Palamut haberleri sayfasında Palamut hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2278 Palamut haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Palamut pilaki tarifini denemeye ne dersiniz? Palamut sezonu ile farklı alternatifleri denemek isteyenler bu tarife bir şans verebilir. Sebzelerin süslediği bu nefis lezzet oldukça da besleyici. Peki palamut pilaki nasıl yapılır? Eğer denemek isterseniz yapımı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Palamut Pilaki Tarifiİri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#PalamutGerek besin değeri gerekse LEZİZZ eti ile kendine hayran bırakmayı başaran balıklardan olan palamut, hem en yüksek besin değerine sahiptir, hem de doğru tariflerle pişirildiği zaman damaklar her daim onu arar. Sonuçta her yiğidin ayrı yoğurt yemesi olduğu gibi her balığın kendi lezzetini ortaya çıkan ayrı tarifleri vardır. Sizler için hazırladığım en güzel palamut tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...
#PalamutAv yasağının sona ermesiyle balıkçılar, “Vira bismillah” diyerek ağlarını denize bıraktı. Palamut bolluğuyla karşılaşan balıkçılar, hamsi ve sardalyadan da umutlu. Balıkçılar, “Balık az gelirse pahalı olur, çok gelirse ucuz olur” dediler. Peki, Eylül ayında hangi balık yenir? Hangi balık hangi ay yenir? Mevsimlere göre balık türleri...
#Eylül Ayında Hangi Balık YenirKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#KızıldenizAv yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle Marmara Denizi'nde hamsi bolluğu yaşanıyor. Bu yıl bir hafta içinde 747 ton 651 kilogram hamsi avlandı. Bu rakam geçen yıl 416 ton 756 kilogramdı. Hamside 2 kat artış görülürken geçmiş dönemde 130 ton 277 kilogram olan palamudun bu sene hiç olmaması dikkat çekti. İBB İSYÖN A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Arpa, "Bu sene hamside Marmara Denizi'nde bolluk var. Bu zaten beklediğimiz bir gelişmeydi. Gelen ürünün yaklaşık yüzde 70'ini hamsi oluşturuyor. Geçen yıl bu rakamlar daha düşüktü. Şu ankinin yüzde 50'sine yakın daha az bir miktarda balık gelmişti. Geçen yılın başat balığı palamuttu. Bu yıl palamut beklemiyoruz ve ilk gösterge de palamudun olmayacağını doğrular nitelikte." dedi.
#HamsiPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkMardin’de ‘Şeyhmus Amca’ olarak bilinen, 30 yılda 30 binden fazla fidan diken Şeyhmus Erginoğlu (75), “Sıhhatim yerinde kalırsa, ölünceye kadar fidan dikmeye devam edeceğim. Aldığım ödüller ise sadece benim değil, çevremdeki tüm iyilik gönüllülerinin başarısıdır” dedi.
#MardinMardin’de ‘Şeyhmus Amca’ olarak bilinen, 30 yılda 30 binden fazla fidan diken Şeyhmus Erginoğlu (75), “Sıhhatim yerinde kalırsa, ölünceye kadar fidan dikmeye devam edeceğim. Aldığım ödüller ise sadece benim değil, çevremdeki tüm iyilik gönüllülerinin başarısıdır” dedi.
#Şeyhmus ErginoğluMeşe palamudu, yapısı itibariyle yenilip yenilmediği merak edilen ağaç meyveleri arasında yer alıyor. Meşe palamudu yenilebilir, ancak doğrudan tüketilmeden önce belirli işlemlerden geçmesi gerekir. Meşe palamudu, genellikle besin değeri yüksek olsa da, insanlar için doğrudan tüketimi güvenli olmayabilir çünkü palamut, tanen adı verilen bileşenler içerir.
#Meşe PalamuduKaradeniz'de havaların soğumasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı. Rize’de ilk haftalarında bol avlanan palamut yerini hamsiye ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Kilosu 100 liradan satılan hamsinin boyu da yaklaşık 15 santime kadar ulaştı.
#HamsiBalık sezonunda İstanbul balık halini dolaştık. Palamut buzhaneye çekilirken sarıkanat ve çinekop tezgâhları doldurmuş. Neredeyse bütün balık tezgâhlarının arkasında ise deniz ile hiç alakası olmayan Erzincanlılar var. Hem balıktaki son durumu hem de en yakın denize 250 kilometre uzaktaki Erzincanlıların sektöre hâkimiyetini konuştuk.
#BalıkSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünGece dışarı çıkacaksam restorandan bara, oradan kulübe koşturup bir de gittiğim yerde programın başlamasını standın başında beklemektense yemek ve canlı müziği bir arada sunan yerleri daha çok tercih ediyorum. Bu sezon bahsettiğim konseptte yeni açılan yerler de var, A’dan Z’ye yenilenenler de...
#İstanbulHavaların soğumaya başlamasıyla vatandaşların balığa ilgisi arttı. Bu sene bol olan palamut, tezgâhlardaki yerini çinekop, hamsi, istavrit, tekir, mezgite bıraktı. Ancak lüfer, mevsimi olmasına rağmen azlığıyla dikkat çekti. Hürriyet’e konuşan balıkçılar, lüferin az olduğunu o yüzden fiyatının da yüksek olduğunu söyledi.
#Balıkİstanbul Küçükçekmece sahilinde, cadde üzerindeki Yılmaz Balıkçı dükkânı hem balık satışı yapıyor hem de isteyen müşterilere ızgara balık pişiriyordu. Geçen hafta pazartesi günü, Balıkçı Yılmaz’ı gözüne kestiren hırsız, dükkânın etrafında keşif yapıp elinde bulduğu bir demirle içeri girdi. Dolabı kırıp içinde tanesi 150 TL olan 20 palamut ve mısır unu çaldı. İşletme sahibi Uğur Yaşar, zarar az olduğu için bu olayda şikâyette bulunmadı.
#HırsızBu hafta Nilüfer, TED Ankara Koleji Sahne Sanatları ve Gösteri Merkezi’nde; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Thomas Ostermeier ve topluluğu Schaubühne Berlin, Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşacak. Dünyaca ünlü techno DJ’i I Hate Models, Volkswagen Arena’da çalacak.
#Uygar TaylanMasterChef ödül oyununun kazanan ismi 25 Ekim 2024 Cuma akşamı yaşanan kıran kırana mücadele sonrası belli oldu. İzleyenler tarafından beğeni toplayan, ekranların sevilen yemek yarışması MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, para ödülü için 'palamut' balığı ile yemekler hazırladı. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği 5 çeşitlik menüyü daha iyi hazırlayan kırmızı takım final turuna yükseldi. Heyecan dolu gecenin finalinde ise şoke eden anlar yaşandı. Jüri üyeleri dün gece MasterChef ödülü kazanan ismi açıklayacakları sırada, aldıkları kararla yarışma tarihinde bir ilke imza attı. O anlar ise kırmızı takımda adeta soğuk duş etkisi yarattı. Peki, 25 Ekim MasterChef ödülü kim kazandı? Dün gece MasterChef son bölümde para ödülünü kim aldı? İşte, MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı hakkında bilgiler.
#Masterchef Kim KazandıPalamut pilaki tarifini denemeye ne dersiniz? Palamut sezonu ile farklı alternatifleri denemek isteyenler bu tarife bir şans verebilir. Sebzelerin süslediği bu nefis lezzet oldukça da besleyici. Peki palamut pilaki nasıl yapılır? Eğer denemek isterseniz yapımı hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Palamut Pilaki Tarifiİri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#PalamutHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazPalamut akını sularımızda azalsa da devam ediyor. Karadenizlilerin ekşili pişirdiği palamut, İstanbul mutfağında pilaki, Trakya’da da tava yapılır. Bu bereketli ve sevilen balığı sofranıza böyle farklı farklı tariflerle taşımaya ne dersiniz? Siz hangisini isterseniz deneyin, hepsinde lezzet garanti.
#Sahrap Soysal