Ramazan Bayramı bu yıl hafta sonuna geliyor; ilk günü 21 Nisan Cuma... Güzel haberse ilk-orta öğretimde ikinci ara tatil bayram öncesine ekleniyor ve dinlence bazılarımız için 15 Nisan’da başlıyor. Sadece ‘uzun hafta sonu’ gibi üç günlük ya da ara tatil bahanesiyle daha uzun seyahat isteyenlere jürimiz vizesiz gidelebilecek en güzel rotaları öneriyor. Balkanlar’dan büyülü Uzakdoğu’ya seçenekleri listeledik...
#TaylandYolunuz Saraybosna’ya düşerse o zaman güne börekle başlamanız şart. Başçarşı’da neredeyse adım başı bir börekçi görebilirsiniz ama ara sokaklara dalıp en iyisini yapan Sac’ı arayın. Sonra Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısındaki çarşının labirent gibi sokaklarını keşfedin. Bir ‘aşçinitza’ya yani esnaf lokantasına uğrayıp yöresel lezzetleri tatmayı da ihmal etmeyin.
#GastronomiHerkesin sevdiği ürünlerden birisi patatestir. Bu lezzetli sebzeden çok sayıda yemek çıktığı bilinmektedir. Durum böyle olunca neredeyse herkesin patatesle alakalı bir yemeğe karşı çok ilgisi olduğu görülmektedir. Patates nasıl haşlanır? Patates suda kaç dakika haşlanır, haşlarken kapak kapatılır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PatatesSoğuk havalar iyiden iyiye kendini gösterirken, bağışıklığımızı güçlendirmek için daha fazla yeme ihtiyacı duyarız. Yazın yediğimiz hafif yiyeceklerin yerini ise kışın yağlı ve ağır yiyecekler alır. Bu da daha fazla kalori ve kilo anlamına geliyor. Şimdi sıralayacağımız basit ipuçlarıyla bu sorunu rahatça ortadan kaldırabilirsiniz. İşte en sevdiğiniz yemekleri kilo almadan yiyebilmenin 7 yolu…
#Sağlıklı YemekUzun hafta sonu tatili için de gidebilirsiniz, koca bir hafta da geçirebilirsiniz. İlk ziyaretinizi kaç günlüğüne yaparsınız bilmem ama yeniden görmek isteyeceğiniz kesin, çünkü bu şehirde şeytan tüyü var. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, matruşka bebekler gibi; içinden sürekli sürprizler çıkarıyor. Hem tanıdık hem farklı, hem yorgun hem hareketli, hem hüzünlü hem eğlenceli, hem çok genç hem tarihin yükünü sırtlanmış... 16 Ağustos’ta başlayacak 24. Saraybosna Film Festivali, ziyaretinizin gerekçesi olabilir mesela. 1995’te Saraybosna kuşatması devam ederken başlatılan festival, bugün Güneydoğu Avrupa bölgesinin önde gelen film festivallerinden biri.
#SaraybosnaHint Okyanusu'nda bulunan Singapur, pek çok adacıkla çevrili bir ülke. Dünyanın en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri olan bu ada ülkesi, bir şehir devleti olması ve kendine özgü şehircilik anlayışı ile dikkat çekiyor. Pek çok kültürün iç içe yaşadığı Singapur'u ziyaret etmek için pek çok neden bulunuyor. İşte Singapur'a gitmek için nedenler...
#Singapur'a Gitmek İçin NedenlerLeziz bifteklerden enerji alıp, tango dolu bir hafta sonu yaşamak, tarihi kafelerde soluklanmak için kuşkusuz ideal seçim Buenos Aires. Yazı yaşayan şehirde şubatın sürprizi ay boyunca, her hafta sonu düzenlenen karnavallar. Şehrin Latin kültürü, yüzyıllar boyunca Avrupalı göçmenlerce yeniden biçimlendirilmiş. Şimdilerde modernizm hızla öne çıkıyor. Az bilinen süper kulüpler, para basan sanat galerileri, pırıltılı butiklerle zarafet ve kalite yükselişe geçmiş durumda. Buenos Aires’i böylesine çekici kılan da modern karakterinde geçmişin izlerini taşıması.
Yarım kilo kadar patatesin kabuklarını soyun ve derin bir sos tenceresinin içine irice doğrayın. Üzerini geçecek kadar su koyup patatesleri haşlayın. Bir adet soğanı yemeklik doğrayın. Tavayı ocağa alıp ısıtın. Isınınca 1 yemek kaşığı zeytinyağı, doğradığınız soğanları ekleyin ve 4—5 dakika kavurun. Kavrulmuş soğanın üzerine 1 yemek kaşığı salça ekleyip karıştırın. 2-3 dakika daha kavurun ve tavayı ocaktan alın. Haşladığınız patateslerin suyunu süzün, üzerlerine soğanlı ve salçalı karışımı, 1 çay kaşığı yenibahar, tuz, karabiber ve 200 gram ( 1 su bardağı kadar ) rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip çırpıcı yardımıyla ezin. 1 küçük paket yaklaşık 200 mililitre kremayı bir kasenin içine aktarın. 1 adet yufkayı tezgaha serin. Üzerine fırça yardımıyla kremayı sürün ve hazırladığınız iç malzemesinin üçte birini yufkanın üzerine yayın. Daha sonra kalan 2 yufka içinde aynı işlemleri tekrarlayın. Yufkaların sağ ve soldaki oval kısımlarını hafifçe içeriye doğru katlayıp boyunu eşitleyin ve rulo halinde sarın. Fırın tepsisini yağlayın. Hazırladığınız rulo böreği ortadan ikiye kesin ve tepsiye alın. Üzerine fırça yardımıyla bir adet çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
#YemekSıcakların etkisiyle İsparta’da gül hasatı bu yıl erken başladı. Bir ay boyunca bahçeler renklenecek, imbikler kaynayacak, her yer gül kokacak. Hasat döneminde antik Psidia’nın ve gülcülüğün başkenti Yalvaç’a yapacağınız gezide bu geleneğe ve beş bin yıllık tarihe tanıklık edebilirsiniz.