde 10 ila 15’ini karşılıyor. Peki balık tüketimi nasıl olmalıdır? Balık diyeti riskli midir? Hangi balık hangi mevsimde yenilmelidir? Tüm bu sorular ve daha fazlasını Diyetisyen Şevval Güzel yanıtladı.
#Balık DiyetiBu sefer de öyle yaptım. Karadeniz’de karadan yolu olmayan, sadece denizden ulaşılabilen ‘Dombay Kayalıkları’nda üç gün geçirdim. Balık tuttum, pavurya yedim. Telefonun çekmediği, internetiğin olmadığı bu yerde ruhumu özgür bıraktım. 10 metrelik kayalıklardan atladım... Dalgaların, kuşların sesini dinledim. Dinlenmek ne ki, resmen arındım... Serkan OCAK / serkan.ocak@hurriyet.com.tr
#Serkan OCAKBayramlarda herkes gibi ben de tatile gidiyorum. Ancak Ege’ye ya da Akdeniz’e değil, kalabalığın tam tersine, kimsenin olmadığı ıssız yerlere... Bu sefer de öyle yaptım. Karadeniz’de karadan yolu olmayan, sadece denizden ulaşılabilen kayalıklarda üç gün geçirdim. Balık tuttum, pavurya yedim. Telefonun çekmediği, internetiğin olmadığı bu yerde ruhumu özgür bıraktım. 10 metrelik kayalıklardan atladım... Dalgaların, kuşların sesini dinledim. Dinlenmek ne ki, resmen arındım...
#Göcekİçerdiği minareller, folik asit, fosfor ve kalsiyum gibi maddelerle havaların ısındığı şu günlerde en çok tercih edilen besinler arasında yer alan balık, hem sağlıklı olması hem de lezzeti nedeniyle sofraların baştacı olmaya devam ediyor. Balıkçılar ve aşçılar, mevsimsel özellikler ve hava durumunun balığın lezzetine etki ettiğini ifade ediyor. Peki, mart'ta hangi balıklar yenir? Mart ayında yenilmesi gereken balıklar neler?
#Mart'ta Hangi Balıklar Yenir?Şile’de 6 dönüm denize nazır bir arazimiz vardı zamanında, geniş aileye ait… Sit alanı sebebiyle inşaat yapılamadığından doğayla iç içe, çadır ve barakalarda geçerdi yaz. Dalından elma da kopardım, domates de, karpuz nasıl yetişiyor onu da gördüm, dut da silkeledim… Bu arazi sayesinde böcekten iğrenmez yılandan korkmaz çocuklar olarak büyüdük…
#LevrekSofraların vazgeçilmezi balık kasım ayında da severek tüketilmeye devam edecek. Kasım ayında hangi balıkların tüketilmesi gerektiğini ve bu ayda en lezzetli balığın hangisi olduğunu merak eden vatandaşlar ise konuya dair bilgi bulmak adına internette araştırma yapıyor. Peki, Kasım'da hangi balıklar yenir?
#KasımHem sağlıklı olması hem de lezzeti nedeniyle sofraların baştacı olan balık içerdiği minareller, folik asit, fosfor ve kalsiyum gibi maddelerle havaların soğuduğu şu günlerde en çok tercih edilen besinler arasında yer alıyor. İşin uzmanları, mevsimsel özellikler ve hava durumunun balığın lezzetine etki ettiğini söylüyor. Peki, hangi balık hangi ayda yenmeli? Ekim ayında hangi balık tüketilmeli?
#Balık