Online kitap alışveriş platformlarından Kidega, 2020 yılı kitap alışveriş verilerini açıkladı. 2020’de online kitap alışverişlerinde sepet ortalaması yüzde 48 artarken sipariş tutarı bazında yüzde 26’lık bir artış gerçekleşti. Yılın en çok satan kitabı ise Jose Saramago’dan ‘Körlük’ü oldu.
#KidegaAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanYaz tatili, öğrenciler için eğitim yılı boyunca bekledikleri bir dönem. Yaz döneminde okul ortamında formal olarak öğrenim görmeseler de öğrenme olgusunun sürekli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okuldan uzakta geçirilen bu zamanın da aile, veli ve öğrenci iş birliği ile hem eğlenceli hem de öğretici geçmesi ideal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
#Doç. Dr. Gökhan KayırNazan Kesal oynadığı her filme, oyuna müthiş kalite katan, karizması, aurası, oyunculuğu dünya standartlarında olan bir sanatçı. Mesleğinin ciddi bir emekçisi olarak sanatını hayatının merkezine koyan Nazan Kesal, eşi Ercan Kesal ile yıllarının emeği ile kazanılmış birikimleriyle kurdukları kültür-sanat merkezi olan Urla Dam’da bir birinden değerli isimlere, konserlere, sergilere ev sahipliği yapıyorlar. Bir sene önce kurdukları sanat merkezinde Nazan Kesal’in her anında ve metrekaresindeki emeğini gözlerimle şahit olunca, başarının şansa bağlı olmadığını bir kez daha gördüm.
#SPONSORLU İÇERİKNazan Kesal oynadığı her filme, oyuna müthiş kalite katan, karizması, aurası, oyunculuğu dünya standartlarında olan bir sanatçı. Mesleğinin ciddi bir emekçisi olarak sanatını hayatının merkezine koyan Nazan Kesal, eşi Ercan Kesal ile yıllarının emeği ile kazanılmış birikimleriyle kurdukları kültür-sanat merkezi olan Urla Dam’da bir birinden değerli isimlere, konserlere, sergilere ev sahipliği yapıyorlar. Bir sene önce kurdukları sanat merkezinde Nazan Kesal’in her anında ve metrekaresindeki emeğini gözlerimle şahit olunca, başarının şansa bağlı olmadığını bir kez daha gördüm.
#1Herkesin diline dolanan ‘Uzunlar’ şarkısıyla tanıdığımız Evdeki Saat yeni teklisi ‘Tavan’ı geçen hafta müzikseverlerle buluşturdu. Evdeki Saat’in hem solisti hem de kurucusu olan Eren Alıcı “Gecenin üçü tavanla bakışırsın/Biraz acıtır, zamanla alışırsın” dediği yeni şarkısıyla bizi yine duygusal bir yolculuğa davet ediyor.
#Evdeki SaatMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlTürkiye’nin voleybol sahnesinin parlayan yıldızlarından biri olan Vakıfbank’ın başarılı smaçörü Zehra Güneş, aşk hayatına dair sürpriz bir adım attı. Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren genç sporcunun, Eyüpspor’un yetenekli kalecisi Berke Özer ile birlikte olduğunu öğrendim.
#Zehra GüneşRessam Ömür Eke'nin Narsist Kitap'tan çıkan 'Ben, Kendim, Şahsen'i iç sesini dinleyen bir kadının üç farklı karakterini yansıtıyor. Eke, "(Kitap) Kendi iç seslerimin farkına fazlasıyla vardığım, kah yalnızlığıma merhem, kah kendi kendime terapi özelliğinde, psikolojik derinliği olan, kendimi tanıma niteliğinde yazılarımdan oluşuyor. Ortaya, yüzeye çıkan üç farklı karakterimle, kendi aramda yaptığım monologlarımla, pandemi ve sonrası süreci, aslında alışmaya çalıştığımız yeni çağı değerlendiriyorum" diyor.
#Ömür Eke6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazUluslararası kuruluşların, eğitim stratejilerine yön vermek üzere dünya çapında karşılaştırmalar yaparak eğitim politikalarını belirleme çabaları, eğitimin evrensel bir yönünü ifade ediyor. Son 20 yıl içinde dünya genelinde yapılan çeşitli eğitim araştırmaları, ülkelerin eğitim programlarını revize etmelerine, eksiklikleri gidermelerine ve uluslararası eğitim sahnesinde kendi pozisyonlarını belirlemelerine yardımcı oluyor.
#Konuk YazarAlmanya’da yaşayan Dr. Hakkı Çelik, yaklaşık yarım asırlık deneyimlerini pandemi döneminde yoğunlaştırdığı araştırmalarla bütünleştirip, Türkiye’de bir ilke imzasını attı ve erkek sağlığını konu alan bir başucu eseri yazdı. Dr. Çelik, bu eseri sadece erkeklerin değil eşlerine daha iyi destek olmak isteyen kadınların da okuması gerektiğini söyledi.
#Almanya3 çocuk annesi Arzu Ulaş, 18 yaşında ara verdiği eğitim hayatına 32 yaşında geri dönünce çocukluk merakı olan ‘yeraltı’na yöneldi. Osmanlı’nın 600 yıllık belgelerini inceledi, mağaracılarla çalıştı. Ve sarnıçlardan mahzenlere, çukur çeşmelere kadar İstanbul’un altındaki yapılarının izini sürdü. ‘Osmanlı Belgeleri Işığında İstanbul’un Yer Altı Yapıları” isimli kitaba imza attı.
#Arzu UlaşTürkiye onu 90’larda bir kamyonetin arasında çekilen ‘Deliler Gibi’ şarkısının klibiyle tanıdı. Çeyrek asırı geçen müzik kariyerine 8 albüm sığdırdı. ‘Peri Masalı’ isimli bir roman yazdı. Pop müzik sanatçısı, söz yazarı, besteci, oyuncu, televizyon sunucusu gibi birçok unvanı kariyerine sığdıran Pınar Aylin, yerleştiği Çeşme’de hayatına devam ediyor. “Zeytin ağaçlarının arasında huzurlu bir yaşam sürüyorum” diyen usta sanatçı, “Ait olduğum topraklarda olduğum için çok mutluyum” diyor.
#1Üniversite hayatının vazgeçilmezi ve arkadaşlıkların başlama noktası olan fotokopiciler teknolojiye yenik düştü. İstanbul Üniversitesi çevresindeki esnafa göre artık sınıflarda öğrencilerin fotokopi notlarını alma oranı yüzde 20’ye kadar geriledi. Esnaf uzaktan eğitim nedeniyle dükkânını dönüştürmeyi düşünüyor. Onlara göre artık fotokopi ile sınavlara hazırlanılan son vize ve final dönemleri yaşanıyor.
#İstanbul Üniversitesiİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Ebru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#1İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, binalarının hasarlı olması nedeniyle geçici olarak Atatürk Havalimanı’nda kurulan Murat Dilmener Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne taşınıyor. Bu, yıllardır bir arada olan tıp fakültesi öğrencilerinin ve bazı servislerdeki hocaların mekânsal olarak ayrılmaları demek. Geçici bir süreliğine de olsa Cerrahpaşalılar bu ayrılıktan mustarip.
#İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp FakültesiGülin Kayhan, Tokyo’daki on yıllık akademik kariyerinden sonra Eskikaraağaç Köyü’ndeki evine geri dönmeye karar verdi. Doğal yaşama geçişte çocukluğunun deneyimlerini takip ederken, kurduğu hayalleri sofrasında paylaşmak için evinin kapılarını açtı. Köyle şehir hayatını yeniden harmanlayan Gülin Kayhan, “Leylek Köy Göl Evi’nin hikâyesi aslında kırsal turizmle köydeki değerlerin yeniden hatırlanmasına dair bir girişim hikayesidir” diyor.
#Bursa