Plastiklerin sağlık üzerindeki zararları uzun süredir tartışılan bir konu. Yeni bir araştırma, bu sorunları daha da belirginleştirdi. Avusturya'da yapılan ve bilim dünyasında endişeye yol açan bu çalışmada, plastik şişelerden su ve diğer içeceklerin tüketilmesinin tansiyonu yükseltebileceği ortaya kondu. Araştırma ayrıca, plastiklere alternatif olarak önerilen cam şişelerde de benzer etkilere rastladı. Peki, plastikler tansiyonu nasıl etkiliyor? Plastik yerine kullanılması gereken güvenli alternatifler neler?
#SağlıkTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanGüneş patlaması son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini alıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya üzerinden güneşin güney yüzeyinde meydana gelen patlamalar ve bunların olası sonuçları hakkında bilgi verdi. Gerçekleşen bu olayın ardından "Güneş patlamasının etkileri nelerdir ve hangi ülkeleri etkiler?" sorusunu gündeme getirdi. 10 Mayıs'ta gerçekleşen bu şiddetli Güneş patlamasının ardından NASA, olaya ait fotoğrafları yayınladı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde büyük bir jeomanyetik fırtına tespit etti. Bu fırtınanın elektronik cihazlar ve elektrik şebekeleri üzerinde kesintilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu. Güneş patlamaları, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen ani enerji ve parçacık salınımı olaylarıdır ve bu süreç, güneş lekeleri ile manyetik alan çizgilerinin etkileşimlerinden kaynaklanarak güneş döngüsünün bir parçası olarak görülür. Peki, Güneş patlaması olursa ne olur, elektrikler kesilir mi, internet gider mi?
#Güneş Patlaması 2024Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron Hızlandırıcı“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikSaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriMilli imkanlarla geliştirilen Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi, yeni bir atış testini daha başarıyla tamamladı. AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR, hedefini tam ortasından vurdu. Sosyal medya hesabından görüntüleri paylaşan BAYKAR Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 'Türk Havacılığının altın çağı' notunu düştü.
#BAYKARYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Türkiye’de Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) ALICE deneyine kabul edilen tek üniversite oldu. YTÜ öğrencileri, ALICE deneyinde çalışarak evrenin başlangıcını bulmaya çalışacak ve CERN’e giderek deney üstünde birebir çalışabilecek.
#ALICEAntik Mısır dönemine ait Giza Piramitleri, yaklaşık 4.500 yıldır insanlığı büyülüyor. Her biri binlerce kilo ağırlığındaki milyonlarca taş blokla inşa edilmiş olan bu dev yapıların gizemleri bugün bile tam olarak aydınlatılabilmiş değil. Dahası bilim insanlarının her keşfi yeni soruları beraberinde getiriyor. İşte ayrıntılar...
#Mısır Piramitleriİstanbul'da hava kirliliğinin kış aylarıyla birlikte arttığın belirten uzmanlar uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros, Kadıköy-Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane'de hava kirliliğinin yoğun olduğunu belirtti. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ise hava kirliliği ile birlikte ilk etkilenen organların kalp ve akciğer sistemi olduğunun altını çizdi.
#İstanbulFizik uzmanı Dr. Melvin Vopson kaleme aldığı makalede ve yayımladığı YouTube videosunda katı, sıvı ve gaz halleriyle bildiğimiz, dördüncü halini plazma olarak öğrendiğimiz maddenin beşinci halinin ‘bilgi’ olabileceğini anlatıyor. Vopson’un teorisi kanıtlanabilirse, fiziğin biyoloji, atomik fizik ve kozmoloji gibi dallarında yeni ve önemli açılımlar gerçekleşebilir.
#Umut Fırat Eroğlu18 yaşındaki Efe Zaladin, Stanford Üniversitesi’ne tam burslu kabul edildi. Eğitim hayatı boyunca yaklaşık 10 milyon liralık burstan faydalanacak olan Efe, bu başarıya sınıfın en arka sırasında oturarak ulaştı. Onu farklı kılan ve Stanford’a götüren ise arka sırada dersi kaynatmak yerine okuduğu kitaplar ve yaptığı ders dışı çalışmalar oldu.
#Efe ZaladinBiliminsanları ‘retronedensellik’ hipoteziyle, atom altı parçacık düzeyinde geleceğin geçmişe etki edebileceği fikrini formüller ve deneylerle somutlaştırmaya giderek daha fazla yaklaşıyor. Peki, parçacıkların zamanla çokboyutlu ilişkisi keşfedilince insanlığa ne faydası olacak?
#RetronedensellikABD'de 1976 yılında yaşanan korkunç cinayet tam 47 yıl sonra DNA teknolojisindeki gelişmeler sayesinde aydınlatıldı. Öldürülen genç kızın ağabeyi, senelerdir aradıkları cevaplara ulaştıklarını ama yine de iç huzuruna kavuşamadıklarını söyledi. Peki ama neden?
#ABDAllojenik hücreler, laboratuvar ortamında çoğaltılarak ve yenidoğanın sünnet derisinden elde edilen kök hücrelerin (yani fibroblastların) kişinin istenilen bölgesine enjekte edilmesiyle yapılır. Diğer otolog kök hücre tedavilerinde olduğu gibi, allojenik hücrelerdeki fibroblastlar numune dokusundan elde edilir.
#Fibroblast