Güncelleme Tarihi:
Sonuçları liselere girişte kullanılan Yerleştirmeye Esas Puan’ın (YEP) hesaplanmasına yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ikinci tur ortak sınavlarına sayılı günler kaldı. 27-28 Nisan’da iki gün boyunca düzenlenecek sınavlarda 1 milyon 174 bin 582 öğrenci Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, T.C İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil testleri çözecek. Her oturumda öğrencilere 20’şer soru yöneltilecek ve 40’ar dakika süre verilecek. Ortaokul 8’inci sınıf öğrencileri TEOG’dan biraz daha iyi bir puan almak için son hazırlıklarını tamamlamaya çalışırken, çok iyi hazırlanmasına rağmen birçok öğrencinin basit hatalar nedeniyle istediği puan ve sıralamayı alamadığını belirten uzmanlar uyarılarda bulunarak, TEOG sırasında ders ders dikkat edilmesi gereken noktaları sıralıyorlar.
TÜRKÇE
ÖNCE SORU KÖKÜ, SONRA METİN: Özellikle soru köklerine dikkat etmelisiniz. “Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmiştir/değinilmemiştir?” tarzındaki soruların cevabı doğrudan metnin içinde geçer. “Bu paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir/çıkarılamaz?” türü sorular ise metnin bütününe dayanarak yorumla cevaplanabilir. Bu nedenle önce soru kökünü okumak, cevap verirken size zaman kazandırır. En büyük hatalar önce paragrafı, daha sonra soru kökünü okumaktan kaynaklanıyor. Bu yöntemi izleyen öğrenci hem metinde ne aradığını bilemiyor, hem de sorudan sonra tekrar metni okuması gerektiği için zaman kaybediyor.
ÖN YARGI BAŞA BELA: Paragraflar aslında cevabı içinde olan en kolay sorular olmasına rağmen, öğrenciler bazen uzun metinlere karşı ön yargılı yaklaştıkları için yanlış cevap verebiliyorlar. Oysa TEOG’da her soru başına düşen süre yeterli olduğu için ön yargılarınızdan kurtularak, uzun paragrafları okuyup istenen cevabı metnin içinde aramanız gerekiyor.
BİLGİ EKSİKLİĞİ: Anlam sorularını çözebilmek için deyim ve atasözlerine hâkimiyetinizin ve zengin bir kelime dağarcığınızın olması gerekiyor. Bunun yanı sıra sınavda dil bilgisi konularındaki yeterliliklerinizi ölçmeye yönelik bilgi soruları da çıkıyor. Bunları çözerken de sizden beklenen, sahip olduğunuz birçok bilgiyi bir arada ve yorumlayarak kullanabilmenizdir. Ancak bu tür sorularda yorum yeteneği güçlü olsa bile bilgi eksikliği olan öğrenciler hata yapabiliyor.
TÜRKÇE’DE HANGİ KONULARDAN SORUMLUSUNUZ?
1 - Sözcükte Anlam
2 - Cümlede Anlam
3 - Paragrafta Anlam
4 - Fiilimsi
5 - Cümlenin Öğeleri
6 - Fiilde Çatı
7 - Cümle Türleri
8 - Yazım Kuralları
9 - Noktalama İşaretleri
10 - Edebî Bilgiler
MATEMATİK
AKILDAN SORU ÇÖZMEYİN: Matematik sorularının çözümünde öğrenciler en çok akıldan işlem yaparken hataya düşüyor. Çünkü sorular yazarak çözülmediğinde işlem adımları atlanabiliyor ve sonuçta yanlış cevap işaretlenebiliyor ya da ulaşılan sonuç şıklarda yoksa soru yeniden çözülmeye çalışıldığı için zaman kaybediliyor. Bu nedenle en basit sorularda bile mutlaka yazarak çözüme ulaşmanız gerekiyor. Bununla birlikte soruda verilen öncülleri dikkatlice okumanız da doğru sonuca ulaşmak için önemli.
ŞEKİLLERE DİKKAT: Geometri sorularında en çok hata da şekilli sorularda yapılıyor. Öğrenciler verilen bilgileri şekil üzerine yerleştirmeden çözmeye başladığında doğru cevaba ulaşamıyor. Bu nedenle geometri sorularında önce verilen bilgileri şekil üzerine dikkatlice yerleştirdikten sonra soruyu çözmeye başlamalısınız. Dönüşüm geometrisinde ise, soruda verilen noktaların veya şekillerin yapılması istenen dönüşüm geometrisinin simetri öncesine mi, sonrasına mı ait olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
AÇI VE EĞİM ARASINDAKİ İLİŞKİ: Eğim konusunda sorunun günlük yaşamla ilişkilendirilerek mi yoksa koordinat düzleminde mi verilmiş olduğu önemli. Ayrıca sizin açı ve eğim arasındaki ilişkiyi de fark etmeniz gerekir. Önemli olanın dikey değişim ve yatay değişimin oranı olduğunu akıldan çıkarmamak lazım.
KOMBİNASYON MU, PERMÜTASYON MU?: Olası durumları belirleme alt öğrenme alanı içinde yer alan “Permütasyon ve kombinasyon arasındaki farkı açıklar” kazanımının bir kısmını zaten geçen senelerden öğrendiniz. Bununla ilgili çıkabilecek soruyu çözerken önce kombinasyonla mı yoksa permütasyon ile mi çözülmesi gerektiğine karar vermeniz gerekiyor.
Önemli olan bir diğer nokta da, karar verdikten sonra sıralama işlemine de gerek olup olmadığını belirlemek.
ALTI ÜNİTE VAR
1 - Sayılar
2 - Cebir
3 - Geometri
4 - Geometri ve Ölçme
5 - Olasılık ve İstatistik
6 - Ölçme
UZMAN ÖNERİLERİ
Olumlu düşünün, kendinize güvenin
- Akademik çalışmaların yanı sıra psikolojik olarak da kendinizi sınava hazırlamanız gerekiyor. Sınava girecek her adayın olumlu düşünmeye çalışması ve kendisine güvenmesi çok önemli. Çünkü inanmak başarılı olmanın temelinde yer alıyor.
- Sınava birkaç gün kala son dönem hazırlıklarının başarıdaki payı da büyük. Bu nedenle son güne kadar deneme sınavları çözerek eksiklerinizi tespit edip, sınav stratejinizi oluşturmanız gerekiyor.
- Havalar ısınmaya başladığı için ders çalışma isteği azaldığı gibi bahar yorgunluğu da başlıyor. Ancak ne olursa olsun ders çalışmak için kendinizi zorlayın. Ders çalışmamanın getirdiği iç sıkıntısı, çalışmanın getirdiği sıkıntıdan daha fazladır.
- Kaygınızın arttığını düşündüğünüzde çalışmaya ara verin. Hafif tempoda yürüyüş yapın veya film izleyerek rahatlamaya çalışın.
- Beslenme ve uyku düzeni de çok önemli. Beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek performansınızı arttırır ve daha iyi çalışmanıza katkı sağlar.
- Ailelerin protein odaklı, taze sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu öğünler hazırlamaya çalışması gerekiyor. Ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durun.
MERAK ETTİKLERİNİZ
TEOG’da birinci dönem konularından da soru çıkacak mı?
Sınav sorularının yüzde 30’u birinci sınava kadar işlenen konulardan, yüzde 70’i ise birinci sınavdan ikinci sınava kadar işlenen ünite ve konulardan oluşacak.
Birinci ve ikinci sınavda alınan puanların yerleştirmeye etkisi farklı mı?
Birinci ve ikinci sınavda alınan puanlar toplanıp ikiye bölünerek Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) bulunacak. Yani her iki sınavın yerleştirme puanına katkısı yüzde 50 oranında eşit.
Sınav sorularının değeri farklı mı? Zor soru çok, kolay soru az puan mı getiriyor?
Sınavda çıkan tüm soruların puanları eşittir ve her soru 5 puan değerindedir. Ancak TEOG puanı Türkçe, matematik ve fen bilimleri testlerinden alınan başarı puanları 4, diğer dersler 2 çarpanı kullanılarak hesaplanır. Başka bir ifade ile çarpanı 4 olan dersler doğal olarak daha çok puan getirir.
Derslerin taban puanı var mı?
Derslerden alınan puanlar hesaplanırken herhangi bir taban puanı uygulaması yapılmıyor.
İkinci sınav daha mı önemli?
Yerleştirmeye etkisi bakımından birinci ve ikinci TEOG sınavlarının katkı payı eşit. Ancak öğrenciler ikinci TEOG’da daha çok konudan hatta öğretim yılının başından itibaren işlenen tüm konulardan sorumlu. Bu nedenle ikinci sınav daha önemli.
YARIN: Fen ve din kültürü testinde en çok hangi hatalar yapılıyor?