Yazar Hasan Kerim Güç’ün farklı zamanların ve farklı kültürlerin hikâyelerini kaleminde birleştirdiği Tuti Kitap'tan çıkan kitabı ‘Yolda Bir Kuşa Rastladım’, her biri kendi alanında uzman isimler tarafından iyiliğin yayılması amacıyla seslendirildi.
#Hasan Kerim GüçÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılFinansal kavramların yaygın kullanılmasıyla birlikte önemi her geçen gün artan “Finansal Okuryazarlık”, Milliyet Gazetesi ve Borsa İstanbul işbirliğindeki zirvede ele alındı. Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, gençlerin borsada aceleci olmamaları gerektiğini söyledi.
#GazetehaberleriFinansal kavramların ve araçların toplumun her kesiminde yaygın kullanılmasıyla birlikte önemi her geçen gün artan Finansal Okuryazarlık, Milliyet Gazetesi ve Borsa İstanbul iş birliğindeki zirvede ele alındı. Toplumsal fayda yaratmak amacıyla çevrim içi gerçekleşen ve sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı “Finansal Okuryazarlık Zirvesi”nde, “Bütçemi nasıl yönetirim?” ve “Küçük yatırımcı neden borsada yer almalı?” gibi konu başlıklarıyla hem bireysel yatırımcı hem de şirketler için önemli noktalara değinildi.
#Milliyet GazetesiBirçok ülkede uzun süredir ilgi gören ve önemi her geçen gün artan finansal okuryazarlık konusunda toplumsal fayda yaratmak amacıyla Milliyet Gazetesi ve Borsa İstanbul, 4 Haziran 2021 Cuma günü “Finansal Okuryazarlık Zirvesi” düzenliyor. Pandemi sürecinde daha da önem kazanan Finansal Okuryazarlık Zirvesi’nde; “Bütçemi nasıl yönetirim?” ve “Küçük yatırımcı neden borsada yer almalı?” konu başlıkları iki ayrı panelde sektörün önde gelen isimleriyle değerlendirilecek. Zirveyi takip etmek istenler Milliyet Gazetesi Youtube hesabı üzerinden canlı izleyebilecek.
#Finansal OkuryazarlıkTüm dünyayı etkisi altına alan pandemi herkesi alışkanlıklarında mecburi değişimlere yöneltti. Bu süreçte bireylerin ya da ailelerin gelirlerini, birikimlerini, yatırımlarını değerlendirebilmesi ve bütçelerini olabilecek en akıllıca şekilde yönetebilmesinin anahtarı olan finansal okuryazarlığın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Finansal okuryazarlığın pandemi dönemine kadar vitamin iken, içinde bulunduğumuz dönemde antibiyotik halini aldığını belirten Finansal Okuryazarlık Girişimcisi, Para Durumu ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen, bu yıl için ev ekonomisi yönetiminde gelir-gider dengesini sağlayarak tasarruf yapmanın püf noktalarını açıkladı.
#UygulamaTürkiye’deki 10.yılında gıda israfını önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak için Gıda Kurtarma Derneği iş birliğiyle “Boşa Harcama” kampanyası başlatan Fairy bu girişimi bir adım daha ileriye taşıyarak “Boşa Harcama Komitesi”ni kurdu. Çevre, gıda ve tasarruf konularında uzman isimlerden oluşan Fairy Boşa Harcama Komitesi faaliyetlerini sadece gıda alanını değil, su ve enerji başta olmak üzere tüm çevresel sürdürülebilirlik kaynaklarının korunmasını da kapsayacak şekilde genişletiyor. Fairy ürünlerinin sürdürülebirlik adına yeni inovasyonlarını tanıtırken, Boşa Harcama Komitesi ile birlikte bu alanda toplumsal farkındalık yaratılması için çalışacak.
#TürkiyePandemi ile mücadele ettiğimiz 2020 yılında gelir ve gider dengelerimiz şaştı, alışveriş alışkanlıklarımız değişti. Önümüzü henüz göremediğimiz şu günlerde paramızı doğru değerlendirmek, harcamalarımızı kontrol altına almak ve bir bütçe planı oluşturmak her zamankinden çok daha değerli.
#Para Nasıl DeğerlendirilirKişinin bütçesini, tasarruf ve yatırımlarını akıllıca yönetmesi olarak ifade edilen finansal okuryazarlığın önemi son yıllarda daha bir anlaşılır oldu. Pandemi süreci de finansal okuryazarlığa olan ihtiyacı çok net hissettirdi. Bugün pek çok şirket çalışanlarına, kendi bütçelerini yönetebilmeleri için finansal okuryazarlık eğitimi veriyor. Herkesin kendi bütçesine uygun şekilde tasarruf edebileceğini söyleyen uzmanlar, hedef koymanın, akıllı harcamalar yapmanın, kararlı olmanın ve bütçe yapma disiplinine sahip olmanın önemine vurgu yapıyorlar.
#GazetehaberleriCOVID-19 salgınıyla alışveriş ve tüketim alışkanlıklarımız da değişti. Bunun üstüne bazı fırsatçıların kolonya, tıraş makinesi, gıda ürünleri gibi ürün kalemlerine fahiş fiyat uygulaması da binince aile bütçesi durumdan etkilendi. Uzmanlara bu süreçte bütçeyi nasıl yöneteceğimizi ve tasarruf sağlayacak noktaları sorduk.
#YazarÇiftçilerin finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesi ve finansal refahının artırılması amacıyla hayata geçirilen "Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi" kapsamında 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor. Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: "(Araştırmaya göre çiftçilerimiz) Finansa erişimi, devletin finansa ve üretime dair verdiği destekleri, tasarruf etmeyi, yatırım yapmayı, dolayısıyla finansal okuryazarlığı bilmiyor. Üreticilerimize tarımsal işletmelerinin bütçelerinin ayrı, aile bütçelerinin ise ayrı olduğunu anlatmamız, bütçelerini yönetmeyi ve bütçe planlamasını nasıl yapmaları gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir.(Proje kapsamında) Hazirandan beri 10 bin çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verildi. Hedefimiz, kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 850 bin ortağımız ile birlikte 1 milyon çiftçiye ulaşmak." açıklamalarında bulundu. FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen: "Dünyada gıdanın 3'te biri israf oluyor. İsraf büyük bir sorun ve tasarruf dönemindeyiz. Finansal okuryazarlık ise tasarrufun temelidir, davranış ve tutumların altyapısıdır." ifadelerinde bulundu.
#Finansal Okuryazarlık EğitimiTürkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2018 Raporu’na göre 2018 yılında BIST yönetim kurullarında yer alan kadınların oranı yüzde 13.9’dan yüzde 15.2’ye çıktı. Fakat Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, “Dünyada ve Türkiye’de yönetim kurullarında kadın oranındaki artışlar yeterli değil. Türkiye’de aileleri temsil eden kadın CEO’lar hariç tutulursa profesyonel kadın CEO oranının sadece yüzde 2 olduğu görülür” diyor.
#Yönetim Kurullarında Kadın 2018 RaporuSabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından 6.sı düzenlenen Türkiye Kadın Direktörler Konferansı, 27 Kasım 2018, Salı günü “Yönetim Kurullarında ve İşte Dönüşüm” başlığıyla, Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin sponsorluğunda gerçekleşti.
#ÜniversiteDenizBank, Türkiye’nin geleceğine hizmet etme vizyonuyla Foder tarafından, gençlerin paralarını yöneterek ülke ekonomisine katkı sağlayan bireyler olarak yetişmesi hedefiyle tasarlanan Parayön projesi kapsamında, bankacılık sektörüne dair eğitimlerin de verildiği Parametre modülü ile 3 ayda 16-25 yaş grubundan 10 bin öğrenciye ulaştı.
#Özlem DenizmenCumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, toplumsal refahı arttırırken yoksulluğu da azaltacak insani bir ekonomik düzen kurmak için iş dünyasında zorlukları ve fırsatları bilen işkadınlarının bilgeliğine ve tecrübesine güvendiklerine dikkat çekti. Erdoğan, “Her biriniz farklı kulvarlarda gücümüze güç katıyorsunuz” dedi.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin önde gelen işkadınları, kadın sanatçı ve sporcularını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde konuk etti. Çok sayıda tanınmış ismin katıldığı programda bir konuşma yapan Emine Erdoğan, Türkiye'nin medar-ı iftiharı işkadınlarını, bu toprakların ruhunu yücelten sanatçıları, bayrağımızı uluslararası arenada dalgalandıran başarılı sporcuları misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyadaki değişimin en önemli dinamiklerinden birisinin, kadın potansiyelini değerlendirebilmek olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, "Kadınların gücünü devreye sokabilen toplumlar ilerleyecek, diğerleri gelecek liginden düşecektir" dedi.
#Emine Erdoğan