‘Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı’ etkinliğinin bu yılki temasında dolmadan otlu böreğe, çeşitli Ege lezzetleri var. Türkiye’nin yurtdışı etkinliklerinde de sunulacak olan Türk mutfağının eşsiz reçeteleri, dün Beştepe’de sergilendi.
#Emine ErdoğanTopraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıBerdan Cıvata’nın “Farklı Boyut ve Türlerde Bağlantı Elemanlarından Civata, Somun ve Rondela Birleştirme Otomasyonu Gerçekleştirebilen Akuplaj Makinası Tasarımı ve İmalatı” Projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 9. Verimlilik Proje Yarışması’ndan ödül aldı.
#Berdan CıvataKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaKocaeli'de İzmit Belediyesi'nce yapılan ihaleler ile ilgili şikayetleri değerlendiren İçişleri Bakanlığı'nın, incelemeler sonrasında Başkan Fatma Kaplan Hürriyet ile 12 belediye yöneticisi hakkında soruşturma izni verdiği ortaya çıktı. Toplam bedeli 3 milyon 572 bin 645 TL olan 3 işin ihalesi ile ilgili hazırlanan müfettiş raporunun İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sunulması, ardından soruşturma izni verilmesi üzerine Başkan Hürriyet, Danıştay'a itirazda bulundu.
#KocaeliOrmanda kaldırdıkları dronu ‘GPS’ verisinin kesilmesi nedeniyle kaybeden Halil İbrahim Yenitürk ve Tuna Özer, GPS olmadan konum bulabilmeyi sağlayan ‘Ultrasonik Navigasyon’ projesi geliştirdi. Öğrenciler, bu projeyle TÜBİTAK’ta 1’inci oldu.
#GPSEdirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Balkan geleneği olan ‘Bocuk Gecesi’ düzenlendi. Gecede, ürkütücü kıyafetler giyerek yüzlerini boyayan veya maske takan kişiler, evlerin pencere ve kapılarını vurdukları hane halkını korkutarak, geleneği yaşattı.
#EdirneDün karne alan 19 milyon öğrenci için 15 günlük tatil sevinci başladı. Aileler ise çocukların bu sürede ekrana hapsolmasından endişeli. Ama teknoloji zehirlenmesi yaşamadan da dijital dünyayı verimli kullanmak mümkün. Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı, Hürriyet okurları için bu yöntemleri paylaştı...
#Ferhan Odabaşıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ve ekibi 'biyokütle' alanında yaptıkları iki buluşla Uluslararası İspanya Patent Enstitüsü’nden patent belgesi ve patent tescili aldı. Prof. Dr. Orhan İnce yaptıkları iki buluşla ilgili olarak, “1995 yılından beri biyoteknoloji alanında yaptığımız çalışmalar meyvelerini veriyor. O meyvelerden ikisi de gerçekleştirdiğimiz bu buluşlar” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiTicari bir malı diğer benzer ürünlerinden ayırmaya yarayan ve bu özellikleri temsil eden terime marka tescili denmektedir. Bu terim ticaret hukuku ve markalar hukuku terimidir. Marka tesciline ait üründe şekil, biçim, renk, ölçü ve yapısal farklar gibi özellikler söz konusudur. Bir ürününün marka tescilinin nasıl öğrenildiği ve sorgulamasının nasıl yapıldığına dair detayları derledik.
#MarkaErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu BaşarDünyanın en gözde bekârlarından biri olarak nitelendirilen Prens Harry'nin kalbini çalıp onunla evlendikten sonra, İngiliz kraliyet ailesinin yüzlerce yıllık yerleşik hayatını temelinden sarsan Meghan Markle'ın şimdi de çok şaşırtan biri adım attığı ileri sürüldü.
#Meghan MarkleÇiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın, ‘bank’ ismini kullandığı için 3 yıl hapis cezasıyla yargılandığı davada pişkin bir savunma yaptı. Aydın, “Türk Dil Kurumu’na göre bank parklardaki oturak demek. Ben oturağı da kast etmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim” dedi.
#ÇiftlikbankBinlerce kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank sistemindeki ‘Bank’ adını izinsiz kullandıkları gerekçesiyle “5411 sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan ‘tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın savunmasında, “Türk Dil Kurumu sözlüğünde bank sözcüğünün anlamı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim” diyerek banka ibaresini değil bank ibaresini kullandığını söyledi.
#Çiftlik BankÇiftlik Bank’ta yetkili makamlardan izin almadan ‘Bank’ ismini kullandığı gerekçesiyle ‘bankacılık kanununa aykırılık’ suçundan 3 yıl hapsi istenen Tosuncuk olarak tanınan Mehmet Aydın, “Logoda inek figürü var. Buna bakıp bir insanın banka çıkarımı yapması saçmadır” diyerek kendini savundu. Mahkeme, Çiftlik Bank’ın reklamlarının incelenmesine karar verdi.
#Tosuncuk Mehmet Aydın"Stres Koçu" adını onaylatarak Türkiye'nin ilk tescilli dayak yiyen adamı olan Hasan Rıza Günay, 11 yıldır stres atmak isteyenlerin tekme ve tokatlarıyla geçiniyor. 6 yıl yaşadığı ABD'de ilginç formatlarla mesleğini icra eden Günay'ın müşterilerinin çoğunu kadınlar oluşturuyor.
#Stres KoçuÇiftlik Bank uygulamasında ‘Bank’ ismini yetkili makamlardan izin almadan kullanarak ‘Bankacılık Kanununa Aykırılık’ suçundan hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın hakim karşısına çıktı. Aydın, Çiftlik Bank’ta ‘Banka’ yerine ‘Bank’ ifadesini kullandığını, üzerine atılı suçu işlemediğini iddia ederek "Çiftlik Bank’ın logosunda inek figürü vardır, buna bakıp da bir insanın banka çıkarımını yapması saçmadır" dedi. Mahkeme, Çiftlik Bank reklamlarının içeriklerinin temin edilmesi için televizyon kanallarına müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
#TosuncukHer yaştan birçok insan özellikle yaz aylarında denize ya da havuza girmek istiyor ancak bazıları için yüzme bilmemek bu isteğin önüne engel olarak çıkıyor. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl ortalama 372 bin kişi boğularak yaşamını yitiriyor. Yani yüzme bilmeden suya girmek oldukça tehlikeli.
#Yüzma Bilmeyenler