Koronavirüsle mücadelede halen tıp dünyasının elindeki en iyi seçenek olan immün plazma konusunda Türkiye'de artık bir sıkıntı yaşanmıyor. Çünkü ülkemizde iyileşen Kovid-19 hastalarından tıbben bağışçı olmaya uygun olanların yüzde 95'i seve seve bağış yapıyor. Günlük ihtiyacın haricinde 5 bin ünite immün plazma, Kızılay'ın Türkiye genelindeki 18 biyobankasında eksi 40 derecedeki özel depolarda saklanıyor ve 3 yıl boyunca da kullanılabiliyor. Dondurulmuş immün plazmaların gönüllü bağışçıdan biyobankaya kadar uzanan yolculuğunun tüm detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı tarafından görüntülendi.
#İstanbulSağlık Bakanı Fahrettin Koca, hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili olarak “Önümüzdeki dönemde sokağa çıkmayla ilgili, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok. Gerektiğinde iller bazında vaka durumuna göre gündeme her zaman gelebilir” dedi.
#HaberKIZILAY Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye'de Kovid-19 hastaları için plazma arayışına gerek kalmadığını söyleyerek 'Stoklarımızda da 3 bin ünite dondurulmuş plazma var. Türkiye, koronavirüs salgınında plazma bağışı konusunda dünyada birinci sırada. Hastalarımızın yüzde 95'i bağış yaptı. Plazmanın para karşılığı satılması kanunen suçtur dedi. Dr. Kınık bir de müjde verdi. Kınık, 'Pasif bağışıklık olarak bilinen hiperimmünglobulin'in endüstriyel üretimine başlayacağız. Yani plazma içinden saflaştırarak elde ettiğimiz antikorlarla 'pasif aşı' üreteceğiz. İlk çalışmalarımızı tamamladık. Artık yeni bir salgın durumunda dahi elimizde yeterli sayıda dondurulmuş plazma ve pasif aşı olacak diye konuştu.
#Kızılay BaşkanıKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye’de koronavirüs(Kovid-19) hastaları için plazma arayışına gerek kalmadığını söyleyerek “Stoklarımızda da 3 bin ünite dondurulmuş plazma var. Türkiye, koronavirüs salgınında plazma bağışı konusunda dünyada birinci sırada. Hastalarımızın yüzde 95’i bağış yaptı. Plazmanın para karşılığı satılması kanunen suçtur" dedi. Dr. Kınık bir de müjde verdi. Kınık, “Pasif bağışıklık olarak bilinen hiperimmünglobulin’in endüstriyel üretimine başlayacağız. Yani plazma içinden saflaştırarak elde ettiğimiz antikorlarla ‘pasif aşı’ üreteceğiz. İlk çalışmalarımızı tamamladık. Artık yeni bir salgın durumunda dahi elimizde yeterli sayıda dondurulmuş plazma ve pasif aşı olacak" diye konuştu.
#İstanbulYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkBiliminsanları, binlerce yıl insan DNA’sında uykuda kalan antik virüslerin, kişi kansere yakalandığında uyanarak kanserli hücrelerle savaştığını keşfetti. İnsan DNA’sının yüzde 8’den fazlasının virüs orijinli olduğunu kaydeden biliminsanları, kansere karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirmeyi umuyor.
#KanserMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye’nin ilk yerli ve milli uçak gemisi olan “Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu’nun” hizmete alınması da deyim yerindeyse çılgın Türklerin tarihi bir başarısıdır. Artık, bizim de denizlerde yüzecek bir uçak gemimiz vardır. Bizim de okyanuslarda Türk milletinin mesajlarını paylaşacak, haklarını savunacak bir gücümüz olacaktır. Mavi vatanda boşuna hesap yapanlar unutmasınlar ki, fıtrat değişmemiş ve aynıdır, zira bu kan yine o kandır. Hakkımızdan vazgeçmeyiz, çünkü hakkımız şerefimizdir" ifadelerini kullandı.
#MHPDünyada paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken, İsveç'ten güzel bir haber geldi. Lund Üniversitesi'nden bilim insanları Strep A enfeksiyonu geçirip iyileşen bir hastanın kanında özel bir antikor keşfetti. Peki bu keşif ne anlama geliyor? Hastalığın seyrini değiştirebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Senegal’in Bes Bi-Le Jour Gazetesinde kaleme aldığı makalesinde, “Hem ikili hem de bölgesel anlamda, Afrika'daki dostlarımızla sürdürülebilir stratejik ilişkiler kurmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
#İletişim BaşkanıKasım ayında yeni rapor edilen hemen hemen tüm enfeksiyonlar, Delta kaynaklıydı. Şimdilerde ise varyant, dominasyonunu Omicron'a devretmiş durumda. Öyle ki ABD’de her 1000 vakadan 1’i Delta varyantını taşıyor. Ama az da olsa Delta bazı ülkelerde yayılımını sürdürüyor. Peki Delta hala insanlık için tehlike arz ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#KoronavirüsAlmanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden tam bir ay sonra Federal Meclis ilk oturumunu yaptı. Tüzük gereği 20’nci yasama dönemindeki ilk oturumu, eski Meclis Başkanı olarak değil ‘en kıdemli’ sıfatıyla 1972 yılından beri milletvekilliği yapan CDU’lu Wolfgang Schaeuble açtı. Seçim sistemi nedeniyle milletvekili sayısı 709’dan 736’ya yükselen ilk oturumda, SPD’li Baerbel Bas, Federal Meclis Başkanı seçildi.
#AlmanyaÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıTHY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı "Başarılı operasyonlar ile ilaç taşımacılığında küresel pazar payımızı da yüzde 7,5'a çıkardık ve aşı taşımacılığında en aktif taşıyıcılar arasında yer aldık" dedi.
#THYGebelerin aşılanmasının temel olarak iki hedefi vardır. Birincisi anne ve fetüsün enfeksiyonların komplikasyonlarından korunmasını sağlamaktır. İkincisi yeni doğanın aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı pasif olarak korunmasını sağlamaktır. Aslında ideal olan kadınların gebe kalmadan önce erişkin aşılama programına uygun olarak aşılanmasıdır. Ancak bazı durumlar için gebelik sırasında da aşılama gereklidir.
#GebelikCumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Türkiye gündemine ilişkin açıklamalar yaptı. Bulut, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşları arasında iki ülkeden biri olarak gösterildiğini belirtirken Merkez Bankası'nın dolar sattığına ilişkin iddiaları da yanıtladı ve "Dolar satılmış olsa bile şu anda kur nedeniyle 13 milyar dolar kar yazıldı" dedi. 2018-2020 yılı arasındaki güçlü ekonomi yönetimi ve enerji alanındaki atılımlar nedeniyle Bulut, Berat Albayrak'a teşekkür edilmesi gerektiğini de kaydetti.
#Yiğit BulutCumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Türkiye gündemine ilişkin açıklamalar yaptı. Bulut, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşları arasında iki ülkeden biri olarak gösterildiğini belirtirken Merkez Bankası'nın dolar sattığına ilişkin iddiaları da yanıtladı ve "Dolar satılmış olsa bile şu anda kur nedeniyle 13 milyar dolar kar yazıldı" dedi. 2018-2020 yılı arasındaki güçlü ekonomi yönetimi ve enerji alanındaki atılımlar nedeniyle Bulut, Berat Albayrak'a teşekkür edilmesi gerektiğini de kaydetti. Rahmetli Başbakan Bülent Ecevit'in "Kemal Derviş bana atılan en büyük kazıktır" dediğini de Yiğit Bulut programda duyurdu.
#Yiğit BulutGörev süresi dolan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya’daki Türk toplumunun geleceğiyle ilgili umutlu konuştu. “Daha şimdiden, insanlarımızın Almanya’da bilimde, sanatta, sporda, ekonomide, siyasette ve birçok alanda önemli başarılara imza attıklarını görüyoruz. Kovid-19 aşı çalışmalarıyla tüm dünyada takdir toplayan BioNTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin başarıları bu anlamda güncel ve iyi bir örnektir” diyen Büyükelçi Aydın, Ankara’ya dönmeden önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Gerhard Schröder Prof. Gregor SchöllenMonoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. Almanya'da uygulanmaya başlayacak olan bu antikor tedavisi salgınla mücadele konusunda büyük umut sağlıyor.
#Monoklonal Antikor‘Varicella zoster’ isimli virüsün neden olduğu zona, şiddetli ağrılara yol açabiliyor. Ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden biri de stres. Peki zona nedir? Sebepleri ve belirtileri nelerdir? Herhangi bir bulaşıcılığı var mıdır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#ZonaBilim dünyası Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın yaptığını iddia ettiği bir açıklamayla çalkalanıyor. İddiaya göre COVID’e yakalanan Prof. Dr. Ovalı kendi geliştirdiği bir antikor kokteyli ile ciğerlerine inen virüsten 72 saatte kurtuldu. İddia haliyle akıllara ‘Aşıya gerek yok mu?’ sorusunu getirirken, sosyal medyada da ‘antikor kokteyli’ esprileri almış başını gidiyor. Şu ana kadar sessizliğini koruyan Prof. Dr. Ovalı ile konuştum. Onun ağzındanmış gibi yazılıp çizilenler karşısında şaşkın. ‘Antikor kokteyli diye bir şey olur mu?’ sorusuna gelince... Uzmanlar bakın nasıl yanıt verdi.
#YAZARÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#ÇOCUKÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
#Dr. Mine Ertan OkumuşPandemi dönemiyle birlikte hayatımıza pek çok yeni kelime girdi. Sağlık Bakanlığı, salgınla birlikte en çok kullanılan kelimelerin daha iyi anlaşılabilmesi için A’dan Z’ye “Kovid-19 sözlüğü” hazırladı.
#KoronavirüsHavacılık sektörü koronavirüs aşısının kullanılabilir hale gelmesini bekliyor. Aşı bütün onayları aldıktan sonra iş nakliye konusuna gelecek. Kargo uçakları aşıyı sipariş veren ülkelere dağıtmak için hazır bekliyor. Kıran kırana bir kargo savaşı başlayacak. Dünyanın en hassas bu gönderisi için en uygun koşulların ayarlanması adına hava kargo şirketleri ciddi çalışmalar yapıyor. Bilim insanları ile ortaklaşa hareket ediyorlar.
#YAZAR