Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığındaki ekip, Likya-Karya sınır bölgesinin tarihini yeniden yazdıracak 2 bin 100 yıllık yazıt buldu. Prof. Dr. Onur, "Bu yazıt o bölgedeki tarihi bilgilerimizi değiştirecek, bütün Likya ve Karya ilişkisini yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek." dedi.
#MuğlaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Onur başkanlığındaki ekip, Likya-Karya sınır bölgesinin tarihini yeniden yazdıracak 2 bin 100 yıllık yazıt buldu. Prof. Dr. Onur, "Bu yazıt o bölgedeki tarihi bilgilerimizi değiştirecek, bütün Likya ve Karya ilişkisini yeniden gözden geçirmemizi gerektirecek." dedi.
#Prof. Dr. Fatih OnurSİDYMA Antik Kenti yakınlarında, üzerinde eski Yunanca 'Bu yapı, yabancılar için bir liman, hastalar içinse bir tedavi yeridir. Merhamet o hasta düşen kimselere' yazan, 1500 yıllık yazıt bulundu. Yazıtın, Hristiyanlık döneminden hastaneye ait olduğunu belirten araştırma görevlisi Fatma Avcu, "Yazıtın nereden getirildiği belli olmadığı için arkeolojik olarak bir kalıntıya ulaşamadık" dedi.
#AntalyaANTALYA Patara Antik Kenti’nde 1993 yılında çıkan bir yangından sonra 46 bloğu gün yüzüne çıkarılan, daha sonra yapılan detaylı kazı çalışmalarıyla blok sayısı 59’a yükselen Patara Yol Anıtı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile yeniden ayağa kaldırılarak UNESCO Dünya Kültür Belleği Listesi için aday gösterilecek.
#ANTALYAYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUGöbeklitepe’ye 69 bin TL karşılığı ‘ağlama turu’ düzenlendiğine ilişkin haberler, ömrünü arkeoloji bilimine adayan Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ı isyan ettirdi. Prof. Dr. Işık, “Şifa arıyorsanız o şifa Göbeklitepe taşlarında var olduğuna inandığınız enerjide falan değil, psikiyatristlerde” diye tepki gösterdi.
#GöbeklitepeTlos Antik Kenti, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan etkileyici tarihi yerler arasında. Likya Bölgesi olarak bilinen coğrafyanın en eski yerleşim alanlarından Tlos'a dair Tlos Antik Kenti nerede? Tlos Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detaylarıyla yazımızda.
#Tlos Antik KentiBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#HürriyetArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaDoğa kış uykusundan uyanmaya, baharın kokusu etrafta hissedilmeye başladı. Büyük şehirlerde henüz farkında olmasak da cemreler düştü, dallara su yürüdü ve ağaçlar çiçeklendi. Uzman jürimize yurtiçinde baharı en güzel nerelerde karşılayabileceğimizi sorduk; birbirinden cazip 10 öneri aldık.
#SeyahatDışarıda gürül gürül akan bir bahar var ve evde oturmak gittikçe zorlaşıyor. Hal böyle olunca ‘tatil’ dediğimizde, sosyal mesafenin rahatlıkla korunabileceği açık hava aktiviteleri geliyor akla. Neyse ki bizler çok şanslıyız, yaşadığımız bu eşsiz coğrafyada, isteyene tarih ve doğayı birleştiren antik yollar, isteyene oksijeni bol günübirlik rotalar var. Üstelik önerdiğimiz yürüyüş yollarının hepsi işaretli. Yani rehbere ihtiyacımız olmadan, işaretleri takip ederek parkuru tamamlayabileceğimiz, Türkiye’nin en güzel rotaları. Sözün kısası, şimdi güzel yürüyüşlere çıkmanın tam zamanı…
#GazetehaberleriGeçtiğimiz hafta çok ama çok özel bir yolculuk yaptım. Antik dönemde Likya’nın dünyaya açılan kapısı olarak nitelenen kentteydim. Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da harikalarından biri olarak kabul edilen bir şahaneliğe bir yolculuktu bu. Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye’nin “2020 Turizm Yılı” teması olarak ilan edilen, Likya Birliği’nin başkenti güzeller güzeli Patara Antik Kenti’ndeydim. Yaşam izlerinin -şimdilik- milattan 4 bin yıl öncesine kadar dayandığı, ancak M.Ö. 8.binyıla iz veren bulguların olduğu ve kalıntıların M.S.14. yüzyıla kadar kesintisiz olarak takip edilebildiği Patara Antik Kenti’nde…Üzerinde yaşayıp, nefes aldığımız bu kadim topraklarda medeniyet sürmüş bir uygarlığın başşehrinde, Likya Birliği ve Eyaleti'nin kalbinde, geçmişe yolculuktu bu. Büyüleyici ve şaşırtıcıydı elbette…
#HürriyetÖmrünü Likya’yı dünyaya anlatmaya adayan Prof. Dr. Havva İşkan Işık için arkeoloji sevgi, Patara ise aşk. Tarihi, kültürü, Antalya’yı konuştuğumuz İşkan, en büyük hayalinin Patara’daki antik Deniz Feneri’nin ışığının yeniden parladığını görebilmek olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Havva İşkan IşıkPatara Antik Kenti'ni geçen hafta tekrar görme fırsatım oldu. Bu gezi Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fahri Işık ve Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın Patara Antik Kenti'ne olan aşk dolu sözlerinin ışığında bir keşif oldu benim için. Bir antik kenti, kendi çocuğu gibi anlatan birinden dinlemek o kentin önemini, neden korumamız gerektiğini de yüreğimize çok güzel işliyor.
#Patara-Antik-Kenti‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariBunaltıcı sıcaklar topraklarımızı terk etti, ormanlar yeni renklerine büründü, sahil kasabaları, antik kentler ekim yağmurlarıyla yıkanıp sonbahara hazırlandı. Hazan zamanı yollara düşmeyi sevenler için herbiri farklı keşif alternatifleri sunuyor. Seyahat yazarları Mehmet Yaşin, Reyan Tuvi, Saffet Emre Tonguç ve Fatih Türkmenoğlu en sevdikleri sonbahar mekanlarını yazdı.
Xanthos Nehri, yani bugünkü Eşen Çayı boyunca uzanan yol üzerinde, Likyalılar’ın görkemli kentleri sıralanıyor. Konumları, mezarları ve ilginç tarihleriyle, birçoğu bakir bir doğanın içinde olan ve henüz tam kazılmamış Likya harabelerini görmek, doyurucu ve heyecan verici bir deneyim. Şafak sökerken yattığım çardaktan doğruluyorum. İnsan, gece karanlığında vardığı bir yerde sabah gözünü açtığı ilk an garip oluyor.