Pandemi süreci, maske, hijyenin yanı sıra sosyal mesafeyi de hayatımızın olmazsa olmazları haline getirdi. Bir de virüs bulaşma riskini azaltmak için gelen sosyal kısıtlılık, pek çoğumuzun ruh halini değiştirdi. Yalnızlığın ve sosyalleşememenin getirdiği psikolojik yükler, hayatımızı zorluyor. Peki, yüz yüze, birlikte olmamız mümkün değilken mutlu olmamız mümkün mü? Klinik Psikolog Yeşim Karakuş anlattı...
#Pandemi PsikolojisiGünümüzde sağlıkla ilgili tartışma konularının başında uzun ömür geliyor. 100 yaşını aşmış insanların sayıları hızla artarken uzmanlar asıl önemli olanın hastalıkların pençesine düşmeden yaşlanmak olduğunu belirtiyor. 102 yaşındaki Hilda Jaffe de bunu başaranlardan. 14 yıldır New York'un en hareketli bölgelerinden birinde tek başına yaşayan ve her işini kendi gören Jaffe, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasının ardında yatan sırları anlattı.
#SağlıkAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanKöpeklerle iletişimimizde bir sorun yok gibi. Bağlılıkları ve sundukları sevgiyle memnun etmemizi beklemeden zaten bizi seviyorlar. Ama kedilerde durum biraz farklı. Sürekli memnun edilmesi gereken ama bir yandan kaşı havada etrafı süzen misafir gibi davranabiliyorlar. Haliyle onları nasıl memnun edeceğimizi bilim insanlarına sormak iyi bir fikir.
#Köpek4 Ocak'ta Antalya'da kaybolan Merve Şevval Elmas'ın cansız bedeni, 20 Ocak'ta Serik ilçesinde bulunmuş; DNA testi ile cesedin üniversite öğrencisi kıza ait olduğu belirlendikten sonra cenaze işlemleri için baba Osman Elmas'a teslim edilmişti. Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazı öncesinde cenazeye gelenleri karşılayan Amca Abdülrahim Elmas, "Ortaokul sonuna kadar hep okul birincisiydi. Ders çalışırken stres yaptı, çalışacak yer bulamıyorum diyordu. Bulamaması, özel oda, yalnızlık sakinlik isteğiydi. Annesi bu durumu sormuş iki üç gün önce, çalışacak yer bulabildin mi diye, 'Evet toprağın altı, yaşamak zor, Allah'ım yaşamak ne kadar zor' tarzında laflar etmiş. Biz cinayetten hiç şüphelenmiyoruz" dedi.
#Antalya4 Ocak'ta Antalya'da kaybolan Merve Şevval Elmas'ın cansız bedeni, 20 Ocak'ta Serik ilçesinde bulunmuştu. Merve Şevval Elmas bugün son yolculuğuna uğurlandı. Amca Abdülrahim Elmas, "Ortaokul sonuna kadar hep okul birincisiydi. Ders çalışırken stres yaptı, çalışacak yer bulamıyorum diyordu. Bulamaması, özel oda, yalnızlık sakinlik isteğiydi. Annesi bu durumu sormuş iki üç gün önce, çalışacak yer bulabildin mi diye, 'Evet toprağın altı, yaşamak zor, Allah'ım yaşamak ne kadar zor' tarzında laflar etmiş. Biz cinayetten hiç şüphelenmiyoruz" dedi.
#ANTALYA4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle 70 yaşın üzerindeki kişilere hayvanla yaşamayı sorduk; ve gördük ki hayvan dostlarımızı koruyup kolladığımızda aslında onlar da bize iyi geliyor. Prof. Kulaksızoğlu da “Hayvan beslemek hayata neşe katmanın en güzel yöntemlerdendir” diyor.
#4 Ekim Hayvanları Koruma GünüBurak Kut ‘Kafam Leyla’ adlı yepyeni, güçlü ve hareketli bir şarkıyla çıkageldi. Bir dönemin paylaşılamayan popstarıyla hem yeni döneme ilişkin hedeflerini konuştuk hem de geçmişin değerlendirmesini yaptık: “90’lı yıllarda sosyal medya olsaydı içinden çıkılmaz bir psikolojik kaosun ortasına düşebilirdim.”
#Burak KutKorku, kaygı, öfke gibi olumsuz duygular nasıl bulaşıcıysa sevgi ve barışın ışığı ve bize getirdiği huzur da bulaşıcıdır. Şu sıralar insanlarımız öfkelerini yansıtabilmek için adeta bahane arar oldu. Korkunun, belirsizliğin, kaygının kol gezdiği toplumlar barışı, sevgiyi, huzuru özledi.
#PsikiyatristHer projesini hayranlıkla izlediğimiz; ‘Arabesk’, ‘Muhsin Bey’ ve ‘Eşkıya’ gibi onlarca işiyle hafızalarımıza kazınan usta oyuncu Uğur Yücel’le gösterime giren yeni filmi ‘Zoraki Misafir’ için buluştuk. Vertigoyla değişen hayatını, oyunculuğu ve ilişkileri konuştuk. Belki de ilk defa kendisi hakkında bu kadar açık ve cesurdu: “Mesleğimden uzak bir hayatım var. Sete gittiğimde, sahneye çıktığımda işimi yapar, sonra hayatıma dönerim. İş benim için zorunluluktur. İşimi yaparım ama haz duymam. Hayat öyle değil.”
#Uğur YücelEvde, kafede, bahçede derken şimdi de kumsalda çalışmak popüler… Ofis hizmeti sunan pek çok girişim yaz aylarında uzaktan çalışanlara Çeşme, Bodrum, Antalya, İstanbul’daki plajlarda ‘ofis ortamı’ yaratıyor. Bu alanlarda iki toplantı arasında denize girmek, rapor hazırlarken güneşlenmek mümkün.
#GazetehaberleriCovid-19 salgını hayatımızda her şeyi etkisi altına aldı, buna ilişkilerimiz de dahil. Aynı evde yaşayan çiftler daha önce hiç olmadığı kadar beraber vakit geçirdiler, çocuğu olan ve evden çıkamayan çiftlerin sabrı sınandı, ayrı yaşayan çiftler pandemi yüzünden uzun süre görüşemedi ve bekarlar ise online flörtten öteye gidemedi. Peki tüm bu yaşananlar çiftlerin ilişki durumunu nasıl etkiledi? Hem uzmanlara hem de pandemiden etkilenen insanlara sorduk, birbirinden ilginç cevaplar aldık.
#14 ŞubatBir yandan uzaktan çalışma modeliyle kendi iş yaşamlarının sorumluluklarını yerine getirmeye bir yandan da online eğitim nedeniyle gün boyu evde zaman geçirmek zorunda kalan çocuklarıyla ilgilenmeye çalışan pek çok anne baba, adeta kendileri nefes alamaz hale geldiklerinden yakınıyor.
#Pandemi2020 hepimiz için zor bir yıldı. Salgın koşullarına adapte olabilmek için çalışma düzenimizi, alışkanlıklarımızı gözden geçirdik. Pek çoğumuz için hayat ilk kez durdu, ilk kez kısıtlamalarla karşılaştık... Biz bunlarla uğraşırken bir kesim hiç aralıksız işini yapmaya devam etti. Üstelik daha zor çalışma şartlarında... Sağlık çalışanları marttan bu yana mücadelenin en ön safında. Dünya Sağlık Örgütü geçen hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çağrısı üzerine 2021’i Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı ilan etti. Bu vesileyle yaşadıkları zorlukları yakınlarına sorduk...
#GazetehaberleriKoronavirüsün milyonlarca insanı evden çalışmaya zorlamasıyla ‘ofis’in geleceği herkes için merak konusu oldu. Salgın sona erdiğinde çalışanlar plazalara geri mi dönecek, yoksa işverenler uzaktan çalışma sayesinde azalan giderleri göz önünde bulundurup bu işi kalıcı hale mi getirecek? Yöneticiler, çalışanlar ve insan kaynakları uzmanlarını dinledik...
#GazetehaberleriSalgın koşulları flörtlerin azalmasına yol açtı, yeni biriyle tanışmak hiç olmadığı kadar zor. Tanıştınız diyelim, nasıl bir araya geleceksiniz? Geldiniz diyelim, sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak nasıl yakınlaşacaksınız? Arkadaşlık uygulamalarını deneyenlerin sayısı arttı ama pek çoklarına göre bu yöntem bakışmanın, el ele tutuşmanın yerini tutmuyor. Peki gerçekten aşk biter mi? Ya da nasıl bir forma dönüşür? Psikolog-yazar Tuğçe Isıyel’e sorduk. Bekârlar da bu dönemde neler yaşadıklarını anlattı.
#Gazetehaberleri