Pankreatit, pankreasın zarar görmesi ve bunun sonucunda pankreas bezinin iltihaplanmasıdır. Akut olup geçici semptomlar oluşturabilir ya da kronik olup uzun vadeli hasara yol açabilir. Kontrolsuz enflamasyon uzun vadeli hasara veya farklı komplikasyonlara yol açabileceğinden, her iki pankreatitte enflamasyonun altta yatan nedenini teşhis etmek çok önemlidir.
#Pankreas İltihabıUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıAğızda tükürük bezleri ile pankreas tarafından üretilen amilaz enzimi, insanlarda sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Dolayısı ile “amilaz nedir?” ve “Amilazın normal aralığı nedir?” gibi soruların cevapları ayrıntılı bir şekilde araştırıp, sizler için derlenmiştir.
#Amilaz Enzimi NedirYurt dışında çok popüler olan zayıflama iğneleri son zamanlarda ülkemizde de oldukça ilgi görmeye başladı. Bu iğneler obez hastaların zayıflaması için piyasaya sürülse de birazcık kilo fazlalığı olan, diyet ve spor yapmadan hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenlerin de tercihi haline geldi. Üstelik reçetesiz satıldığı için kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Peki bu iğneler ne kadar sağlıklı? Yan etkileri var mı? Verilen kilolar geri alınıyor mu? Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Çağlayan hurriyet.com.tr'ye konuştu.
#SağlıkKanser ağrısı uyutmayan, depresyona yol açan, yorgunluk, bitkinlikle ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kanser olmak her zaman ağrı çekmek anlamına gelmez. Kanser ağrıları en şiddetli ağrılar arasındadır ve yüzde 60 ila 95 arasında tedavi edilebilir. Kanser hastaları hiçbir zaman umutsuzluğa ve ıstıraba terk edilmemeli ağrı tedavisi bu hastaların en doğal hakkıdır” dedi.
#Prof. Dr. Haci Ahmet AlıcıKabakulak genellikle 1-2 hafta içerisinde iyileşebilen bir hastalıktır ancak, ciddi klinik tablolara ve komplikasyonlara da neden olabilir. Kabakulak hastası olan kişiler tükürük bezlerinin şişmesinden önceki ve sonraki 5 gün boyunca bulaştırıcıdır. Peki, kabakulak nedir, belirtileri neler? İşte kabakulak hastalığı hakkında detaylar
#Kabakulak NedirLupus hastalığı bir diğer adıyla kelebek hastalığı son günlerde en fazla araştırılan konulardan oldu. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), olan Lupus hastalığı bazı belirtilerle ortaya çıkarak, en sık 13-40 yaşları arasında görülür. Ağır seyredebilen ve tedavisi geciktirildiği takdirde hayati risk oluşturan lupus hastalığında hastaların bazı durumlarda dikkat etmesi gerekiyor. Peki, lupus hastalığı nedir? Tıpta lupus hastalığı tedavisi nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, lupus hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Lupus Hastalığı NedirDoyma hissini baskılayan, epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran ‘Çin tuzu’nun (MSG) yasaklanması için MHP, Meclis’e yasa teklifi verdi. Bir çeşit kimyasal ürün olan ve ‘Çin tuzu’ olarak bilinen bu maddenin sadece kapalı gıdalarda değil, balıktan patates kızartmasına kadar gıda maddelerinde tat verici olarak kullanıldığı ifade edildi.
#GazetehaberleriLupus hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), bağışıklık sisteminin bozuk çalışması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Belirtileri birden fazla olan Lupus hastalığı, genel itibariyle eklem şişmesi ve yorgunluk gibi çok az yakınmalar mevcut olmaktadır. Hastalığın şiddeti arttıkça belirtileri de artacaktır. Peki, Lupus nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#LupusMutfağımızda yemeklerimize lezzet ve aroma vermek amacıyla kullandığımız bitkilerin ve baharatların birçok faydası bulunuyor. Yapılan çalışmalarda baharatların kanser riskini azaltabileceği, kan yağlarını düzenlediği, kan şekerini düşürücü etki gösterdiği, sindirimi kolaylaştırdığı, antienflamatuar etki gösterebileceği ve kuvvetli antioksidan etkileri olduğu görülmüştür.
#BaharatLupus hastalığı ya da diğer bir adıyla Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), son günlerin gündemde yer alan rahatsızlıkları arasında yer alıyor. İltilaplı romatizma olarak da tanımlanabilecek olan lupus hastalığı, ateş, halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. SLE olarak da anılan bu hastalığın tedavisinde, vücutta etkilenen organın durumuna göre tedavi gerçekleştirilmektedir. İşte, lupus hastalığı hakkında merak edilen bazı detaylar
#SleSistemik lupus eritematozus (SLE) hastalığı alevlenme ve remisyon döngüleriyle seyreden birçok sistemi tutabilen otoimmün ve kronik bir romatizmal hastalıktır. Bir televizyon kanalında yayınlanan yarışma programının katılımcılarından Nazar Nur Kaya'nın ölümünün ardından gündeme gelen SLE'ye dair bilgi almak isteyen vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor. Peki, SLE hastalığı nedir?
#SLEBugün sayfamızı üç önemli kadın sağlığı sorununa ayırdık. Kadınların sık karşılaştıkları, sorularına tatmin edici yanıtlar alamadıkları sorunlar bunlar. Yaşasın Hayat ekibinin hazırladığı bu önemli yazıyı lütfen rahat bir zamanınızda dikkatle okuyun, hatta bazı noktaları not almayı ihmal etmeyin.
Karnın sağ üst tarafında, sırta ve omuza vuran safra kesesi ağrısının kalp krizi belirtileriyle karıştırılabildiğini belirten Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, bu ağrının özellikle ağır yağlı yemeklerin ardından çok daha şiddetli yaşanması durumunda safra kesesi taşlarından şüphelenilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Kanımızda farklı pek çok yağ var. Bunların en iyi bilineni kolesterol. Ne var ki benzer sorunlara yol açabilen ‘trigliserid fazlalığı’ hakkında bilinenler, kolesterole oranla çok az. Peki, kimdir, nedir bu yağ parçacıkları? Bize ne gibi zararlar verir? İşte beş soruda trigliserid yüksekliği