Pandeminin etkilerini henüz üzerinden atamayan dünya, iklim kriziyle birlikte virüslerin getirdiği tehdidi bu kez ıskalamak istemiyor. Öne çıkan beş virüs, Avrupa’yı da tedirgin edince Türkiye bilimsel yatırımların radarına girdi. Almanya ve ABD’den ortak çalışma teklifleri aldıklarını belirten enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Anadolu’da birçok ülkeden araştırmacı var. Avrupa alarmda ve bunun için bize geliyor. Bilim insanımız var, para sorunu yok. Türkiye virüs aşıları ve ilaçlarının Ar-Ge merkezi olabilir” dedi.
#Pandemi“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#KoronavirüsRemziye Hisar merak edilen isimlerden biri oldu. Özel günlerde doodle hazırlayan Google, 13 Aralık’ta Remziye Hisar’a özel doodle’ı yayınladı. Remziye Hisar'ın görselinin yer aldığı tasarım ana sayfaya taşındı. Bu gelişmenin ardından Remziye Hisar’ın buluşları, akademik çalışmaları merak edilmeye başlandı. Peki, Remziye Hisar kimdir? İşte merak edilenler
#Remziye HisarPortekiz'de bazı akademisyen, bilim merkezleri ve şirketlerin iş birliğinde yürütülen çalışmalarda, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) etkisizleştirdiği öne sürülen ilk maskenin geliştirildiği bildirildi. Su geçirmezlik ve tekrar kullanılma özellikleri olan, farklı katmanları birleştiren teknik bir kumaşla geliştirilen maskenin MO adlı Portekiz markası tarafından tüm dünyaya satılmaya başlandığı bilgisi paylaşıldı.
#KoronavirüsDünyada 600 bin kişinin hayatını kaybettiği korona salgını, zahmetli bir muhasebe istiyor. İnsanların doğaya verdikleri zararla salgınlar arasında nasıl bir bağ var? Siyasete etkisi ne olacak, sosyal ilişkilerimiz nasıl şekillenecek? Yoksa yeni hastalıklar kapıda mı? Pandemi tarihçisi Doç. Dr. Nükhet Varlık’a sorduk.
#PandemiYasmina Reza, ‘Babil’ romanında orta sınıftan insanların karmaşık ilişkilerini, mutsuzluklarını, varoluşun trajikomiğini absürd bir cinayet hikâyesi etrafında anlatıyor. Gerçeği trajik ve saçmanın karanlık dansından çıkaran Reza, hedefi bir kez daha tutturmuş. ‘Babil’, keyifle okunacak bir roman.
#BabilSosyal medyada bir kullanıcı corona virüsünüm Pasteur Enstitüsü tarafından üretildiğini iddia etti. Pasteur Enstitüsünde görevli araştırmacı Olivier Schwartz, Le Monde gazetesine açıklama yaparak, ortaya atılan iddiaları yalanladı.Kısa sürede binlerce kişi tarafından izlenen video ardından Pasteur Enstitüsü’nün konumu gündeme geldi. Peki, Pasteur Enstitüsü nerede?
#Pasteur Enstitüsü NeredeÇin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak hızla dünya ülkelerine yayılan yeni tip corona virüsü nedeniyle, birçok ülke önlemlerini arttırdı. Sıcak gelişmeler devam ederken yeni tip korona virüsü dolayısıyla Çin dışındaki ilk ölüm Filipinler'de görüldü. Ciddi bir hastalık olan ve hayati risk oluşturan corona virüsü nedeniyle Türkiye'de de kırmızı alarm verildi. Peki, Corona virüsü Türkiye'de görüldü mü? Yeni tip corona virüsü tedavisi var mı? İşte, korona virüsünde son durum ve merak edilenler.
#Corona Virüsü Türkiyede Görüldü MüDünyada hızla yaygınlaşan corona virüsüyle ilgili son gelen bilgilere göre ölü sayısı 213’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere dünyada önlemler başlarken corona virüsü tedavisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Şimdiye kadar tedavisi bulunmayan corona virüsü aşısıyla ilgili Pasteur Enstitüsü'nden bilim insanları, coronavirüsü tedavisinde kullanılması adına bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı. Peki corona virüsü nasıl yayılıyor? Corona virüsü aşısı ne zaman bulunacak? İşte, corona virüsü tedavisi var mı sorusunun yanıtını arayanlar için merak edilen bilgiler.
#Corona Virüsü Aşısı Var MıTom Patterson, Mısır'da tatildeyken kusmaya başladığında gıda zehirlenmesi olduğunu sanmıştı. Ama antibiyotiğe dirençli bir bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktığında ancak karısının kararlılığı ve yeni bir tedavi yöntemiyle kurtulabilecekti.
#Antibiyotikİstanbul’un sokak köpekleri, şehir tarihinin hemen her döneminde gündelik hayatın bir parçasıydı. Hem de önemli bir parçası... Kolluk gücü ve çöpçü görevi görüyor; toplum tarafından çok da seviliyorlardı. Yüzyıllar boyu birlikte yaşadığımız sokak köpekleri, gün geldi sürgünlere, itlaflara maruz kaldı. Bir yandan da Osmanlı’da ne kadar güçlü bir kamuoyu olduğunu ortaya çıkardı. Küratör Ekrem Işın, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde süren ‘Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri’ adlı sergiyi anlattı.
#Sokak Köpekleri