Güncelleme Tarihi:
23-24 Kasım’daki birinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına bu yıl 1 milyon 190 bin 826 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi katılacak. Öğrenciler iki günde altı dersten sınava girecek.
Hürriyet, kritik öneme sahip bu son günlerde, iyi bir liseye girmek için yarışan adayların yanında olacak. Tonguç Akademi ve Bilfen Eğitim Kurumları hocalarının desteğiyle, üç gün sürecek bu yazı dizimizde, ders ders, soru çözme taktikleri verilecek. Sınavın ilk gününde yapılacak Türkçe ve din kültürü testleri için ‘tüyoları’ derledik...
EN ÇOK YAPILAN HATALAR
TEOG sınavlarında öğrencilerin en çok yaptıkları iki hata ve bunları yapmamak için uzmanların onlara önerileri şöyle:
“Bu soru gelecekte ne işime yarayacak diye düşünmek, soruya değer vermemek” hata yaptırıyor. Bunun, en azından iyi bir okula girmek için gerektiği düşünülmeli.
Kolay soru az puan, zor soru çok puan diye düşünülerek, zor sorularda fazla zaman kaybedilebiliyor. Unutmayın, TEOG’da her soru eşit değerde ve önemde.
TÜRKÇE
Sözcükte anlam: “Hangisi mecaz, hangisi gerçek anlamdadır” soruları mutlaka geliyor. Deyimler ve atasözleri çok soruluyor, çünkü günümüzde çocuklar bunları çok kulanmıyor.
Cümlede anlam: Birçok kazanım birlikte sorgulanabiliyor. “Paragrafta verilenlerden hangisi doğrudur” denilerek, öznel-nesnel cümle, karşılaştırma seçenekleri veriliyor. Edebiyat konusu yok ama geçen yıl ‘Yunus Emre’li sorudaki gibi, güçlü yorum sorusu çıkabilir.
Söz sanatları: Genelde kişileştirme, benzetme, konuşturma, abartma gibi temel sanatlardan soru gelebilir. Abartılı edebi sanat sorusu çıkmıyor.
Paragrafta anlam: ‘Değinilmemiştir’ sorularına dikkat! Çünkü paragrafta doğru bir şeye değinilmeyebilir. Boşluk doldurmada, cümlenin yapısal bağlantısına bakılmalı.
Edebi türler: Günlük, anı, makale sorulabilir. Soru kökü önemli. Dikkat, doğru yaptırır.
Yazım kuralları: Bol soru çözüp hataların görülmesi ve doğruya ulaşılması lazım.
Noktalama işaretleri: Genelde ‘iki nokta’ ile ‘noktalı virgül’ aynı şeymiş gibi geliyor ama karıştırmamak gerekiyor. Bunun için de bol soru çözülmeli.
Fiilimsi: Fiil ile fiilimsiyi karıştırmamak için cümlede yüklem bulunmalı. Yüklemi bulmak yargıyı anlamak olduğu için, doğru cevaba ulaşılır.
Cümlenin öğeleri: Temel öğeler çok iyi bilinmeli ve cümlede ‘özne’yi bulmak için asla ‘kimin-neyin’ sorusu kullanılmamalı.
DİN KÜLTÜRÜ
Kimyasal, tarihsel, astronomik yasalar yok
Kader: Kader konusu önemli. Allah’ın ölçülü yaratışı sonucu evrende oluşan düzen, uyum, denge, kaderi tarif eder. Şıklarda kimyasal, tarihsel, astronomik yasalar elenmeli, çünkü dinde bunlar yok. Kontrol edilebilen iradeye meslek, yaptıklarımız; kontrol edilemeyene aile, ecel gibi şeyler giriyor. Doğru cevap için anahtar kelime yakalanmalı.
SÜREKLİ SINAVI HATIRLATMAYIN
UZMANLAR sınava girecek öğrencilerin velilerine de şu önerilerde bulunuyorlar:
Nevin Dölek (Psikolog): “Son günlerde sürekli sınavı hatırlatmak, uyarıda bulunmak yerine, hiçbir sonucun ondan daha değerli olmadığı vurgulanmalı. Son hafta öğrenci çalışmak istemiyorsa, onu zorlamamak en iyisi. Yapacağı her doğru sorunun çok değerli olduğu hatırlatılmalı.”
ONLAR BÖYLE BAŞARDI
Çalıştım hazırlandım
Beyin felci olan Adil Can Kural, hareket ve konuşma zorluğuna rağmen,geçen yıl Tunceli Hozat’tan TEOG’a katılıp 120 soruda 115 net yaptı. Elazığ Cemil Meriç Fen Lisesi’ni kazanan Kural, başarısının sırrını şöyle anlattı: “Okuldan sonra öğretmenlerim ders verdi. Fen lisesi istiyordum, kazandım. Bunu bekliyordum çünkü çalıştım, hazırlandım. Biraz heyecanlandım, öyle olmasa daha başarılı olurdum. TEOG adayları heyecanlanmasın.”
ELEKTRONİK CİHAZ YASAK
TEOG sınav oturumlarında öğrencilerin dikkat etmeleri gereken kurallar ise şöyle:
Adaylar yoklama listesindeki sınıf ve sıra numarasında oturacak. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi salon görevlisi öğretmenlere ait.
Öğrenciler, kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar hariç çanta, elektronik eşya, takı gibi aksesuarlarla sınava giremeyecek.
YARIN: Matematik ve İngilizce sınavında başarılı olmanın yolları.