Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#UzmanlarLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSÖzellikle birçok farklı sınavda çıkan en önemli dilbilgisi yapıları arasında paragrafta anlam gelmektedir. O yüzden öğrencilerin mutlaka bilmesi ve öğrenmesi gerektiği konular içerisinde yer alıyor. Peki Paragrafta anlam nedir detayları ile sizler için derledik.
#EğitimZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSAdrese dayalı lise sorgulama ekranı, 2021 LGS kapsamında ter döken pek çok öğrenci için kritik bir önem arz ediyor. Öğrencilerin LGS tercihleri kapsamında muhakkak yer vereceği adrese dayalı liseler, ikametin en yakınındaki okulu ifade edecek. Peki, MEB tarafından adrese dayalı lise sorgulama 2021 ekranı ne zaman açılacak?
#Adrese DayalıLGS sözel soruları, MEB internet sitesi üzerinden yayımlandı. Toplam 50 soruya 75 dakika içerisinde yanıt veren öğrenciler, sınavın ardından sözel bölüm içerisindeki Türkçe, İnkilap, Din Kültürü, İngilizce sorularını araştırmaya başladı. İlk oturum içerisinde yer alan LGS sözel sınavı için cevap anahtarı da kitapçığın en altında yer buldu. İşte, LGS 2021 soruları hakkında detaylı bilgiler
#LgsGeçen martta uzaktan eğitime geçilince LGS ve YSK’de sadece ilk dönem soruları sorulmuştu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl merkezi sınavlarda öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı. Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları öğretmenleri, öğrencilere pandemi döneminde sınavlara iyi hazırlanmaları için şu tavsiyeleri verdi:
#LGSGeçen martta uzaktan eğitime geçilince LGS ve YSK’de sadece ilk dönem soruları sorulmuştu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl merkezi sınavlarda öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olacağını açıkladı. Bahçeşehir ve Uğur Koleji öğretmenleri, öğrencilere pandemi döneminde sınavlara iyi hazırlanmaları için şu tavsiyeleri verdi:
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 Haziran'a ertelenen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için mayıs ayı örnek soru kitapçığını yayımladı. LGS'ye girecek öğrenciler için her ay düzenlenen örnek soru kitapçıkları, birinci dönem müfredatı ve kazanımları doğrultusunda hazırlanıyor. Peki, sınava son bir ay kala eğitimciler bu soruları nasıl yorumladı? Öğrenciler için hangi uyarılarda bulundu? Sınava hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Bilfen İlköğretim Kurumları Bölüm Başkanları her branş için ayrı ayrı değerlendirme yaptı ve sınava hazırlanan öğrencilere önerilerde bulundu. İşte ders ders LGS tavsiyeleri:
#LgsMilyonlarca orta öğretim öğrencisi ve velilerin beklediği LGS için sayılı günler kaldı. MEB’in yayımladığı örnek sorular ile sınavdaki başarısını artırmak isteyen öğrenciler tüm derslerdeki çalışmalarına son hızla devam ediyor. Bilfen İlköğretim Kurumlarının bölüm başkanları son virajda hızını artıran öğrenciler için LGS örnek sorularını ders ders yorumladı.
#LgsUzmanlar, Alan Yeterlilik Testleri’ni (AYT) yorumladı. Öğrencilerden alınan bilgilere göre soruları ve konuları değerlendiren uzmanlar, matematikte yoruma dayalı soruların yer aldığını belirtti. Kimya testinde geçen yıla göre adayları zorlayacak sorular var. Edebiyat hem bilgiyi hem yorumu ölçtü. Coğrafyada yoruma dayalı sorular ön plana çıkarken, testlerde müfredat dışı soruya rastlanmadı.
#AYTYKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi eğitim kurumlarının uzmanları yorumladı: Türkçe’de benzer şıklara sahip birçok soru dikkat çekerken, matematikte yorum becerileri sorgulandı. Fen ve sosyal bilimler testleri ise ortalama bir aday için yapılabilir düzeyde.
#YKSLiselere Geçiş Sınavı için geri sayım başladı. 1 Haziran’da 8’inci sınıf öğrencileri iyi bir lise için yarışacak. Stresini yenenler, soru çözme taktiklerini iyi bilenler, doğru anlayıp yorumlayanlar kazançlı çıkacak. Üç günlük yazı dizisinde uzmanlardan ders ders tüyolar aldık. İşte başarıya giden yol haritası:
#GazetehaberleriLYS maratonunun son oturumu LYS-3’ü (Edebiyat-Coğrafya) uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sorular müfredata uygun ve öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzdaydı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları öne çıkan konulardandı. İşte uzmanların yorumları:
#LYSTEOG sınavının tamamlanmasının ardından uzman yorumları gelmeye başladı. Türkiye genelinde birçok ilde, milyonlarca öğrencinin katılım sağladığı TEOG sınavı, uzmanların öğrencilerden aldığı duyumlar aracılığıyla yorumlandı. TEOG uzmanlarının aldığı yorumlara göre Türkçe öğrencileri pek zorlamazken, Matematik öğrenciler tarafından zor bulundu. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı da öğrenciler için kolay geçen bir sınav oldu. İşte, TEOG uzman yorumları hakkında detaylı bilgiler
#TEOGOrtaokul 8’inci sınıfa giden 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarıştığı TEOG maratonunun ilk günü bitti. Öğrenciler Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde her testten 20’şer soru yanıtladı. Uzmanlar, ilk gün sınavında yer alan soruların genel olarak beklendiği gibi olduğunu söyleyerek, “Çalışan emeğinin karşılığını alacak” dedi.
#TEOGOrtaokul son sınıf öğrencileri, bu yıl ilk kez düzenlenen Merkezi Sistem Ortak Sınavı’nda ter döktüler; din, Türkçe ve matematik sorularını yanıtladılar. Hürriyet için soruları değerlendiren uzmanlara göre, Türkçe ve matematik soruları her küçüğün yapabileceği düzeyde, din kültürü soruları ise hayli zorlayıcıydı...
#Türkçe