Koronavirüs salgınının kaygıyı artırdığı hemen her ülkede konuşuluyor. Fiziksel sağlığın yanı sıra bu süreçte ruh sağlığını korumak da bir hayli önem taşıyor. Sosyalleşmenin insanların en temel ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Yeşim Ruhat Kutlu, plan yapmanın ruh sağlığını korumadaki önemine dikkat çekti.
#PandemiKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileYüksek ateş, yeni başlayan öksürük, koku ve tat duyusunda değişiklik veya kayıp varsa durumu doktorunuza bildirmeli ve önerilen sağlık merkezine giderek test yaptırmalısınız. Bu semptomlarla beraber eklem ağrıları, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi bulguların da olabileceğini unutmayın. Bu tip semptomlar bazen gebelerde idrar yolu enfeksiyonu gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak test yapıldıktan sonra gerçek sebep belli olur.
#HamileAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanTürkiye Psikiyatri Derneği’nin başlattığı çevrimiçi ruhsal destek sistemi, depremin psikolojik yaralarını sarmayı amaçlıyor. Başvuranların en sık yaşadığı sorunlar şöyle: Uykusuzluk, huzursuzluk, gördüklerini zihninde canlandırma ve kâbuslar.
#Türkiye Psikiyatri DerneğiPandemi döneminde beklenenden 76 milyon fazla anksiyete vakası ve beklenenden 53 milyon fazla da majör depresif bozukluk vakası bildirildi. Pandeminin ruh sağlığına verdiği zarardan daha çok kadınlar ve gençler etkilenirken bölge bazında Batı Avrupa ve Orta Doğu başı çekti.
#KORONAVİRÜSSalgın sadece beden sağlığımızı değil, ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. Hele de en ön safta savaşan sağlık çalışanları için bu risk çok büyük. Onlar, yakınları ve COVID-19 atlatan herkes için başlatılan ‘Yanındayız’ projesi bu tehdidi savuşturmak için uzmanları evinize kadar getiriyor.
#Sağlık ÇalışanlarıKoronavirüs pandemisi, her sektör gibi estetik ve güzellik sektörünü de etkiledi. Dışarıya çıkmaktan imtina ettiğimiz o ilk dönemde estetik ameliyatlar ileri tarihlere ertelendi. ‘Yeni normalde’ ise operasyonlar yeniden başladı. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mete Aksu, bu süreçte evde çok fazla vakit geçirenlerin estetik ve güzellik uygulamalarına ilgilerinin arttığını söylüyor.
#İzmir‘Hayvan hakları yasası’ndan halen ses yok. Bunun cezasınıysa maalesef dostlarımız çekiyor. Ama sadece yasa yeterli değil. Bizim de sorumluluğumuz var. Biz onları kurtarmak yerine satın aldıkça üretilmeye, mal gibi görülmeye ve işkenceye maruz kalmaya devam edecekler.
#GazetehaberleriTürkiye’den 2020 yılı ‘küresel öğretmen’ ödülünü kazanan Sezer Ortadağ, mazeretlere değil maharetlere odaklanılmasına inanan bir ilkokul öğretmeni. 10 yıl önce gitar çalmak isteyen bir öğrencisinin hayalini gerçekleştirmek için yola çıktı, kurduğu “Minik Notalar” grubu ile tüm sınıfına enstrüman çalmayı öğreterek örnek bir başarı hikâyesine imza attı. İmkansızlıklar onu yıldırmadı aksine eğitimde motivasyon aracı olarak gördü. “Ufuk açmak defter açtırmaktan daha öncelikli meselem oldu” diyen Sezer Öğretmen, bu yıl 110 ülkede 15 bin öğretmen arasından seçilerek kazan dairesinde başlayan hikâyelerini dünya sahnesine taşımayı başardı.
#Sezer Ortadağ