İHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2024 12:45
Kocaeli'de yaşayan lise öğrencisi Baran Ekin Canpolat, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu CERN'in düzenlediği kampa kabul edildi. Canpolat, CERN’de bilim insanlarının yapacağı deneylerde yer alacak.
Kocaeli Kartepe Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi olan Baran Ekin Canpolat, İsviçre'de bulunan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) düzenlediği kampa katılabilmek için 3 yıl boyunca çalıştı. Dünya genelinde 650 öğrencinin başvurduğu ve 60 öğrencinin kabul gördüğü ‘CERN Solvay Student Camp’a tam burslu olarak kabul edilen Canpolat, parçacık fiziği ve programlama alanında çalışan bilim insanları tarafından verilen derslere katılacak. Türkiye’den seçilen tek öğrenci olan Canpolat, 26 Mayıs'ta İsviçre'ye gidecek ve bir hafta boyunca çalışmalarda yer alacak. Emeğinin karşılığını aldığını dile getiren Canpolat, şunları söyledi:
PARÇACIK FİZİĞİ KANSER TEŞHİSİNDE ÖNEMLİ
“CERN’deki bilim insanlarından stem, mühendislik, fizik ve atom altı parçacıkları hakkında bilgi alacağım. Hedefim tıp fakültesi ve bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. 'CERN ile tıpı nasıl ilişkilendirdin?' diye soracak olursanız eğer, atom altı parçacıklar ve parçacık fiziği kanser teşhislerinde önemli etken. CERN'deki deneylerde bunları gözlemleyip ülkeme geldiğim zaman bu deneyimlerimi gelecekte kullanmayı hedefliyorum.”
‘HİÇBİR ŞEY İMKANSIZ DEĞİL’
Okulun fizik öğretmeni Duygu Güney ise, " Baran bu sayede birçok öğrenciye ilham oldu. Çünkü hiçbir şey imkânsız değil, istedikten sonra hayallerimize ulaşmanın, isteklerimizi gerçekleştirebilmenin çok kolay olduğunu, sadece bunun için çaba sarf etmemiz gerektiğini görmüş olduk. Baran'ın gözlemleri ve deneyimleriyle dünyaya çok daha farklı gözle bakacağına eminiz” dedi.