Yeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıGerçek bal donar mı sorusu, bal satın almak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan ham balın, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriğinin tüm doğallığıyla korunduğunu belirtiyor. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirArtık kışın da tükettiğimiz bir ürün olsa da özellikle bu mevsimde sıcaklarla baş etmenin en leziz yolu, güzel bir dondurma... Bu hafta şefler, gastronomi ve seyahat yazarlarından oluşan jürimize en sevdikleri dondurmacıları sorduk. Listemizde sade ve çikolatalı gibi klasiklerin yanı sıra özel tatlar da var.
#GazetehaberleriHam bal; kovandan alındığı haliyle tüketime sunulan, pastörizasyon ve filtrasyon işlemlerine tabi tutulmamış, balın en doğal halidir. Pastörizasyon, yani yüksek sıcaklıklara (65-80 °C) ısıtma işlemi, balın içerisindeki enzimlerin, fenolik ve flavonoid yapıdaki değerli bileşenlerin azalmasına ve etkilerini kaybetmesine neden olur.
#Ham BalHer bireyin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, sağlıklı bir yaşam için gerekliliktir. Beslenmenin ve yaşam tarzının gebelik üzerine etkileri günümüzde net olarak bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gebe olan kadınlar ve gebelik planlayan çiftler için beslenme daha da önemlidir. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri de beslenme şeklidir. Aşağıda kısırlık problemi olan ya da tüp bebek tedavisi gören hastalarının bilmesi gereken beslenmeyle ilgili ipuçlarından bahsedeceğim.
#Tüp BebekBal arıları, bitkilerdeki nektarı ya da bitki üzerinde beslenen bazı böceklerin salgılarını toplayarak doğal bir tatlandırıcı olan balı üretirler. Salgı balı ve çiçek balı olarak ikiye ayrılan balın renk, aroma, besin bileşimi gibi özellikleri yörenin bitki örtüsüne göre değişiklik gösterir.
#BalRamazan ayı boyunca doğru beslenme ile bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çeken Beslenme Uzmanı Dilara Koçak “Oruç sırasında uzun süre aç ve susuz kalan vücudun doyurucu olduğu kadar bağışıklık sitemini güçlendiren besleyici gıdalara da ihtiyacı var. Bal geleneklerimizde sahur öğününün gözde besinlerinden biri... Doğal enerji kaynağı olmasının yanı sıra vitamin, mineral, antioksidan içeriğiyle gün içinde destek sağlıyor. Ayrıca son dönemlerde hepimiz için çok daha önemli olan bağışıklık sistemi için de oldukça değerli” dedi.
#Ham Balİlk 6 ay sadece anne sütü alarak büyüme ve gelişimini normal tamamlayan bebek için altı aydan önce ek besine başlamaya gerek yoktur. Fakat bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık anne sütü yeterli gelmez. Dolayısıyla 6. aydan sonra bebeğinizi emzirirken aynı zamanda da ek besinlere alıştırmaya başlamanız gerekir.
#BebekDermokozmetik sektörünün gelişmesiyle cilt sorunları için önerilen ürünlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bununla birlikte, kimi zaman tüketicileri maddi olarak zorlamayan doğal çözümler daha iyi sonuçlar sağlayabiliyor. Bal maskesi yapımı ve faydaları hakkında merak edilen tüm detayları hazırladık.
#Bal Maskesi Ne İşe Yarar?Çocuk sahibi olmak isteyenlere kötü bir haberimiz var. Araştırmalar son 30 yıldır sperm ile yumurtanın bir araya gelme ve embriyon geliştirme ihtimalinin azaldığına işaret ediyor. Çünkü sperm sayısı her geçen gün azalıyor. Farklı 138 çalışmanın sonuçlarına göre sperm hücre sayısı 91.6 milyon/ml’den, 39.3 milyon/ml’ye düştü. Üroloji uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Bu düşme değil çakılma” diyor.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü’ne göre erkeklerde sperm sayısı son 30 yılda ciddi bir oranda düştü. Sperm sayıları 60 milyondan 15 milyona indi. Toplam 50 çalışmanın sonuçlarına göre, Avrupa kıtasında 1985-2010 yılları arasında sperm hücresinde düşüş oranının yüzde 39 olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Tarım ilaçları, stres, kilo ve radyasyon erkeklerde sperm sayısını azaltıyor” dedi.
#Sağlıklı Sperm İçin Ne YapmalıBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek BesinODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilimsel söyleşilerinden oluşan ‘Bilim Kafe’ etkinliğinde, Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop, ‘Mutfakta bilim mi olurmuş?’ başlıklı konuşmasıyla gıda maddeleri ve mutfak deneyimleri hakkında bilgiler verdi. İnsanlığın ilk mutfak kültürünün oluştuğu Mezopotamya'da yer alan Mardin'deki etkinliğe bilim meraklıları katıldı.
#ODTÜHacı Hasan Fehmi Özsüt Muhallebicisi ve Boris’in Yeri, İstanbul’da geleneği sürdüren kahvaltı salonlarından ikisi. Acaba neden azınlıktalar? Neden tarihi yerlerin çoğu kapandı ya da yeni kuşaklar kaliteyi koruyamadı? Bu tartışmayı sonraya saklayıp yediklerimizi anlatayım...
#Hacı Hasan Fehmi ÖzsütBebek beslenmesi tüm ebeveynlerin hassas noktası. Anne karnındaki yolculuğunun başlamasından 2 yaşa kadar geçen 1000 günlük süreç bebeğinizin tüm yaşamı boyunca sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması, kronik hastalıklardan korunma ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için oldukça önemlidir. İşte bu doğrultuda bebeğinizin beslenmesinde yer vermeniz ve kaçınmanız gereken gıdalara dikkat etmeniz halinde bebeğinize sağlıklı bir gelecek sunmuş olursunuz.
#Bebek BeslenmesiTüketicilerin alışverişlerinde yanılmasını en aza indirmek için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etiketlerde kullanılabilecek tanımları ve yasakları açıklayan rehber hazırladı. Rehbere göre, etiketlerde ‘gerçek’ veya ‘hakiki’ ifadeleri kesinlikle yer alamaz. Geleneksel ifadesini kullanabilmek içinse 30 yıl şartı var.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıGıda mühendisi Aslı Elif Tanuğur, sık sık hastalanan çocuğunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için araştırmalar yaparken bir çiftçiyle anlaşıp çocuğu için propolis ürettirmeye başladı. Ardından 2013 yılında çalıştığı firmadan ayrılıp Türkiye’de sözleşmeli arıcılık yöntemiyle propolis üretmek üzere İTÜ Teknokent’te kendi firması BEE’O’yu kurdu. 2016’da 3 ton propolis ürün üreten ve 1.3 milyon TL ciro elde eden BEE’O’nun hedefi bu yıl 5 ton propolisli ürün satışı gerçekleştirip, 1.2 milyon Euro’luk satışa ulaşmak.
#ArıSesli yürüyüş uygulamamız Piri’nin kayıtları için geçen hafta Paris’teydim. Paris’i anlatırken aklıma hep Napolyon Bonopart’ın “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” sözü geldi. İstanbul’u ne kadar özlediğimi fark ettim. Size baharın daha da güzelleştirdiği şehrimin sevdiğim bir semtini anlatmaya karar verdim: Cihangir... İşte size İstanbul'un gözde semti Cihangir gezi rehberi...
#Seyahat