Daha gencim ama ellerim titriyor neden diye merak mı ediyorsunuz? Ergenlik döneminde başlayan, ancak 20’li yaşlardan itibaren kendini daha belirgin bir şekilde gösteren el titremesi, akla ilk olarak Parkinson hastalığını getiriyor. peki genç yaşta el titremesi neyin belirtisi?
#Esansiyel TremorParkinson hastalığı beyinde, hareketin düzenlenmesinde rolü olan dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici karakterde ve sık görülen nörolojik hastalıklardan birisidir. Elli yaşından önce parkinson riski az olmasına rağmen yıllar içinde giderek artmaktadır. Parkinson riskini artıran faktörler, belirtileri, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında Nöroloji Uzman Dr. Aslı Şentürk, merak edilenleri anlattı.
#ParkinsonDünyada 5 milyon, Türkiye’de ise 100 bin civarında Parkinson hastası olduğu düşünülüyor. Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, olabildiğince sağlıklı yaşam sürmek, egzersizi ihmal etmemek, yeterli ve dengeli beslenmekle Parkinson riskinin azaltılabiceğini söyledi. Prof. Dr. Emre ayrıca kahve içen kişilerde Parkinson hastalığı riskinin azaldığını da hatırlattı.
#Parkinsonİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#Sağlık9-12 Temmuz tarihleri arasında 38 dünya liderini başkent Washington'da ağırlamaya hazırlanan ABD başkanı Joe Biden yine ilerleyen yaşı ve sağlık problemleri ile ülke gündeminde...
#BidenKüçük bir şehirde yaşayan 67 yaşındaki Donald Dorff, hareket ve şiddet dolu kabuslarından kurtulma arzusuyla doktora giderken tıpta çığır açacak keşiflerin başlangıç noktası olacağından habersizdi.
#Uyku BozukluğuDr. Hatice Banu Kenar, “Neurofeedback, Türkçe adıyla nöro geribildirim zihinsel sağlığı anlamamıza ve geliştirmemize hattatedavi etmemize yardımcı olan bir yenilik olarak öne çıkmaktadır” dedi. Dr. Hatice Banu Kenar yöntem hakkında bilgiler verdi.
#1Yorgunluk, stres veya çok fazla ekran kullanımından kaynaklı göz seğirmelerine alışığız. Peki ya göz çevresinde yaşanan kasılmalar daha ciddi bir soruna işaret ediyorsa? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, üzerinde durmadığımız bu sorunun ardındaki tehlikeler konusunda uyardı. İşte merak edilenler...
#GözÜrik asit hiperürsemi tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit hiperürsemi değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit hiperürsemi nedir? Ürik asit hiperürsemi değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere ürik asit hiperürsemi hakkında merak edilenleri inceledik.
#Ürik Asit Hiperürsemi NedirKolesterol, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Beyin, kalp, sinir, bağırsak bölümü, karaciğer ve kaslarda yaygın şekilde bulunur. İki ayrı çeşittirler. Bunlar LDL ve HDL olarak iki kısma ayrılır. LDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDizartri, son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz bir terimdir. İnsanların hayatını etkileyen çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle sizde Dizartri hastalığının ne olduğunu öğrenebilir, bu rahatsızlıkla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Dizartri nedir? Nasıl anlaşılır? Afazi, Apraksi ve dizartri terimleri ne anlama gelir detayları ile derledik.
#SözlükDünyada nörolojik hastalıklar en sık rastlanılan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde de pek çok kişide bu rahatsızlıklar görülmektedir. Bu nedenle nörolojik hastalıkların neler olduğu ve belirtileri çok sık araştırılmaktadır. Peki nörolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Nörolojik hastalıklar nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? Sizlere nörolojik hastalıklar hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#Sağlıkİstemsiz meydana gelen seğirmeler, kasılmalar ve kasların kısa süreli olarak kasılı kalması; ellerde, vücutta, bacaklarda, ayaklarda ve boyunda titreme oluşumuna neden olmaktadır. Dünya ve ülkemiz genelinde pek çok insanda meydana gelen fakat sebebi tam olarak bilinmeyen titremeler, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Peki, titreme neden olur, neyin belirtisidir? Kas titremesi ve üşütme titremesi neyin habercisidir detayları ile derledik.
#TütremeApati yani ilgisizlik, günlük aktivitelerde ilgi, motivasyon veya zevk kaybı ile karakterize kayıtsız ruh hali durumudur. Kronik anlamda ilgisizlik yaşlanmanın veya yaşamın sağlıklı bir parçası değildir ve Alzheimer, Parkinson ve şizofreni gibi birçok nörolojik ve psikiyatrik duruma atfedilebilir. Peki, Apati tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Apati Nedir?İnsanların başına gelebilecek olan birçok hastalık vardır. Bu hastalıkların tedavisi için öncelikle nedenlerin bilinmesi lazımdır. Nedenleri bilinen bir hastalığın belirtilerine bakarak tedavi yöntemleri belirlenebilir. Sizler için Tremor nedir ve neden olur? Tremor belirtileri, tanısı ve tedavisi nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Tremor Nedir Ve Neden Olur?Bilim insanları Covid önlemleri hafifletildikçe, özel eğitilmiş köpeklerin virüsün yayılmasını önleyici tedbirlerden biri olarak gündeme gelebileceğini söylüyor. Köpekler havaalanlarında ya da büyük kalabalıkların katıldığı etkinliklerde faydalı olabilir.
#Dünyaİnsanları etkileyen çok sayıda hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklardan bazıları kişinin tüm yapısını bozmakla birlikte davranış bozukluklarına yol açmaktadır. Sizler için psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz çeşitleri ve nedenleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Psikoz Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?KOVİD-19 her zaman herkeste farklı seyir gösterebilen bir enfeksiyon ama genelde hastalığın süresi iki, bilemediniz üç hafta ile sınırlı.Eğer herhangi bir nedenle hastalıkta ağırlaşmaya yol açabilecek ilave bir sorun ortaya çıkmaz ise çoğu vakada iyileşme 2-3 haftada tamamlanıyor.Ne var ki, yeni bazı gözlemler beklenenden daha çok olguda Kovid-19’da iyileşme sürecinin haftaları, hatta ayları bile bulabileceğine işaret ediyor.***Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, “Kovid-19 beynimizi çok seviyor” dedi ve şunları anlattı
#İzmirHıçkırık, diyaframın istemsiz kasılmasıdır ve çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilmiş olsa da genellikle zararlı değildir. Ancak uzun süren hıçkırıklar bazen beyin ve kalp rahatsızlıklarının bir semptomu olarak karşımıza çıkabilir. Peki, hıçkırık neden olur? Merak edilenler haberimizde...
#Hıçkırık Nasıl Geçer?