pandemi süreci haberleri sayfasında pandemi süreci hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3665 pandemi süreci haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İhmal edildiği takdirde bağışıklığın düşmesine neden olan ağız ve diş sağlığı, pandemi koşullarında daha da büyük önem arz ediyor. Buna rağmen salgın sürecinde Türkiye’deki diş hastalarının yalnızca yüzde 25,6’sının diş hekimine gittiğini söyleyen Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, yüzde 40,5’lik bir kesimin ise riskli olduğu gerekçesiyle diş sağlığı merkezlerini ziyaret etmediğini belirtti.
#Prof. Dr. Birkan Taha ÖzkanANATOMİ Uzmanı Dr. Dündar Kaçar, ozon tedavisiyle koronavirüsün sebep olduğu ağır klinik durumun daha kontrollü geçirilmesinin sağlanabileceğini belirterek, “Pandemi sürecinde ozon uygulamasının pozitif etkilerinden mutlaka yararlanılması gerektiği düşüncesindeyim" dedi.
#Dr. Dündar KaçarPandemi sürecinde sigara tüketiminin ve satışının arttığını söyleyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “ABD’de yapılan bir araştırma, bu dönemde sigara satışlarının yüzde 0,4 oranında arttığını, dolayısıyla da sigara tüketiminin maalesef nüksettiğini gösteriyor” dedi.
#Doç. Dr. Mustafa AydınKOCAELİ'nin Darıca ilçesinde, emekli işçi Namık Kemal Yıldırım (57), pandemi sürecinde sokağa çıkmayınca boş vakitlerini kömürlükte ahşap oyuncak yaparak değerlendirdi. Yıldırım, ahşaptan yaptığı kağnı arabası, ev, kamyon, el arabası, beşik gibi oyuncakları satarak ek gelir elde ettiğini söyledi.
#KocaeliUZMAN Klinik Psikolog Ceren Kaya, salgın döneminde depresyon ve kaygı bozukluğunun yüzde 52 arttığını belirterek, bu süreçte ruhsal sağlığı olumlu hale getirmek için uyku ve beslenme düzenine dikkat edilmesi ve egzersiz yapılması önerisinde bulundu.
#Uzman Klinik Psikolog Ceren KayaÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, pandemi sürecinde evde kalan çocukların obezite riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek aileleri uyardı. Özellikle ekran başında yemek yenmemesi ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlatan Dr. Tülümen, çocukları evde hazırlanabilecek pratik ve sağlıklı atıştırmalıklarla tanıştırmak gerektiğini söyledi.
#Dr. Tuğçe TülümenKoronavirüs (COVID-19) salgınının etkileri beslenme alışkanlıklarımıza da yansıdı. Geçen yıllarda hayatımıza giren vegan beslenme, belli aralıklarla beslenme (intermittent fasting), ketojenik diyet, sezgisel beslenme, glütensiz beslenme gibi trendler yerini daha sıradan, dengeli ve doğal beslenmeye bıraktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, salgın süreciyle birlikte daha da artan sağlıklı beslenme kaygısının beslenme önceliklerimize nasıl etki ettiğinden bahsetti.
#Pandemi SüreciRUH Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şakir Özdemir, Covid-19 pandemi sürecinin belirsizliğinden kaynaklanan kaygı bozuklukları ve depresyonun, kişilerde şiddet eğilimini artırdığını belirterek, "Dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmalara göre, bu süreçte ev içi şiddet ciddi oranda arttı" dedi. Dr. Özdemir, çocukların da kısıtlama ve izolasyon döneminde şiddet eğilimine yöneldiğine dikkat çekerek, "Mutsuzluk ve üzüntülerini öfke ve şiddet davranışları şeklinde gösterebilir" diye konuştu.
#Dr. Şakir ÖzdemirPandeminin yaşlılar üzerindeki psikolojik etkisi üzerine değerlendirmede bulunan Gerontolog F. Sıla Ayan, “Pandemiyle birlikte yaşlı insanların günlük rutinleri, aldıkları bakım ve destek, sosyal olarak bağlı kalma yetenekleri ve kontrol duygusu günbegün değişiyor” dedi.
#GerontologUZMAN Psikolog Merve Demircioğlu, koronavirüs salgın sürecinde yaşanabilecek psikolojik sorunlara dikkat çekerek, "Pandemi süreci bize olumsuz durumlarla mücadele etmeyi hatırlattı. Bu süreç bize mücadele etme fırsatı verdi. Ne olursa olsun ayakta kalmamız gerektiğini, enfekte olsak dahi onunla mücadele etmemiz gerektiğini öğretti. Sosyal medya veya televizyon üzerinden olumsuz haberlere bakılmaması gerektiğini öneriyorum" dedi.
#Uzman Psikolog Merve DemircioğluKONYA İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, pandemi sürecinde kent olarak yoğun dönemden geçtiklerini belirtti. Koç, "Pandemiyi güzel yönetiyoruz ancak vatandaşlarımızdan ricamız; maske, sosyal mesafe ve temizliğe dikkat edelim. Eğer bu hızda giderse bir şehir hastanesi daha olsa yetmez. Dikkatli olmalıyız" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet KoçDışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakçı, Yaşar Üniversitesi tarafından yürütülen ‘AB Konuşmaları: Türkiye Medyasının AB Kamusal Alanına Entegrasyonu’ Jean Monnet Modülü projesi kapsamında gerçekleştirilen online seminere konuşmacı olarak katıldı. Türkiye-AB İlişkileri ve Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS) başlıklı seminerde, Türkiye-AB mali işbirliklerine de değinen Kaymakçı, Erasmus programları için harcanan kaynağın iki katına çıkarılacağını açıkladı.
#Dr. Huriye TokerKORONAVİRÜS salgını sonrası evde uzun süre kalan insanların kaygı bozukluğu ve yeni normalleşme sürecine uyum sorunları hakkında araştırmalar yapan ALKÜ Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Sibel Demirtaş, "Türkiye'nin her bölgesinden 674 kişinin katıldığı araştırmanın amacı, kaygıya yönelik koruyucu faktörleri ve risk faktörlerini açığa çıkarmaktı. Araştırma sonucunda kaygı düzeyi beklendiği gibi ortalamanın üstünde çıktı" dedi.
#Alanya Alaaddin Keykubat ÜniversitesiŞef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeBELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye’nin gündeminde… Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
#1Yenidoğan çetesinin çökertilmesinin ardından mağdur olan ve yaşanan süreçten şüphelenen aile sayısına gün geçtikçe yenisi ekleniyor. Olayda adı geçen Medilife Hastanesi'nde 4 buçuk yıl önce bebekleri sorunsuz doğduğu söylenen ve saatler sonra 21 günlük yoğun bakıma alınan aile, "Serepnal Palsi" teşhisi konulan çocukları için şikayete hazırlanıyor. Acılı anne Nurdan Yalçın, ilk günden beri akıllarında soru işareti olduğunu ifade etti.
#Yenidoğan ÇetesiYenidoğan çetesinin çökertilmesinin ardından mağdur olan ve yaşanan süreçten şüphelenen aile sayısına gün geçtikçe yenisi ekleniyor. Olayda adı geçen Medilife Hastanesi'nde 4 buçuk yıl önce bebekleri sorunsuz doğduğu söylenen ve saatler sonra 21 günlük yoğun bakıma alınan aile, "Serepnal Palsi" teşhisi konulan çocukları için şikayete hazırlanıyor. Acılı anne Nurdan Yalçın, ilk günden beri akıllarında soru işareti olduğunu ifade etti.
#Yenidoğan ÇetesiTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENTürk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney "2024'ün ilk yarısında 10,5 milyar dolar kredi, 11,7 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 22,2 milyar dolar destek sağlanmıştır. 2024 sonunda ise 24 milyar dolar kredi, 26 milyar dolar sigorta olmak üzere ihracatçılarımıza toplam 50 milyar dolar destek sağlamayı planlıyoruz" dedi.
#Türk EximbankGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da katıldığı bayramlaşma töreninde yeni müfredatla ilgili tartışmalara değindi. Müfredatın son 2,5 aydır Türkiye'de tartışıldığını belirten Bakan Tekin, "Evrensel ölçütlere uygun bir müfredat oluşturmaya çalıştık. Biz bundan 30-40 yıl öncenin müfredatıyla, 30-40 yıl öncenin bakış açısıyla çocuklarımıza ha bire bilgi yüklemeye devam ediyoruz. Dünya bunu terk etti artık" dedi.
#Milli Eğitim BakanıHer şeyin hızla değişip dönüştüğü zamanın akışı içinde, insan kaynakları alanı da büyük virajlardan geçti. Özellikle pandemi süreci, çalışma biçimlerinde köklü değişikliklere yol açtı ve işverenler ile çalışanlar arasındaki ilişkiyi yeniden şekillendirdi. Yenibiriş olarak bu değişimlere 24 yıldır cevap veriyor ve sektördeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
#Uğur KARABOĞAKonut fiyat artışı hız kesip kiralar yükselmeye devam edince, evde amortisman süresi kısaldı. Konut satışının en yoğun olduğu 10 ilde yapılan araştırmaya göre; 2024 yılı itibarıyla en düşük ortalama geri dönüş süresi 14-17 yıl ile Ankara’da. Antalya, Bursa ve Kocaeli illerinde geri dönüş süreleri 15-18 yıl aralığında hesaplanıyor. İstanbul’da ise 2021’de 20-23 yıl olan süre, 16-19 yıla kadar düştü.
#KonutNehir Tuna imzalı ‘Yurt’ seküler eğitimin ön planda olduğu bir okulda öğrenimini sürdürürken geceleri dini öğretininhâkim olduğu bir yurtta kalan 14 yaşındaki Ahmet’in yaşadığı sıkışmışlıklar üzerinden 90’lı yıllara uzanıyor ve Türkiye’nin genel resmine bakıyor. Filmin en iyi yanları görüntü yönetmeni Florent Herry’nin kadrajlarıyla iki genç oyuncu; Doğa Karakaş ve Can Bartu Aslan’ın performansları...
#Uğur VardanPandemi ne zaman başladı sorusu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından gerçekleştirilen duyuru kapsamında merak ediliyor. Tüm dünyada etkisini gösteren salgının ardından Dünya genelinde bir kapanma sürecine girilmiş ve pandemi süreci başlamıştı. Peki, Pandemi ne zaman başladı? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pandemi ilanını ne zaman yaptı? İşte, o detaylar
#PandemiMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1Kiralardaki artış, fiyat artışının önüne geçince konut yatırımında amortisman süresi kısaldı. 3 büyük şehirde de yatırımın geri dönüş süresi geçen yıla göre daha cazip hale geldi. En çok konut satılan 10 il içinde amortisman süresi en kısa şehirler Ankara, Antalya ve Gaziantep oldu. Ancak yatırımcılar kredi musluklarının kısılması nedeniyle beklemede.
#Ev SahibiDeğerli okurlar... Öncelikle hepinize sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu bir pazar günü diliyorum. Bugün köşemde hem klinik çalışmalarıyla hem de yaptığı bireysel ve aile danışmanlığı çalışmalarıyla başarılar elde etmiş uzman klinik psikolog, sosyolog ve aile danışmanı Betül Uysal’ı konuk ettim.
#Serenad AltanPandemi sürecinde büyüyen online perakende uygulamaları yeni bir girişime ilham oldu. “Cep telefonu üzerinden market siparişimin eve gelmesini sağlayabiliyorsam, neden KOBİ’ler cep telefonu ile kapısına TIR çağırmasın’ diyen Oğuzhan Karaca, dijital taşımacılık platformu Diginak’ı kurdu. Bugüne kadar 400’ün üzerinde KOBİ’ye hizmet sunan, 30 bin kamyoncu ile çalışan platform, global bir marka olmayı hedefliyor.
#DiginakMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Çocuklarımızın eğitim öğretimiyle ilgili olarak yaşadıkları ortamları fiziksel açıdan iyileştirmeye çalışıyoruz. Biz bu kadar fedakarlık yaparken, bu kadar bu işe sahip çıkarken bazı illerde belediyelerle bu konuda birlikte yürüyemiyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum, bireysel tüketiciye sattıkları fiyatın üç katı fiyatla okullarımıza su satan belediyeler vardı. Böyle belediyelerin yanında bir eğitim öğretim sürecine sürekli destek olan belediyeler var. Ben bu açıdan bize bu anlamda destek olan yerel yönetimlere ayrıca bir parantez açarak teşekkür etmek istiyorum" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Çocuklarımızın eğitim öğretimiyle ilgili olarak yaşadıkları ortamları fiziksel açıdan iyileştirmeye çalışıyoruz. Biz bu kadar fedakarlık yaparken, bu kadar bu işe sahip çıkarken bazı illerde belediyelerle bu konuda birlikte yürüyemiyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum, bireysel tüketiciye sattıkları fiyatın üç katı fiyatla okullarımıza su satan belediyeler vardı. Böyle belediyelerin yanında bir eğitim öğretim sürecine sürekli destek olan belediyeler var. Ben bu açıdan bize bu anlamda destek olan yerel yönetimlere ayrıca bir parantez açarak teşekkür etmek istiyorum" dedi.
#Milli Eğitim BakanıTürkiye’de bungalov turizminin merkezi haline gelen Sakarya’nın Sapanca ilçesinde adım başı şuursuzca yapılan bungalovlar bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Yatırımcılara bu konuda uyarılarda bulunan SAVİBU Derneği Başkanı Ali Safa Alaçam, “İnsanlar yeteri kadar araştırma yapmadan bu sektöre girmeye çalışıyorlar, giriyorlar ve daha sonrasında hüsranla bitiyor. Bilinçsiz yapılaşmayla birlikte adım başı yapılan bungalov evler altyapıda da sıkıntılara yol açıyor” dedi.
#Bungalov